Kako se znebiti kurjega očesa?

Trda in poroženela koža na stopalih je pogosta tegoba ljudi, ki veliko časa preživijo na nogah. Običajno nastane kot obrambni odziv na ponavljajoč se pritisk ali na trenje na določenem mestu. Najprej se na mestu drgnjenja pojavij žulj, nato nastane otiščanec in če ga ne odstranimo, se lahko na istem mestu pojavi še kurje oko.

Otiščanec ali kurje oko?

Otiščanec je debela in vidno otrdela nakopičena plast kože, ki se pojavi tam, kjer je prisotno drgnjenje kože, največkrat na podplatih, spodnji strani palca ali na dlaneh. Pri kurjem očesu se odmrle celice kože nabirajo v stožčasti obliki in prodirajo v spodnje plasti kože, ki so prepredene z živci. Čeprav so otiščanci in kurja očesa različnih oblik in velikosti, je vsem skupno, da povzročajo nelagodje in bolečino. Kurja očesa sama po sebi niso nevarna, so pa zelo neprijetna. V redkih primerih lahko pride do okužbe, kar lahko pripelje do zapleta. To se največkrat zgodi, ko želimo kurje oko odstraniti na silo, večje tveganje pa je tudi pri sladkornih bolnikih.

Slika: Pri kurjem očesu je vidno zrklo, ki spominja na oko.

 

 

 

 

 

 

Bradavica ali kurje oko?

Bradavice nastanejo, ker se okužimo s humanim papiloma virusom in so nalezljive, za razliko od kurjega očesa. Tudi odstranjevanje ene in druge je popolnoma različno. Najenostavneje ju ločimo z opazovanjem. Bradavice ne najdemo samo na stopalih in prstih nog, ampak tudi na rokah, prstih rok in obrazu ter se od drugih tvorb razlikujejo po barvi in obliki. Na njih je mogoče opaziti majhne črne pike, ki predstavljajo strnjene krvne žilice. Bradavice zato ob drgnjenju zakrvavijo, medtem ko kurja očesa praviloma ne krvavijo.

Slika: Bradavice prepoznamo po črnih pikah, ki predstavljajo krvne žilice.

Kako nastane otiščanec na stopalu ali kurje oko?

Preozka obutev ali visoke pete, pri katerih se ustvari visok pritisk na določeno mesto stopala, so eden najpogostejših krivcev za otiščance. Najpogostejši vzrok za nastanek kurjega očesa je neprimerna obutev. Vzrok za nastanek kurjega očesa je lahko tudi nepravilna hoja, kjer se izvaja večji pritisk na določen del stopala.

Verjetnost za nastanek kurjega očesa je večja, če:

  • je prisotna nenormalna poravnava kosti v stopalih zaradi artritisa, kostnega trna ipd.,
  • ne uporabljamo nogavic,
  • nosimo preozke čevlje za naša stopala,
  • dalj časa stojimo, hodimo ali tečemo,
  • neprimerno hodimo po notranjem ali zunanjem robu stopala.

Zdravljenje kurjih očes

Preden se lotimo odstranjevanja, je potrebno ugotoviti, kaj je vzrok nastanka, zakaj prihaja do drgnjenja kože, saj se kurje oko in otiščanci radi ponovijo. Za nastanek trde kože in posledično otiščancev ter kurjih očes je najbolje poskrbeti sproti z vsakodnevno domačo nego in rednimi obiski izkušenega pedikerja. V prosti prodaji je na voljo veliko pripravkov, ki pomagajo pri mehčanju in odstranjevanju poroženele kože na stopalih. Izdelki največkrat vsebujejo keratolitike, kot je salicilna kislino, ki raztaplja keratin in odstranjuje odmrlo kožo. V slovenskem podjetju Enikam, kjer se ukvarjajo z razvojem izdelkov z aktivnim kisikom, svetujejo OXILVER® Skin Gel za kožo 30 ml. Stržen in poroženela koža se ob prisotnosti aktivnega kisika in ionskega srebra zmehčata, tako da se kurje oko ali otiščanec vidno zmanjšujeta, vse dokler popolnoma ne izgineta. Hialuronska kislina in Aloe vera kožo intenzivno vlažita ter tako dodatno mehčata površino otiščanca, kurjega očesa ali trde kože. Gel pospeši proces luščenja odebeljene poroženele površine.

Kirurško odstranjevanje kurjih očes

V primeru izjemno bolečih kurjih očes ter strukturnih deformacij stopal ali prstov, zaradi česar se le-te ponavljajo, je najboljša rešitev kirurška odstranitev. Nikakor pa kurjih očes ne odstranjujemo sami doma, saj lahko tvegamo ureznino, poškodbo ali bakterijsko okužbo, kar situacijo le še poslabša.

Slika: Z medicinsko nego nog lahko preprečimo in saniramo otiščance in kurja očesa.

Preventiva

Ko enkrat izkusimo težave kurjih očes in jih uspešno odpravimo, je preventiva ključnega pomena. Ta največkrat vsebuje večjo skrb za stopala in preventivno uporabo ustreznih sredstev v primeru občutenja nelagodja.

Nekaj napotkov za zmanjševanje možnosti nastanka:

  • obutev naj se prilega stopalu, mu nudi ustrezno oporo in ima dovolj prostora za prste na nogah,
  • redna uporaba obližev, blažilnih vložkov ter redno luščenje odmrlih kožnih celic za lajšanje neprijetnosti,
  • kakovostne nogavice, ki pomagajo ohranjati suha stopala,
  • redna skrb za higieno stopal in nega z ustrezno kremo in losjonom,
  • pravilno striženje nohtov na nogah,
  • izogibajmo se dejavnostim in športnim aktivnostim, ki povzročajo prekomerni pritisk na stopala.

Naročnik oglasa: Enikam d.o.o.

Tagi