Podelitev priznanj najboljšim športnicam, športnikom in športnim delavcem, v letu 2012

V četrtek, 24. januarja 2013, je v polni dvorani Kulturnega doma Franca Bernika potekala slavnostna podelitev priznanj najboljšim športnicam, športnikom in športnim delavcem, v letu 2012. Podelitev je potekala pod okriljem Zavoda za šport in rekreacijo Domžale.

Na prireditvi so bila podeljena priznanja za športne dosežke posameznikov in ekip, v letu 2012, priznanja posameznikom za dolgoletno delo v društvih in jubileje društev. Ob zaključku prireditve, pa je bilo podeljeno še priznanje za življenjsko delo v športu, ki jo je prejel dolgoletni delavec v športu prof. Metod Klemenc iz Radomelj. Za najboljšo športnico in športnika leta v občini Domžale, za leto 2012, pa sta bila proglašena biatlonca Teja Gregorin in Klemen Bauer.

Priznanja v kategoriji mlajše mladinke/mladinci in starejše mladinke in mladinci

Priznanja v tej kategoriji, ki sta jih podelila Primož Košak, dosedanji predsednik Strokovnega sveta Zavoda za šport in Roman Lazar, član Sveta zavoda ter predsednik ŠD AS Domžale, so prejeli:

Hana Mihelčič (Klub borilni veščin Domžale), Mladinska plesna skupina Sovice (Športno društvo Sovice) Ekipa kadetov SD Domžale (Strelsko društvo Domžale), Matej Berger (ŠD Energija), Rok Balantič (Atletski klub Domžale), Andrej Repnik (Klub borilnih veščin Domžale), Gregor Dimic (ŠD Energija), Grega Teršek (KD Atom Shotokan Domžale), Košarkarski klub Domžale, NK Domžale, Primož Pančur (Smučarski klub Ihan) in Anže Lanišek (SK Mengeš).

Priznanja v kategoriji mlajše članice/člani in članice ter člani – Posamezniki

Priznanja v tej kategoriji, ki jih je podelil Bojan Gasior, član Strokovnega Sveta Zavoda za šport in predsednik nogometnega kluba Roltek Dob, so prejeli:

Nataša Aljančič ( Atletski klub Domžale), Ana Zupan (ŠD Energija), Timotej Kokalj (KD Atom Shotokan Domžale), Peter Dokl (Smučarski klub Ihan), Anže Povirk (Smučarski klub Ihan), Dejan Petrič (ASC Mustang Domžale, Marko Jerman (Moto društvo Depala vas), Veronika Brešar (Kotalkarski klub Pirueta), Alja Sitar (Atletsko društvo AS – Atletski klub Domžale).

  

Priznanja v kategoriji članice in člani – Posamezniki in društva

Priznanja v tej kategoriji, ki jih je podelil Marjan Tancik, član Strokovnega Sveta Zavoda za šport, so prejeli:

ASC Mustang Domžale, Košarkarski klub Domžale, Smučarski klub Ihan, Jure Šinkovec (Smučarsko skakalni klub Sam Ihan), Lovrenc Kokalj (KD Atom Shotokan Domžale), Igor Jerman (Moto društvo Depala vas), Marjan Bolhar (Klub borilnih veščin Domžale).

Posebna priznanja v kategoriji članice in člani – Posamezniki in društva

Posebna priznanja, ki jih je podelil Lado Gorjan, član Strokovnega Sveta Zavoda za šport in direktor Košarkarskega kluba Helios Domžale, so prejeli:

Težkoatletski klub Domžale, Nogometni klub Roltek Dob, Zdenka Katkič (Društvo šola zdravja), Miha Halzer (ŠD Energija), Saša Golob (ŠD GIB ŠIŠKA).

  

Priznanja za dolgoletno delo v društvih

Priznanja za dolgoletno delo v društvih, ki jih je podelil Janez Gregorin, član Strokovnega sveta Zavoda šport, so prejeli:

Bronasta priznanja: Breda Lekan (Smučarski klub Ihan), Janez Poljanšek (Smučarsko društvo Domžale), Gašper Bolhar (Košarkarski klub Lastovka), Vinko Kvartuh (TVD Partizan Domžale),  Matjaž Hrovat (Atletski klub Domžale).

Velika plaketa: Smučarsko društvo Domžale.

Zlato priznanje: Ivo Gudlin (Smučarski klub Ihan), Ivan Šraj (TVD Partizan Domžale).

  

Priznanje za življensko delo v športu

Priznanje za življenjsko delo v športu, ki ga je podelila podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc, je prejel:

prof. Metod Klemenc

  

Metod Klemenc se je rodil leta 1934 v Ljubljani. Že v otroških letih v Ljubljani mu je k srcu prirasel tenis. Leta 1958 je brez znanja nemščine s trebuhom za kruhom odpotoval v Nemčijo in v manjšem mestu Gaildorf v deželi Baden-Wuerttenberg pomagal postaviti na noge teniški klub, v katerem je bil leto dni tudi poklicni trener. Na povabilo strica je za leto dni odpotoval v Kanado, kjer je nadgradil znanja s področja izgradnje in vzdrževanja teniških igrišč ter poučevanja tenisa. Po vrnitvi iz Kanade je opravil izpit za teniškega trenerja.

Po poroki se je preselil v Celje in si z ženo Lučko ustvaril družino. V Celju je najprej opravljal naloge sekretarja občinske športne zveze, nato pa je dobil mesto učitelja telesne vzgoje na 1. osnovni šoli. Aktivno se je vključil tudi delo v Atletskem klubu Kladivar, ki je bil takrat med vodilnimi atletskimi klubi v Jugoslaviji.

Ker se je zavedal pomena popularizacije športa kot družabne aktivnosti, ki krepi vezi med mladimi in jim daje spodbudo za premagovanje stisk v osebnostnem razvoju je v duhu olimpizma leta 1968 dal pobudo za organizacijo mednarodnih športnih iger otrok v Celju. Leta 1968 so tako v Celju potekale 1. Mednarodne športne igre otrok, na katerih so poleg slovenskih sodelovali tudi otroci iz italijanskega Vidma , avstrijskega Gradca in češkega Brna. Uspeh iger je pripeljal do ustanovitve mednarodnega organizacijskega komiteja, ki je za prvega predsednika izvolil Metoda Klemenca. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so igre stopile pod okrilje Mednarodnega olimpijskega komiteja.

  

Bil je eden pobudnikov za izgradnjo prvih teniških igrišč v okviru Športnega parka Domžale. V okviru teniških šol, ki jih je uspešno vodil, je na desetine mladih in starejših Domžalčanov dobilo osnovno teniško znanje. Uspeh je bil seveda spodbuda za nadaljnje širjenje tenisa v občini, najprej v Mengšu, potem pa tudi v Radomljah.

Metod Klemenc je napisal tudi več teniških trenerskih priročnikov, skupaj s sinom Andrejem pa sta ob podpori TK Radomlje leta 1996 izdala tudi knjižico »100 let tenisa na Slovenskem«.

Leta 1998 je za svoje vsestransko delo na področju športa prejel tudi najvišje državno priznanje na področju športa – Bloudkovo nagrado za življenjsko delo, leta 2010 pa tudi priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Priznanji najboljši športnici in športniku v letu 2012

Priznanji najboljši športnici in športniku v letu 2012, ki sta ga podelila župan Občine Domžale Toni Dragar in direktor Zavoda za šport in rekreacijo mag. Janez Zupančič, pa sta prejela:

Tea Gregorin (Športno društvo NIKA Ihan)
V letu 2012, je Tea osvojila svoje prve stopničke v karieri v Svetovnem pokalu, in sicer je na tekmi s skupinskim štartom v Oslu osvojila bronasto odličje.
Odlično se je odrezala tudi na Svetovnem prvenstvu v biatlonu, kjer je skupaj z Andrejo Mali, Klemnom Bauerjem in Jakovom Fakom osvojila naslov svetovnih podprvakov v mešani štafeti.

Klemen Bauer (Smučarski klub Ihan)
V letu 2012, točneje 1.marca, je Klemen dosegel s slovensko mešano biatlonsko štafeto, dosežek kariere. Klemen je namreč na Svetovnem prvenstvu v biatlonu v nemškem Ruhpoldingu osvojil 2.mesto in bila tako prejemnik srebrne medalje Svetovnega prvenstva.
Uspeh s štafeto je Klemen dopolnil še z odličnim 5.mestom na posamični 20 km preizkušnji in tako osvojil svojo najboljšo posamično uvrstitev na Svetovnih prvenstvih v biatlonu. Ker je bil Klemen na pripravah v tujini je priznanje prevzel predsednik Smučarskega kluba Ihan.

  

V programu so še sodelovali: Tanja Zajc Zupan (citre) in Domen Zupan (kitara) ter Klemen (harmonika) in Jaka (Bariton).

Avtor: Miha Ulčar, Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Avtor življenjepisa Metoda Klemenca: Andrej Klemenc

Tagi