V Lukovici s prireditvijo obeležili dan državnosti in zaključek šolskega leta

25. junija 1991 je Slovenija postala neodvisna in samostojna država. Na ta dan pred 32. leti se je uresničila velika želja naših prednikov, želja po samostojni državi Sloveniji. Slovenski narod je več kot tisoč let trpel, delal in se boril za njeno samostojnost. In naposled se je zgodilo … Dan, ko je želja postala resničnost. Sprejeti sta bili Deklaracija o neodvisnosti Slovenije ter Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slovenija je po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti prevzela nadzor nad svojimi mejami. Zato na ta dan obeležujemo praznik dneva državnosti.

V tem tednu se vrstijo prireditve ob dnevu državnosti po vsej Sloveniji. Praznik države so s slavnostno prireditvijo v četrtek, 22. junija 2023, obeležili tudi v Lukovici. Obenem so na prireditvi, ki je potekala v Sončni dvorani na Brdu, obeležili tudi zaključek šolskega leta 2022/2023, s podelitvijo nagrad najboljšim učencem OŠ Janka Kersnika Brdo.

Prireditve od dnevu so se poleg lepega števila občank in občanov udeležili tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, poslanec Državnega zbora RS Rado Gladek, ravnateljica OŠ Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Lukovica, predstavniki krajevnih skupnosti, veterani združenj vojne za Slovenijo in praporščaki. Prireditev je vodila Helena Urbanija.

V uvodu so udeleženci prireditve ob zvokih Godbe Lukovica pozdravili prihod praporščakov in slovenske zastave, simbola naše državnosti. Ešalonu je poveljeval nadporočnik Miran Stopar, član Predsedstva Zveze slovenskih častnikov Slovenije in koordinator Zveze za Osrednjo Slovenijo.

V kulturnem programu je sodeloval Mešani pevski zbor Šentviški zvon pod vodstvom zborovodkinje Špele Kink, za glasbeno spremljavo zbora so poskrbeli Tomaž Pirnat (klavir), Karolina in Doroteja Kink (godala), Jaka Drobne (bas), Žiga Svetlin (harmonika). Prav tako so v kulturnem programu sodelovali tudi učenci OŠ Janka Kersnika Brdo. Zbrani so lahko prisluhnili združenima zboroma Kresničke in Ciklamen pod vodstvom zborovodkinje Andreje Pirc, učenkam Glasbene šole Domžale, Oddelka Brdo: Zoji Bogdanoski, Mii Pogačar, Maji Volf, Emi Dolinšek, Eli Lebar in Ani Kepec (sekstet flavt), ki delujejo pod mentorstvom Neže Prešeren, Karolini Kink, Emi Juteršek in Ajdi Kokalj (trio),ki delujejo pod mentorstvom Ane Novak. Nastopili so tudi plesno-navijaška skupina Sovice, ki deluje pod mentorstvom Karmen Gerič, dekleta, ki pri Športnem društvu Bleščica trenirajo ritmično gimnastiko, citrarka Katarina Pustotnik, ki deluje pod mentorstvom Neli Zidar Kos, Maša Bergant (kitara), Eva Prašnikar (flavta), Katarina Pustotnik (citre) ter učiteljica Andreja Pirc (klavir), Sofija Capuder in Taja Jemc (klavir), pod mentorstvom Tomaža Pirnata ter plesalke Mladinske street show skupine Plesnega kluba Miki, pod vodstvom koreografov Anje Jurič in Andraža Mraka.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je povedala, da je pred nami dan državnosti, na kar bi moral biti še posebej ponosen vsak državljan Republike Slovenije. Dan državnosti ni samo spomin na dan osamosvojitve in spomina na rojstvo naše domovine, je tudi kažipot v našo prihodnost. “Ni pomembno, koliko ovir je pred nami in kako visoke so. Ko smo enotni, smo nepremagljivi in to smo dokazali pred dvaintridesetimi leti. Čas osamosvajanja je bil čas sodelovanja in skupnih odločitev. Slovenci smo bili združeni v slogi. Verjeli smo v cilj in kot mlada država pokazali neverjeten potencial za hitro napredovanje. Tudi danes moramo biti zazrti v prihodnost in se večkrat opomniti, kaj zmoremo doseči, ko smo povezani. Trenutno stanje nas od tega ne sme odvrniti. Naš ponos mora ostati velik in iskren. Ljubezen do lastne domovine je nujna, pravzaprav velika naloga vsakega izmed nas. Imeti svojo državo je nekaj, kar ni dano vsakemu narodu kar tako, je nekaj, za kar se mnogi narodu po vsem svetu trudijo še danes. Mnoge etične skupine v Evropi in po svetu ta čas, ko mi tu proslavljamo, bijejo boj za svoj obstoj in za ta cilj umirajo. Leta 91 smo izkoristili edinstveno zgodovinsko priložnost. Odločilna je bila pripravljenost slovenskega naroda vzeti stvari v svoje roke. Te priložnosti nismo smeli izpustiti iz rok, kajti popravnega izpita več ne bi imeli. Enotni in složni, z mislijo o lastni državi, nam je uspelo,” je povedala županja.

