Štartaj Domžale: Miha Hrovat, specialist za varjenje piva

Miha Hrovat je pivo Mister začel pripravljati v domači kuhinji, kmalu pa je eksperiment eksplodiral – v pozitivnem pomenu besede, saj mladi in samozavestni podjetnik komajda obvladuje naročila. Kaj ga dela drugačnega? Kako lahko diplomant ruščine in filozofije tako igraje obvladuje svet posla in številk? Mentoriranec Generatorja, skupnega projekta Obrtne zbornice Domžale in Občine Domžale, je o tem spregovoril vsem, ki jih zanima vstop v svet podjetništva.

V organizaciji Obrtne zbornice Domžale in Knjižnice Domžale je v sredo, 31. januarja 2018, potekal zanimiv pogovor v sklopu dogodka »Štartaj Domžale«, na katerem se predstavljajo zmagovalci Generatorja Domžale. Tokratni gost Mellanie Grudnik, vodje Generatorja Domžale je bil Miha Hrovat, ki se je specializiral za varjenje piva. Pivovarna Mister je namreč novodobna butična pivovarna, ki vari pivo z največ stila v Sloveniji.

»Z našim pivom združujemo gurmanske užitke z estetskimi. Mister Nolan je lahkotno pivo varjeno s kombinacijo najbolj aromatičnih ameriških hmeljev, ki dajo aromo citrusov in ananasa,« pravi mladi podjetnik. V pivovarni Mister dajo izredno velik pomen izkušnji, ki jo dobi ljubitelj piva ob naročilu Mistra. Pivo polnijo v 0.75 l in 0. 33 l velike steklenice, v pol litrske pa zaenkrat še ne. Steklenice, izredno lepo oblikovane, dobi iz Italije, in so povratne, nalepke pa iz Kamnika. Dokazujejo, da pivo sodi med vrhunske in sofisticirane alkoholne pijače. Zato je vsako njihovo pivo postreženo na lesenih podstavkih iz eksotičnega lesa ter v kozarcih, ki so posebej izbrani glede na stil piva, tako da maksimalno poudarijo prvine, ki jih od določenega piva gost pričakuje.

In kako je to zanimivo pivo najbolje postreči. Pivo Mister je postreženo ohlajeno na 8-10°C v kozarcu za konjak, ki ima širše telo in ozek vrat. Namen kozarca je, da se pivo segreje nekoliko hitreje, kar omogoča bolje hlapenje eteričnih olj hmelja. Ozek vrat ta eterična olja skoncentrira, tako da gostu pred prvim požirkom najprej nosnice kar se da intenzivno pobožajo tropske hmeljne arome slovenskega hmelja.

Ste si kdaj ob posebni priložnosti zaželeli piti vrhunsko pivo pa tega enostavno niste našli v ponudbi?    »To smo opazili tudi mi, zato smo se odločili, da bomo v pivovarni Mister vrhunsko pivo zavili v vrhunsko podobo, kajti pivo ni pijača le za piknike, ampak tudi za svečane dogodke,” pove Miha.

Vse se je začelo, ko je kot 20-letni študent poskusil svoje prvo pivo iz mikropivovarne. Do takrat piva  sploh ni pil. Pijačo je poznal kot grenko gazirano vodo. Tistega večera pa se mu je predstava o pivu podrla. Prvič je zaznal sadne arome ter neverjetno telo karamelnih sladov. »Če lahko to naredijo oni, lahko to naredim tudi jaz,« si je rekel in kupil svoj prvi komplet za varjenje piva. Kot se Miha spominja, je šlo na začetku ogromno piva v odtok. Ker pa je vedel, kaj si od piva želi, je poskušal in poskušal in rezultat je bil enkraten. Zaljubil se je predvsem v arome hmelja, zato je iskal načine, kako bi to v pivu najbolj poudaril. Edini način za to je spoznal v varjenju iz svojih sestavin in po svojih receptih. Tako so začela nastajati prva in samo njegova kvalitetna in odlična piva. Pšenični Ale, ki ga je zvaril za lansko poletje, je bil na slovenskem tekmovanju domačih pivovarjev celo v ožjem izboru za najboljše pivo tekmovanja. Takrat je vedel, da je njegovo pivo zrelo za trg. Sprva za okoliški, zatem pa širši. Želel je, da bi njegovo pivo tako poskusili tudi drugi. Od prvega požirka piva, ki ga je naredil, pa do danes, ko ga vari, je bilo potrebno prebrati ogromno literature, poleg tega pa je moral narediti tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo za pivovarja. Kot pravi Miha, je zelo kreativen tip človeka. Zato v varjenju piva najde možnost ekspresije, ki je podobna kot v umetnosti. Vse niti so pač v njegovih rokah. Tako je zraven od recepta do vizualne podobe.

»Enkrat bomo pili Mistra,« se spominja časov Miha, ko so se s prijatelji šalili v njegovih pivovarskih začetkih. Ideje nikoli ni opustil, zato pa danes lahko pijemo pivo z največ stila v Sloveniji, ki je plod idej in rok študenta. Poseben izziv mu je bil narediti pivo, ki bo tudi vizualno privlačno. Razvoj stilske podobe je rasel skupaj s pivom in skupaj rasteta še danes: »Sicer sem študent filozofije in ruščine in želim, da se sofisticiranost odraža tudi v pivu. Vsak gram hmelja je z razlogom, nobena črta na obleki ni naključje. Tudi imena piv izražajo filozofsko globino – Bertrand Russell je valežanski filozof jezika, Max Black se je ukvarjal z metaforo, Nobody je dobil ime po filmu, ki raziskuje neskončni »butterfly effect.« Pri njegovem pivu ne gre le za pitje alkoholne pijače, ampak gre za posebno doživetje, ki ga lahko doživite samo z Mistrom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi