Kaj storiti, ko stopimo na morskega ježka?

Na svetu obstaja več tisoč vrst morskih ježkov, vse vrste v Jadranskem morju pa so nestrupene, kljub temu je neprijetno, če stopimo na morskega ježka. Da bi se izognili poškodbam, je dobro uporabljati zaščitno obutev, potrebno pa je biti pozoren na okolico in se izogibati območjem, kjer so morski ježki pogosti. Kaj pa če se zgodi, da vseeno stopimo na bodice?

1. Ostanite mirni in preglejte rano

Prva stvar, ki jo morate storiti, je ostati miren, kajti panika lahko povzroči dodatne poškodbe. Sedite na varno mesto, kjer lahko pregledate poškodbo in jo oskrbite.

Preglejte mesto, kjer ste stopili na morskega ježka. Poiščite bodice, ki so se zabile v kožo in jih čim prej previdno odstranite. Če so bodice blizu površine kože in lahko dostopne, jih poskusite odstraniti s pinceto. Bodite nežni, da se bodice ne zlomijo. Če je bodic več ali so globoko zapičene, se posvetujte z zdravnikom, da jih odstrani profesionalno.

Rano temeljito očistite z milom in vodo, nato pa jo razkužite z antiseptikom, kot sta jodova raztopina ali alkohol.

2. Uporabite antibiotično mazilo in spremljajte znake okužbe

Po čiščenju in razkuževanju nanesite antibiotično mazilo in pokrijte rano s sterilnim povojem. To ponavljajte vsak dan, dokler se rana ne zaceli.

Bodite pozorni na morebitne znake okužbe, kot so povečana rdečina, oteklina, gnoj, ali povišana telesna temperatura. Če opazite katerega od teh znakov, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

3. Protibolečinska zdravila

Če je bolečina huda, lahko vzamete protibolečinska zdravila, kot sta ibuprofen ali paracetamol, da ublažite nelagodje in zmanjšate vnetje.

4. Posvetujte se z zdravnikom

Če bodic ne morete odstraniti sami ali če sumite, da so se nekatere zlomile in ostale v koži, se posvetujte z zdravnikom. Zdravnika obiščite tudi, če se pojavijo znaki okužbe ali če bolečina in oteklina vztrajata več dni.

Avtor: Doris Bubnjič, Foto: Unsplash.com

 

Tagi