Covid-19: Testiranje nujno že ob lažjih simptomih, izgovorov ne sme biti

Drugi val epidemije covida-19 je še vedno med nami, število novih vsakodnevnih okužb pa kaže na to, da se epidemija ne umirja, saj številke padajo prepočasi. Kot smo na našem portalu poudarili nedolgo nazaj, je eden izmed razlogov, da se virus širi naokoli, tudi ta, da smo ljudje premalo pozorni na začetne znake bolezni, ki se lahko kažejo zelo različno. Ljudje pa se na zdravnika obrnejo šele, ko se bolezen razvije in se pokažejo hujši simptomi. V obdobju blagih simptomov ljudje širijo virus naokoli, namesto, da bi se odzvali takoj, opravili testiranje in doma počakali na rezultate. Zato velja opomniti, da ne čakajte, ampak se že ob blažjih oblikah simptomov pojdite takoj testirati. Le na ta način bomo uspeli zaustaviti širjenje virusa.

V času praznikov so omogočeni obiski pri najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja

Zaradi epidemije so letošnji božično-novoletni prazniki drugačni, kot smo jih bili vajeni v preteklih letih. Lahko rečemo, da bodo prazniki res družinski, saj bomo tako kot že zadnja dva meseca, bolj ali manj omejeni na svoj dom. Vlada je sicer v preteklih dneh sprejela načrt ukrepov, ki bo zaradi omejitev, povezanih s preprečevanjem širjenja okužbe z novim koronavirusom, veljal v času prihajajočih praznikov. Tako kot 24. in 25. decembra, bo v primeru stabilne epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 veljala možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti. Prav tako od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure za obiske v primeru stabilne epidemiološke situacije ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami.

V tem času bodo omogočeni obiski pri najbližjih, nikakor pa ne množična praznovanja. Vsem, ki se bodo v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev, pa na vladi svetujejo, da se po stikih oziroma obiskih samoizolirajo. Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi – od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo, velja prepoved gibanja v nočnem času in prepoved prodaje in uporabe pirotehnike ter prirejanja ognjemetov.

Pojavila se je nova grožnja

Letošnje leto je bilo zaradi epidemije drugačno, kot pretekla leta. Prav zaradi tega vsi upe, da uspemo pregnati virus, polagamo v prihajajoče leto 2021. Žal nas je pred dnevi presenetila novica o sevu novega koronavirusa, ki se je pojavil v Veliki Britaniji. Ta sev naj bi bil za kar 70 odstotkov bolj nalezljiv. Na srečo pa po zdaj znanih podatkih strokovnjaki menijo, da ni smrtonosnejši, prav tako naj ne bi bil odporen na cepiva, ki so trenutno že v uporabi ali v razvoju. Je pa pojav novega seva koronavirusa po zadnjih informacijah nova grožnja, ki se širi izredno hitro in obsežno. Vsakovrstna mobilnost in srečevanja omogočajo širjenje tega seva in lahko prinesejo novo eksplozijo okužb ter hud tretji val epidemije. Zato je res pomembno med prazniki omejiti druženje samo na ožjo družino, če želimo zaščititi naše starše in stare starše.

Na testiranje pojdite že ob blažjih oblikah simptomov

Kot smo omenili že v uvodu, je eden izmed razlogov, da se virus še vedno širi med nami in da smo premalo pozorni na začetne znake bolezni, ki se lahko kažejo zelo različno. Šele, ko se bolezen razvije in so že hujši simptomi, se ljudje obrnejo na osebnega zdravnika in nato opravijo testiranje. To opažajo tudi v Zdravstvenem domu Domžale, saj imajo po besedah direktorice mag. Renate Rajapakse, dr. med. spec., v zadnjem obdobju manjše število testiranj. Ljudje z blagimi simptomi čakajo, da se bolezen razvije, pokličejo pa šele takrat, ko se bolezen popolnoma razvije. Takrat je že prepozno. “Še enkrat apeliram na vse, da že ob blažjih znakih bolezni, kot so glavobol, utrujenost, kihanje, kašelj … pokličejo osebnega zdravnika ali zdravnika na urgenco, ki bo iz razgovora s pacientom lahko razbral prave simptome in ga napotil na testiranje. V obdobju, ko čakajo na test, pa naj ostanejo doma. Prej, ko dobimo diagnozo, mnogo lažje ukrepamo,“ poudarja mag. Rajapakse in doda, da imamo v Domžalah prav zaradi tega, ker ljudje čakajo do zadnjega trenutka, tako velik delež pozitivnih oseb.

Izgovorov ne sme biti

Se pravi, da ne sme biti izgovora, če nekdo reče, da ga je samo bolela glava, se slabo počuti, ima prehlad … Na takšne izgovore se v tem času ne moremo zanašati, saj je ta virus zelo nalezljiv, njegovi simptomi pa se kažejo zelo različno. Najbolje je narediti test že v obdobju blagih simptomov, da se res prepričaš, da ni nič. Tudi samo testiranje ni nič posebnega ali celo groznega, da bi človeka odvrnil od tega, da se testira. Malenkost je sicer neprijetno, drugače pa nič takšnega, zaradi česar se ne bi šel testirati.

