Kako ukrepati po zvinu gležnja?

Kadar govorimo o zvinu gležnja najpogosteje govorimo o inverzijskih zvinih, kar laično pomeni, da se je gležej obrnil navzven. Ljudje so pogosto zmedeni kako se rehabilitacije lotiti, saj na spletu najdejo 1001 zapis.

V kolikor je bila poškodba kosti z rentgenskim posnetkom izključena, pri zvinih prevladuje gibalna terapija. Dobro je, da nogo kar se da hitro primerno obremenimo in jo čimprej spravimo nazaj v prvotno stabilnost in delovanje.

Prvi korak je, da si odgovorite na vprašanje: Ali po zvinu gležnja lahko stopim na nogo s polno težo?

Po zvinu gležnja lahko stopim na nogo s polno težo.

V kolikor po zvinu na nogo lahko stopite s polno težo, je z aktivnostmi priporočljivo nadaljevati, a v manjši in manj intenzivni meri. Aktivnost še ne sme vključevati poskokov ali hitrih sprememb smeri.

Prva faza po zvinu gležnja

V akutni fazi takoj po zvinu gležnja, govorimo o obdobju, ko je gleženj še zelo boleč in je normalna hoja še malo okrnjena, je dobro upoštevati načelo PRICE:
P – protect: ob zvinu gležnja je pomembno, da ga ne izpostavljamo in ga zavarujemo pred novo poškodbo.
R – rest: počitek je v akutni fazi velikega pomena, a je zelo pomembno, da se izmenjuje s fazami obremenitve. Tako kot ni priporočljiva prevelika obremenitev tudi ni priporočljiv čisti počitek brez obremenjevanja. S počitkom omogočamo regeneracijo in celjenje, ki ju sprožimo s primerno obremenitvijo.
I – ice: hlajenje z ledom zmanjšuje bolečino in oteklino.
C – compression: stisk elastičnega povoja našemu gležnju doda nekaj stabilnosti in zmanjša oteklino.
E – elevation: podlaganje nog med počitkom zmanjšuje oteklino.

Poleg zmanjševanja bolečine in otekline v tej fazi govorimo torej tudi o optimalnem obremenjevanju gležnja, ki nam bo omogočalo hitejše celjenje in dobro podlago za vrnitev v prvotno stabilnost in funkcijo. Cilj te faze je doseči optimalen prenos teže od pete proti prstom med hojo, brez večjih kompenzacij. Vaje izvajamo počasi in nadzorovano.

Druga faza po zvinu gležnja

Po opravljeni prvi fazi preidemo na drugo fazo, katere cilj je optimalna gibljivost in mehanika  bolj specifičnih gibalnih vzorcev kot je le hoja. Postopoma stopnjujemo obremenitev na sklep (s hitrostjo izvedbe, z bremeni itd.). Tukaj govorimo torej o bolj kompleksnih vajah, kot so počepi, izpadni koraki, predkloni itd. Druga faza je zelo pomembna preden nadaljujemo v tretjo. V kolikor med vajami v drugi fazi še vedno občutimo utesnitve je dobro, da vaje iz druge faze še vedno izvajamo kljub prehodu v tretjo fazo.

Tretja faza po zvinu gležnja 

Ko izvedbo specifičnih gibalnih vzorcev že obvladamo, preidemo na bolj dinamične obremenitve. Obseg in intenzivnost tretje faze sta odvisna od vaše obremenitve na gleženj pred poškodbo. V kolikor ste bili pisarniški delavec ni potrebe, da bi gleženj sedaj kaj bolj obremenjevali. V kolikor pa ste pred poškodbo bili rekreativni ali profesionalni športnik in to želite biti še naprej, je nujno da gleženj na to pripravite. Tukaj govorimo predvsem o pripravi gležnja na doskoke, poskoke, spremembe smeri in gibanja v različnih ravninah.

Več o zvinu gležnja pa najdete tudi v naslednjem zapisu – klik tukaj.

Po zvinu gležnja ne morem stopiti na nogo s polno težo

V tem primeru rehabilitacije ne morete izvajati po zgoraj zapisanem postopku, saj noge ne morete obremeniti. Za vas bodo torej primerne vaje v razbremenjenem, sedečem ali ležečem položaju. Zelo pomembna v tej fazi je tudi samomasaža stopala in mečnih mišic. Nogo je priporočljivo razgibavat v vodi.

Vseeno za vas pride v poštev načelo PRICE, morda še v nekoliko večji meri, saj je potrebno bolečino in oteklino kar se da zmanjšati, da boste nogo lahko spet obremenili.

V kolikor potrebujete pomoč pri rehabilitaciji, pa se prijavite na uvodni pregled v naših KinVital kinezioloških centrih.

Avtor: Kaja Kaligaro, KinVital

 

Tagi