Fizioterapija ali kinezioterapija – katero izbrati za vaše težave?

V sodobnem tempu življenja se vedno več posameznikov sooča s težavami, povezanih z bolečinami – tako med gibanjem kot med mirovanjem. V takih situacijah postaneta fizioterapevtska ali kineziološka obravnava ključni komponenti za povrnitev v življenje brez bolečin. Medtem ko fizioterapija v ospredje postavlja lajšanje predvsem akutnih težav in bolečin, kineziologija prinaša prednosti na preventivnem področju ter trajnostne spremembe v gibalnih navadah posameznikov, s katerimi se zdravi bolj kronične težave.

Kdaj se odločiti za fizioterapijo?

Fizioterapija je zdravstvena veda, ki je smiselna predvsem pri posameznikih, ki se srečujejo z akutnimi težavami ali poškodbami. Fizioterapevti uporabljajo raznolike metode, vključno s terapevtskimi vajami, manualno terapijo in fizikalno terapijo, s katerimi pomagajo posameznikom pri lajšanju bolečin in omejitev gibanja.

Ena največjih prednosti fizioterapije je njena sposobnost hitrega lajšanja bolečin ter povečanja obsega gibljivosti pri akutnih težavah. S pravilno diagnozo in ustreznim načrtom zdravljenja fizioterapevti omogočajo pacientom vrnitev k normalnemu gibanju in funkcionalnosti. To je še posebej pomembno pri poškodbah, operacijah ali drugih zdravstvenih stanjih, ki vplivajo na gibanje posameznika.

Cilji fizioterapije so:

  • lajšanje bolečin
  • preprečevanje mišičnega neravnovesja, ki vodi v skrajšave in deformacije
  • vzdrževanje in izboljševanje mišične moči
  • ohranjanje sklepne in splošne gibljivosti ter izboljševanje že okrnjene gibljivosti
  • ohranjanje primerne telesne vzdržljivosti
  • ohranjanje kakovosti življenja

Fizioterapevtski pristop je usmerjen v reševanje konkretnih težav in hitro odpravo simptomov. Pomembno je tudi, da se pacienti učijo pravilnih tehnik gibanja in vaj za izboljšanje svojega stanja ter preprečevanje ponovitev težav v prihodnosti. S sodelovanjem fizioterapevta in pacienta se dosežejo boljši in dolgoročnejši rezultati.

Tukaj je potrebno poudariti, da se fizioterapevtske vaje zelo razlikujejo od kinezioloških. Fizioterapevtske vaje so lažje in manj kompleksne kot kineziološke vaje in so namenjene predvsem za izvajanje v akutnih stanjih kot je na primer prvi mesec po operaciji, medtem, ko so te vaje premalo kompleksne za kasnejšo fazo rehabilitacije. Ravno zaradi tega je izrednega pomena sodelovanje in povezovanje strokovnjakov iz kineziologije in fizioterapije.

Kdaj se odločiti za kinezioterapijo?

Kinezioterapija je stroka, ki se osredotoča na preventivo in dolgoročne spremembe v gibalnih navadah posameznikov. Kineziologi so strokovnjaki, ki analizirajo gibanje ter mišično moč posameznikov. Glede na stanje pacienta pripravijo prilagojenih program vaj , ki je namenjen  izboljšanje moči, gibljivosti, ravnotežja ter najpomembnejše – odpravi bolečin.

Glavna prednost kineziologije izhaja iz njenega poudarka na celovitem pristopu k zdravju. Kineziologi s pacienti sodelujejo pri postavljanju realnih ciljev za izboljšanje gibalnih sposobnosti in preprečevanje poškodb. S pomočjo preventive se posameznikom omogoča izogibanje prihodnjim težavam ter ohranjanje dolgoročnega zdravja.

Poleg preventivne vloge pa je potrebno poudariti tudi prednosti kineziološke vadbe za paciente – bodisi z kroničnimi bolečinami kot tudi z akutnimi. Pri kroničnih bolečinah je v veliki večini potrebno najti vzrok bolečin. V primeru, ko je vzrok gibalnega izvora, lahko z ustreznim pregledom kineziolog ta patološki vzorec prepozna in ga z ustreznimi vajami nadomestiti z “normalnim”.

V KinVitalu vam nudimo tako fizioterapevtsko kot kineziološko obravnavo. V primerih, ko pride do akutne poškodbe ali akutnih bolečin, se torej najprej svetuje izvesti nekaj fizioterapij, da se stanje umiri, nato pa nadaljevati z kineziološkim pristopom.

Avtor: Blaž Mušič, KinVital

 

Tagi