Poročilo iz Kamnika – Narodne noše kljubujejo dežju

Organizatorji 44. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine letos nimajo sreče z vremenom. Tako slabega vremena ne pomnijo niti najstarejši Kamničani. Po včerajšnjem odprtju prireditve so zvečer zaradi dežja in nizkih temperatur odpovedali oba nastopa, Natalije Verboten s skupino, in ansambla Špica.

Tudi danes ni bilo nič bolje, saj so odpovedali vse srednjeveške dogodke na Malem gradu, prav tako kuhanje Etine rižote velikanke, ki je bilo predvideno v parku Evropa. Dopoldne in popoldne so izpeljali le tekmovanje harmonikarjev, ki je najprej potekalo v galeriji Veronika, finalni del pa na odru na Glavnem trgu.

V Kamniku upajo, da bodo zvečer padavine le toliko ponehalo, da bodo izpeljali glasbeni program- nastopili bodo Mambo Kings in Pero Lovšin.

Bolj ali manj je samevala tudi Šutna, ki je že po tradiciji namenjena rokodelcem, vendar smo srečali le nekaj posameznikov, ki so vztrajali kljub dežju, a so nekateri v zgodnjem popoldnevu pospravili stojnice in odšli domov.

V Samčevem predoru smo srečali Franca Pestotnika Podokničarja, ki je dejal, da je na Šutni pravi salon navtike, v ospredju pa so drevaki in to celo na motorni pogon …

In kako kaže za nedeljo? Za dopoldanske ure je napovedan bogat folklorni program, točno ob 15. uri pa se bo začela povorka narodnih noš. In napoved vremena? Vremenoslovci napovedujejo, da bo zvečer, ponoči in jutri pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Večinoma brez dežja bo na Primorskem kjer se bo tudi delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 15 do 20, na Primorskem do 24 stopinj C.

Avtor: Primož Hieng
Tagi