Simptomi virusa se kažejo skozi tri glavne oblike

“V našem zdravstvenem domu se čez vikend srečujemo s pacienti, ki so bili že teden dni bolni, pa niso javili osebnemu zdravniku oz. se šli testirati. Sami pri sebi so si rekli, da je gotovo kaj drugega. Prav zaradi tega si res želimo, da vsak vsaj malo pomisli na to, da je mogoče okužen, če ima že blažje simptome. Simptomi virusa se kažejo skozi tri glavne oblike. Pri nekaterih pacientih se kaže s strani prehladnih znakov dihalnega sistema (boleče grlo, kašelj, izcedek iz nosa), pri drugih pacientih se kaže v obliki glavobola in bolečin v mišicah, zaradi česar ne morejo nič, pri tretjih pa se pojavlja driska ali bruhanje. Pri vseh oblikah ni nujno prisotna vročina. Skratka, pri vsakem pacientu se simptomi lahko kažejo drugače, tudi v isti družini. Zelo tipičen primer okužbe z virusom je izguba vonja in okusa, kar pa se zgodi šele po petih dnevih. Se pravi, da je takrat že prepozno, saj si že nekaj časa bolan in si širil virus naprej. Takoj ob prej naštetih simptomih moraš iti na test in ne čakati do konca, saj se virus zaradi čakanja nikakor ne more ustaviti,“ poudarja mag. Rajapakse.

Marsikdo ne ve, kjer se je okužil

Prav tako v zdravstvenem domu opažajo, da ljudje nimajo informacij, kjer naj bi se okužili z virusom. Marsikdo reče, da ni bil nikjer. Prav zaradi tega ni nobene garancije. Možno je, da nekje zboliš in da niti sam ne veš kje. Najbolj pomembno je, da preprečimo širjenje virusa. Se pravi, da posameznik čim prej prepozna znake in da gre takoj na testiranje. V tujini je tudi tako, da če je zbolel en družinski član, doma ostanejo tudi ostali družinski člani. Največ kar lahko naredimo, da preprečimo širjenje virusa je, da se gremo testirati in ostanemo doma dokler ne dobimo rezultatov testiranja.

Rezultati testiranja so znani prej kot v štiriindvajsetih urah

V Zdravstvenem domu Domžale vsem, ki pokličejo, čim prej omogočijo testiranje, saj poskušajo na ta način zamejiti širjenje virusa. Tudi rezultate testiranja ljudje prejmejo hitro. Po besedah mag. Rajapakse, so rezultati znani prej kot v štiriindvajsetih urah: “V primeru, da pacient opravi test dopoldan, je rezultat načeloma že pozno zvečer ali ponoči preko SMS sporočila na mobilni telefon. Pred kratkem so vzpostavili državni sistem za sporočanje izvidov. Pacient po prejemu SMS-ja vnese številko zdravstvene kartice, nato pa prejme izvid.”

Začelo se je množično testiranje, kmalu na voljo tudi cepivo

Po besedah mag. Rajapakse v zdravstvenem domu zaposlene testirajo s hitrimi testi, prav tako so na državnem nivoju pričeli z množičnim hitrim testiranjem po različnih mestih. Kar se tiče cepljenja proti covidu-19, ko bo prišlo v Slovenijo, ga bodo izvajali tudi v domžalskem zdravstvenem domu. Cepljenja se bodo najprej izvajala po prioriteti, se pravi najprej najbolj ranljive skupine, kot so starostniki v domovih za ostarele, kronični bolniki in starejši, šele nato pa ostali. Mag. Rajapakse pravi, da priporoča čim več osebam, da se cepijo.

Praznični čas prežimo v čim ožjem socialnem mehurčku, omejimo se na družino in najbližje

Ker so pred vrati prazniki, si seveda vsi želimo, da bi se srečali s svojimi sorodniki. Vlada je sicer omejila ukrepe za tisti čas, vendar je kljub temu potrebno biti previden. Mag. Rajapaksa predlaga, da preden se odpravite na obisk, da preverite, da ste sami zdravi in da tudi tja kamor greste na obisk, nima nihče znakov te bolezni. Če niste prepričani o svojem zdravju, potem se raje izogibajte obiskom. Namesto tega lahko prakticirate druženje prek spletnih video aplikacij. Tudi na ta način se lahko druži v teh težkih časih.

K obvladovanju širjenja virusa pripomore tudi aplikacija #Ostani Zdrav

Mag. Rajapakse priporoča tudi uporabo mobilne aplikacije #Ostani Zdrav. Gre za pripomoček, ki vam sporoči, če ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe. Z uporabo mobilne aplikacije ravnamo odgovorno do sebe in ostalih, hkrati pa pomagamo pri obvladovanju širjenja okužb s SARS-CoV-2. Aplikacija bo močno olajšala obveščanje tistih posameznikov, ki so bili v zadnjih 14 dnevih v stiku z okuženo osebo. Z epidemiološkim poizvedovanjem namreč ni mogoče identificirati, prepoznati vseh stikov, denimo vseh sopotnikov v javnem prevozu ali vseh obiskovalcev, ki bi se v gostinskem lokalu nahajali istočasno kot nekdo, ki je okužen s SARS-CoV-2. Kljub temu, da je uporaba aplikacije #Ostani Zdrav prostovoljna in brezplačna, pa se zanjo vseeno ni odločilo večje število ljudi. Mag. Rajapakse pravi, da ob uporabi te aplikacije ne bi smelo biti raznoraznih dilem, kot jih imajo nekateri, ki zaradi tega zavračajo njeno uporabo. Po drugi strani pa nikoli ne razmišljamo in nismo v dilemi, za dajanje osebnih in drugih podatkov, kadar se prijavljamo na družabna omrežja ali uporabljamo različne aplikacije.

Bodimo odgovorni, ostanimo zdravi, zaščitimo sebe in druge.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca

 

Tagi