Osveščene Domžale: “Čas za zdravje in gibanje”

V želji po večjem osveščanju javnosti je Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Domžale pripravil tradicionalno prireditev “Čas za zdravje in gibanje v Domžalah”, ki je potekala v dveh dnevih. V v četrtek, 31. marca je v Knjižnici Domžale potekalo predavanje z naslovom Osteoporoza – kako jo preprečiti?, ki ga je izvedel Aljaž Železnik, dipl. fiziot., dipl. kin., v petek, 1. aprila, med 9. in 12. uro pa je večji dogodek potekal  v Športni dvorani Domžale, kamor so povabili lokalna društva ter še nekatere organizacije ki so povezana z zdravjem in gibanjem. Prireditev so pripravili v sodelovanju z Občino Domžale in Zavodom za šport in rekreacijo Domžale.

Andreja  Heine, prof. zdr. vzg., vodja zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale je za naš portal povedala, da je zelo zadovoljna z obiskom dogodka, saj v zadnjih dveh letih zaradi Covida–19 niso prirejali takšnih dogodkov. Bo pa moralo preteči nekaj časa in takšnih akcij, da pridobijo obiskovalce nazaj vsaj v takšnem številu kot prej.

Vsak udeleženec je imel na prireditvi možnost izvedbe različnih meritev: kostne gostote, pljučne funkcije, krvnega sladkorja, krvnega pritiska, analize telesne mase, analiza stopal ter testiranja telesne pripravljenosti. Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila ozaveščanje o prehrani, o demenci in spopadanju s to boleznijo, več o demenci, spopadanju s to boleznijo ter pomočjo svojcem dementnih oseb pa se je predstavilo Društvo Spominčica. Društvo Šola zdravja in Kin vital sta poleg predstavitev pripravili še aktivno vadbo za udeležence. Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale je pripravil tudi predstavitev novega programa za rehabilitacijo oseb z dolgotrajnimi posledicami Covid-19, temeljne postopke oživljanja in še marsikaj drugega. Pri predstavitvi državnih presejalnih programov Svit, Zora in Dora pa so strokovnjaki iz inštituta promovirali preventivne programe ter pomen vključevanja in odzivanja na vabila.

V Športni dvorani Domžale je potekal pester izbor prikaza aktivnosti in ozaveščanja za zdravje občank in občanov. Meritve krvnega tlaka, ZVC Domžale, Testiranje telesne zmogljivosti, ZVC Domžale, Program rehabilitacije post-COVID, ZVC Domžale, Analiza telesne mase, ZVC Domžale, Temeljni postopki oživljanja z uporabo AED, ZD Domžale, Analiza stopal, Mitral, Meritve krvnega sladkorja, Društvo za diabetike Domžale, Merjenje kostne gostote, Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Veš, kaj ješ? Zveza potrošnikov Slovenije, Merjenje pljučne kapacitete, Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov, Spominčica, Alzheimer Slovenija, Predstavitev državnih presejalnih programov Svit, Zora in Dora, KinVital  – Jutranja telovadba ter Šola zdravja – Tisoč gibov. Vsem udeležencem so na dogodku individualno interpretirali vse pridobljene rezultate ter jih ob morebitnih odstopanjih napotili do osebnega zdravnika.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi