Z MGL in Domžalcem do brezplačnih vstopnic za ogled Plešaste pevke – satire na malomeščansko družbo

Mestno gledališče ljubljansko lepo vabi k ogledu predpremierne uprizoritve antidrame z naslovom Plešasta pevka, ki je izvorno delo Eugènia Ionesca iz davnega leta 1948 in bo na Velikem odru uprizorjena v sredo, 13. septembra 2023, ob 19.30 uri. Ljubitelji gledaliških predstav lepo vabljeni k sodelovanju v nagradni igri, ki jo organizira Mestno gledališče ljubljansko v sodelovanju z Domžalcem. S pravilnim odgovorom na nagradno vprašanje in kančkom sreče, si lahko priborite 1×2 brezplačni vstopnici za ogled ponovitve satire na malomeščansko družbo, kot je oznaka, ki jo je dobila Plešasta pevka. Ponovitev bo v ponedeljek, 18. septembra 2023, ob 19.30 uri na velikem odru MGL.

Plešasta pevka je odrska igra, ki velja za enega najžlahtnejših primerov dramatike absurda in eno najbolj priljubljenih komedijskih predlog vseh časov. Prikazuje pa življenje povsem običajnega zakonskega para, gospoda in gospe Smith, ki živita v Londonu. Med čakanjem na obisk povabljenega zakonskega para Martin, se začneta prepirati. Besede, ki jih uporabljata imajo malo ali nič in vedno manj smisla. V besedilo so vključene številne puhlice, fraze, pregovori in besedne igre.

Pri vratih pozvoni in gostitelja se gresta preobleč. Služkinja Mary gosta ošteje, ker sta prišla z zamudo. Ko čakata, gospod in gospa Martin ugotovita, da sta se nekje že videla; da sta oba iz Manchestra, da sta se v London pripeljala z vlakom v tretjem razredu in da imata hčerko po imenu Alice – iz tega sklepata, da sta mož in žena. Pogovor med gostiteljema in gostoma se zatika, pri vratih pa kar naprej zvoni, vendar ni nikogar. Ker se nič ne zgodi, si prisotni začnejo pripovedovati zgodbe z malo ali nič smisla.

Smithova in Martinova ne znajo več govoriti, ker ne znajo več misliti; in ne znajo več misliti, ker ne poznajo več pomena čustev, ker nimajo v sebi nobenih strasti več; ne znajo več biti in zato lahko ›postanejo‹ kdor koli, kar koli; ker niso v sebi, niso nič drugega kot drugi ljudje, pripadajo neosebnemu svetu, so zamenljivi.

Sodelujte v nagradni igri ter si s pomočjo pravilnega odgovora in kančka sreče priborite 1x 2 brezplačni vstopnici za ogled ponovitve Plešaste pevke – satire na malomeščansko družbo, ki bo uprizorjena v ponedeljek, 18. septembra, ob 19.30 uri na velikem odru MGL.

Nagradna igra

Nagradna igra poteka od srede 6. septembra, do nedelje, 10. septembra 2023, do 24. ure na spletni strani www.domžalec.si. Žrebanje ni javno in bo potekalo v ponedeljek, 11. septembra 2023. Izžrebanec/ka (ime in priimek) bo objavljen na spletni strani www.domzalec.si v ponedeljek, 11. septembra 2023, in bo tudi o prevzemu nagrade obveščen/a po e-mailu oddanem v zgornjem obrazcu.

Več o novi sezoni Sprememb v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer napovedujejo dvanajst premier, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Avtor: Petra Petravič; Foto: MGL

*******************************************************

Nagradna igra je zaključena

Nagradna igra je zbudila veliko zanimanja in srečni izžrebanec, ki prejme 2 brezplačni vstopnici za ogled ponovitve Plešaste pevke – satire na malomeščansko družbo, ki bo uprizorjena v ponedeljek, 18. septembra, ob 19.30 uri na velikem odru MGL je:

  • Uroš Ferlič

Iskrene čestitke. Nagrajenec bo o prevzemu brezplačnih vstopnic obveščeni po e-mailu.

 

 

Tagi