V nadaljevanju svojega govora je spomnila, da se je Slovenija v svoji kratki zgodovini vključila v mednarodno skupnost in ko je kazalo, da tudi za Slovenijo prihajajo lepši in boljši časi, da se nam bosta res cedila med in mleko, smo spoznali, da članstvo v EU ne prinaša ravno blaginje, gospodarskega uspeha, da je svet vse bolj globaliziran, izjemno tekmovalen in ne dopušča spanja na lovorikah. Prav tako smo spoznali, da svoboda, mir in blagostanje nista samoumevna: “V zadnjih letih se je zvrstilo veliko pretresov, ki nas stalno opominjajo na to. Iz zdravstvene smo padli v varnostno krizo, v vojno širših razsežnosti na našem pragu, ki je temeljito posegla tudi v gospodarstvo. Povrhu vsega so se pri nas ponovno prebudili nekateri zli duhovi preteklosti, zato se danes spet in spet sprašujemo, če smo leta 91 zmogli dovolj moči in odločnosti za prelomen zgodovinski korak, zakaj te moči danes samostojni in svobodni ne premoremo. Za skupno prihodnost in obstoj našega naroda si mora sleherni posameznik kot tudi celotna skupnost prizadevati za reševanje sporov in spravo z konflikti, ki nastajajo. Nasilje, obrekovanje in obtoževanje, zaničevanje in druga tovrstna dejanja niso prava sredstva za doseganje ciljev. Za dosego ciljev je potrebno spoštovanje, pravičnost, sodelovanje in veselje. Sprava, namesto razdora. Če želimo, da bo naša prihodnost svetla, bodimo odgovorni do države in drug do drugega. Pri vseh naših odločitvah bi vedno morali iskati vprašanja, kaj je dobro za našo skupnost kot celoto. Sodelujmo v iskanju odgovorov za lepšo prihodnost. V izogib sporom in konfliktom bi morala državna politika doseči konsenz o osnovnih vrednotah in viziji razvoja države. Prepričana sem, da vsi tukaj zbrani želimo, da bi tudi na državni ravni vendarle našli recept, s katerim bi se lahko končno rešili spon, ki nas kot državljane pestijo in vežejo, da smo nezaupljivi drug do drugega, da se raje prerekamo kot pa se pogovarjamo in dogovarjamo za lepšo bodočnost,”

V zaključku svojega govora se je županja dotaknila še sodelovanja v občini Lukovica, učenkam in učencem čestitala za uspešno zaključeno šolanje ter še dejala: “Čudoviti poletni junijski dnevi v šolske prostore vnesejo posebno vzdušje. Po zasluženem trdem delu, vsakodnevnem učenju, je sedaj čutiti sproščenost, dobro voljo, iskrene nasmehe, močnejša prijateljstva. Proslava je bila namenjena praznovanju naše domovine in tudi spodbuda, nagrada in zahvala najuspešnejšim učencem na različnih področjih. Tistim, ki so pokazali svoje znanje na najvišji državni ravni.”

Sledila je podelitev priznanj učenkam in učencem OŠ Janka Kersnika Brdo za izjemne učne uspehe in za uspehe na različnih drugih področjih. Priznanja sta podelili županja mag. Olgo Vrankar in ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi