Občina Lukovica se je v Domžalah predstavila s pestro ponudbo, kulturnim programom in običaji

Prav pestro je bilo tokratno sobotno dopoldne na domžalskem tržnem prostoru, saj se je s ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov, kulinariko, običaji in kulturnim programom predstavila občina Lukovica. Na prireditvi Dobrodošli v Domžalah so sodelovali številni ponudniki in kulturna društva iz občine Lukovica, ki so obiskovalcem pripravili prav prijetno vzdušje, zato sta Katka Bohinc iz Občine Lukovica ter Vido Repanšek, idejni vodja in organizator prireditev na domžalskem tržnem prostoru, lahko vidno olajšano spremljala ta enkraten dogodek, poln pesmi in prikaza starih ljudskih običajev.

Napovedovalka Tanja Vidic Goršak je spretno krmarila z napovedmi številnih društev ter ponudnikov iz občine Lukovica, ki so se v soboto, 8. oktobra 2022, predstavili na domžalskem tržnem prostoru. Prireditve sta se udeležila tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar in podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, ki sta se v pozdravnem nagovoru zahvalila domačinom za gostoljubje, gostom pa za enkraten kulturni program, ki je obogatil napore ponudnikov pri predstavitvi. Podžupana sta si izmenjala tudi darila.

Kulturni program so popestrili: Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski, nastopila je njihova mešana skupina ljudskih pevcev iz Krašnje, za ohranjanje kulture dediščine njihovega kraja pa že vrsto let prizadevno skrbijo njihove preužitkarice, ki so obiskovalcem prikazale pletenje kit iz slame; Mešani pevski zbor Šentviški zvon, ki se je s svojo bogato pevsko zgodovino globoko zasidral v domačem okolju, prepoznaven pa je postal tudi v širšem slovenskem prostoru. Zbor stoji na pragu 33. obletnice prepevanja. Predsednica zbora je Andreja Volf, zbor pa od jeseni 2015 vodita Špela in Matevž Kink; Kulturno-umetniško društvo Godba Lukovica so leta 1998 ustanovili glasbeni zanesenjaki v občini Lukovica. Iz praktično ničesar so na noge postavili pihalni orkester, ki se je razvil v več kot 40 članski orkester. Godba, ki deluje pod strokovnim vodstvom Daniela Sajevica, nastopa na praktično vseh prireditvah v domači občini in širše. V letošnjem letu so se skupaj z radeškimi mažoretkami udeležili tekmovanja slovenskih godb in mažoretnih skupin ter zopet osvojili zlato plaketo.

Med premori je na harmoniko zaigral Blaž Omahna, ki je sin harmonikarja skupine Gamsi, Toneta Omahna. Blaž je zelo povezan z občino Lukovica, saj  njegova mami izhaja iz znane prevojske gostilne Pri Gašperju. Blaž rad ob koncu tedna tudi zaigra v gostilni pri staremu atu Božu in stari mami Francki, če pa je gneča brž v pomivalnico zdrvi in pomaga pomivati posodo. Drugače je Blaž dijak 4. letnika Vegove šole.

S svojo pestro ponudbo pridelkov in izdelkov so se na stojnicah predstavili: Kmetija Jergan iz Spodnjih Kosez pri Lukovici z domačimi siri; Ekološka kmetija Pr´ Matožet z rezanci, testeninami ter različnimi vrstami kruha; Mladinski klub Stik, ki deluje s ciljem povezovanja mladih, spodbujanja kreativnega mišljenja in proaktivnega vključevanja mladih v občini Lukovica in okolici, je poskrbel za peko palačink; Čebelarstvo Anton Cirer s ponudbo medu in medenimi izdelki; Društvo upokojencev Lukovica z razstavo ročnih del; Čebelarstvo Dular Mirko, s ponudbo letošnjega akacijevega, cvetličnega in kostanjevega medu, ki so ga čebele nabrale v Beli krajini; Lovska družina Lukovica, ki je poskrbela za degustacijo divjačinskega golaža; Ekološka kmetija Kašnik, ki je imela v ponudbi jabolka, njihova vodilna sorta pa je Topaz, ukvarjajo pa se tudi s turistično dejavnostjo; Kmetija Nakrst je imela v ponudbi zelenjavo, med ter dobrote iz gozda; Kmetija Šinkovec-Osredkar, ki je gorska višinska EKO kmetija na 720 metrih nadmorske višine, je imela v ponudbi zelenjavo, sokove, žganjice in dobrote iz gozda; TOD Brdo Lukovica je promovirala svojo dejavnost, za kar so poskrbeli “rokovnjači”; Občina Lukovica s promocijskim materialom.

Vse čestitke ponudnikom in sodelujočim društvom, ki so se predstavila Domžalčanom in drugim obiskovalcem.

Uspešen jesenski sobotni dan je tako po letni končani sezoni Kuhne na plac v jesensko ponudbo začel dovajati nov veter, kjer se bodo predstavljale občine ter različni koncerti. Že naslednjo soboto bo namreč na tržnem prostoru Domžale potekal koncert »Orglice bodo zaigrale«, na katerem bo nastopilo 14 skupin in posameznikov. Spet bo veselo in pestro jesensko dopoldne.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi