Prvomajsko dogajanje v Tuštanju zopet privabilo 10.000 obiskovalcev

»Ljudje radi pridejo k nam, saj vidijo, da organiziramo prireditev z dušo in občutijo, da se razlikuje od komercialnih prireditev. Veseli smo, da prepoznajo našo srčnost in vesele ljudi,« razlaga Franci Cerar že 19. leto predsednik društva krajanov naselij Spodnjega in Zgornjega Tuštanja. Gre za eno izmed največjih prvomajskih prireditev v Sloveniji, ki se je iz začetne številke 300 obiskovalcev povečala na več kot 10.000 ljudi željnih druženja, odlične glasbe, številnih aktivnosti bogatega celodnevnega programa in čudovite narave, ki jo ponuja Moravška dolina.

Čudovita prvomajska praznična sreda je privabila obiskovalce iz vse Slovenije, med drugim tuje turiste iz sosednje Avstrije, pohodnike, motoriste in kolesarje. Udeležili so se 26. tradicionalnega srečanja v Tuštanju pri Moravčah, ki ga organizirajo krajani in člani Društva krajanov naselij Spodnjega in Zgornjega Tuštanja ter združuje 200 ljudi. Dogodek povezuje številne tamkajšnje družine, saj na prireditvi aktivno sodeluje približno 120 ljudi, priprave nanjo pa pričnejo takoj po novem letu.

Poskrbljeno za različne okuse

»Ko se prireditev konča, smo mi z mislimi že pri naslednjem srečanju, saj so vtisi še sveži in si zabeležimo vse tisto, kar bi lahko še izboljšali,« pravi Cerar. So eno redkih društev, ki imajo dosti mladih članov, ti pa tako ali drugače sodelujejo pri organizaciji.

Gre za eno izmed največjih prvomajskih prireditev v Sloveniji

»Na naši prvomajski prireditvi poskrbimo, da uživajo prav vse generacije. Dogodek smo odprli z nastopom Pihalne godbe Moravče in mažoretk  in krajšim kulturnim programom, sledi živ-žav z Alenko Kolman in celodnevna animacija za otroke s slikarskim ustvarjanjem, poslikavo obraza in animacijskim športnim poligonom. Pridruži se nam povorka oldtimerjev, vmes pa imamo bogat glasbeni program. Letos so za vzdušje skrbeli Ansambel Livada, Ansambel Saša Avsenika in zvečer za žur do jutranjih ur skupina Pop design,« pojasnjuje sogovornik.

Svoj doprinos k prireditvi poleg Občine Moravče namenijo tudi različna društva, kot so Turistično društvo Moravče, Pletarska šola Iztoka Urbanije, Rokodelci Moravške doline, Društvo podeželskih žena Moravče, Društvo upokojencev Moravče – Zeliščna sekcija ter PGD Vrhpolje in PGD Krašce, ki skrbijo za nemoten obisk in parkiranje številnih obiskovalcev.

Žlahtni jekleni konjički za ljubitelje starodobnih vozil

Prava paša za oči na prireditvi so bili tudi starodobniki. Prišlo jih je več kot 150. »V Tuštanj se pripeljemo vsako leto. Letos smo prišli z edinim oldtimerjem v Sloveniji. Bogward Isabella Coupe je nemškega porekla in letnik 1959, vseh skupaj pa je bilo le narejenih 9 tisoč. Vozilo je bilo svoje čase boljše kot mercedes, vendar ni toliko poznano med ljudmi, zato je še večja atrakcija,« razlaga Ivica Jeromen iz Kleč v Ljubljani.

Ivica in Vinko Jeromen z njunim starodobnikom.

Njen soprog Vinko je avtoklepar in je pred petimi leti dobil čisto razdrto vozilo. Med tem časom ga je sestavljal in odlično ohranjenega jeklenega konjička pripeljal nazaj v življenje. Člana Kluba starodobnikov Soteska se s starodobnimi vozili ukvarjata od leta 2003 in letno obiščeta približno deset srečanj. »Danes je bilo več dogodkov, vendar sva se brez pomisleka odločila za Tuštanj, saj sva navdušena nad Ansamblom Saša Avsenika,« pravita.

Kar 1.624 dobitnih srečk

Nadvse priljubljen je tudi bogat srečelov, na katerem je bilo letos kar 1.624 izdelkov. »Obiskovalci so lahko prejeli torte, čistila, domače pletene izdelke, domače izdelke kot so mila, ognjičeve kreme, olja, igrače, pobarvanke, šolske nahrbtnike, knjige o zdravju in zdravem načinu življenja, zbiranje pa je potekalo 14 dni prej,« pojasnjuje Marija Urbanija iz Zgornjega Tuštanja.

Glavni dobitek izpod rok Janeza Pergarja.

Med večjimi dobitki je bilo 5-dnevno potovanje na Lastovo, vikend najem vozila, glavna nagrada pa se vsako leto razlikuje. Letos je bil dobitek s številko 1.624 ročno izdelan manjši okovan lesen voz za uporabo ali okrasno rabo izpod rok 87-letnega kolarja Janeza Pergarja iz Dol pri Krašcah, ki je eden izmed zadnjih Slovencev, saj zna po šolsko izdelati leseno kolo za voz ali kočijo.

Gonilo organizacije dobra volja in močna želja

Čeprav začetki segajo pred hišo krajana, kjer se jih je prvo leto zbralo 300, ves čas ostajata gonilo organizacije dobra volja in močna želja po tem, da izpeljejo celodnevni dogodek. Kasneje so prireditev organizirali na gradu Tuštanj, a so jo zaradi prostorske stiske zadnjih 10 let prestavili v Cegunco, kjer je v sklopu nogometnega igrišča nastal rekreativni center Cegunca, kjer je veliko prostora za vse aktivnosti.

Predsednik Društva Krajanov naselij Spodnjega in Zgornjega Tuštanja še dodaja: »Ob tej priložnosti bi se ponovno želel zahvaliti vsem sponzorjem in donatorjem, brez katerih nam prireditve v takšnem obsegu ne bi uspelo organizirati in nam vsa leta stojijo ob strani. Celoten izkupiček zaslužka namenjamo za razvoj kraja, med drugim za ureditev našega rekreativnega centra Cegunca, izboljšano infrastrukturo, tako da je vsako leto lepše, bolj sodobno in varno. Obiskovalcem pa srčna zahvala, ker so tudi letos s svojo prisotnostjo obogatili naš kraj in upamo, da se prihodnje leto zopet vrnejo z lepimi spomini.«

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj in Društvo krajanov Zgornjega in Spodnjega Tuštanja; Video: Moravče TV (Občina Moravče)

Tagi