Ustvarjalna moč kamniških gorskih reševalcev

V petek 17. junija 2022, je v Domu kulture Kamnik potekala umetniška predstava, ki je pokazala ustvarjalno moč kamniških gorskih reševalcev, ki so jo na osrednji prireditvi ob stoletnici organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem predstavili kamniški gorski reševalci. Obiskovalcem so skušali s pomočjo umetniške prireditve z naslovom “Želja pomagati” prikazati in približati razsežnosti gorskega reševanja, ki je nastalo pred stoletjem. Takrat se je zbrala majhna skupina spoštovanja vrednih domačinov, ki je s pogumom in velikim občutkom poklicanosti samoiniciativno pomagala ljudem v stiski.

Gorski reševalci letos praznujejo 110-letnico reševalne službe na slovenskih tleh, ki se je začela z ustanovitvijo prve rešilne postaje v Kranjski Gori 16. junija 1912. Desetletje kasneje, pa se je tudi na Kamniškem uradno začelo reševanje. Čeprav so predhodno že reševali domačini, lovci, gozdarji, oskrbniki in drugi izkušeni gorjani.

Kamniški gorski reševalci so v dveh prizorih prikazali gorsko reševanje pred stoletjem, ko je vse potekalo počasneje. Danes so stvari precej drugačne. Telefoni zvonijo in reševalce doseže novica o nesreči v trenutku. Napredek je silovito spremenil delo gorskih reševalcev in potek reševalnih akcij. Povečala se je tudi možnost preživetja ponesrečenih, čeprav se sam odnos reševalcev do dela ni spremenil. Gorski reševalec še vedno vstane od kosila ali se sredi noči odpravi reševati neznane ljudi. Vodi ga sila, ki je pred leti vodila štiri Erjavške brate in njihove naslednike. Želja pomagati.

Prisotno občinstvo in slavljence so nagovorili mag. Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, dr. Gregor Dolinar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, gospod Matej Slapar, župan Kamnika in gospod Srečo Podbevšek, predsednik Društva GRS Kamnik.

Srečo Podbevšek, predsednik Društva GRS Kamnik, župan Občine Kamnik Matej Slapar, mag. Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja URSZR, dr. Gregor Dolinar, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.

Skozi predstavljene zgodbe reševalcev, pričevanja rešencev in doživljanje gorsko reševalnega poslanstva s strani svojcev teh plemenitih mož in žena, ki prostovoljno darujejo svoj čas, znanje in izkušnje, so se prisotni sprehodili po zgodovini reševanja v gorah nad Kamnikom.

Začetki gorskega reševanja v gorah nad Kamnikom (Tadej Trobevšek v vlogi Franceta Erjavška).

Ponesrečenci pričakujejo hitre odzivne čase in vedno višji nivo reševanja in to ne glede na okoliščine. Mobilni telefoni sicer zelo pomagajo pri določanju lokacije in sporočanju dejanskega stanju na terenu, kar sicer ne spremeni dejstva, da se intervencija takrat šele zares začne. Poškodovanca je potrebno oskrbeti in transportirati v dolino v zdravstveno oskrbo.

Prikaz gorskega reševanje z uporabo helikopterja danes (Aleš Janžekovič, Tadej Trobevšek, Rožle Repanšek in Boris Bodlaj).

Literarni Odlomek o začetkih organiziranega reševanja v gorah nad Kamnikom avtorja Franceta Erjavška je interpretiral Tadej Trobevšek. Odlomka Šopek v slovo in Tri iztrganke iz spomina avtorja Mira Štebeta Matej Bizjak, medtem, ko je odlomek Kako sta oče in sin dobila še en rojstni dan avtorja Tadeja Trobevška interpretiral Primož Hostnik.

Kamniški gorski reševalci in reševalke se zahvaljujejo Domu kulture Kamnik, vsem govorcem in obiskovalcem prireditve, donatorjem ter ljubiteljem gora za podporo društvu.

Petra Petravič, Foto: Vladimir Habjan

 

Tagi