V Domžalah si znamo vzeti čas za zdravje in gibanje

Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Domžale je organiziral Čas za zdravje in gibanje, v okviru katerega sta se odvila dva dogodka. V domžalski knjižnici je bilo izvedeno predavanje o preventivnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA, v Športni dvorani Domžale pa je potekala prireditev, na kateri so zdravstvene organizacije in društva občanom omogočile pester petkov dopoldan zapolnjen s podajanjem zdravstveno vzgojnih vsebin, raznimi meritvami ter telesno vadbo predstavljeno na različne načine.

Vsak udeleženec je ob registraciji dobil program dogodka ter kartonček za vpis izmerjenih rezultatov različnih opravljenih meritev in sicer krvnega tlaka, testiranje telesnih zmogljivosti, analiza telesne mase (Zdravstveni dom Domžale), meritve krvnega sladkorja (Društvo diabetikov Domžale), merjenje kostne gostote (Zveza društev bolnikov z osteoropozo Slovenije) ter merjenje pljučne kapacitete (Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov). Na prireditvi so potekale tudi predstavitve državnih presejalnih programov Svit, Zora in Dora ter programi športnih vadb (Društvo Kinvital, Društvo Šola zdravja, Društvo koronarnih bolnikov). Ker k zdravemu načinu življenja obvezno spada tudi zdrav obrok, je bilo poskrbljeno tudi za degustacijo zdravega obroka (Gostinstvo in catering Koren).

Prepričani smo, da je vsak, ki se je dogodka udeležil, zagotovo našel nekaj zase, s čimer si je izboljšal svoj pogled na zdravje in gibanje. To je potrdila tudi vodja zdravstveno vzgojnega centra Andreja Heine, prof. zdravstvene vzgoje, ki je dejala, da je z odzivom občank in občanov zadovoljna, saj se je prireditve udeležilo preko 100 udeležencev. Vsi, ki so opravili meritve so dobili tudi rezultate, v koliko pa so le-ti izstopali, so bili napoteni na obravnavo k osebnemu zdravniku oziroma specialistu.

Da so takšne prireditve več kot dobrodošle in dobro sprejete pri občanih pove tudi podatek zadnje raziskave, ki jo je opravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) o zdravju v slovenskih občinah. Na podlagi spremljanja 35 kazalnikov, je raziskava pokazala, da je največ zdravja med slovenskimi občinami ravno v občini Domžale. Se pravi, da si v Domžalah znamo vzeti čas za zdravje in gibanje oziroma ju znamo na pravi način vključiti v naš način življenja.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Andreja Heine

Tagi