MGL napoveduje Spremembe

Po odlični sezoni izjemnih predstav (če omenimo samo nekaj, na primer dramo Praznovanje v režiji Janusza Kice, Ibsenovo Noro v režiji makedonske režiserke Nele Vitošević, ter črno komedijo Bog masakra) v MGL napovedujejo sezono Sprememb z dvanajstimi premierami, od tega jih bo kar sedem uprizorjenih krstno, dve nastajata v koprodukciji z drugimi gledališči (Pohorski bataljon v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj in Bodočnost v sodelovanju z Beograjskim dramskih gledališčem).

Žanrsko pester repertoar

V MGL obljubljajo žanrsko pester program, ki bo zadovoljil prav vsako gledališča lačno dušo. Po preteklih uspešnicah se na Veliki oder vrača Diego de Brea, ki se bo podpisal pod režijo komedije absurda – tokrat se je lotil Ionescove Plešaste pevke. Igra velja za enega najžlahtnejših primerov dramatike absurda in eno najbolj priljubljenih komedijskih predlog vseh časov. V njej bomo videli Ivo Krajnc Bagola in Uroša Smoleja, Leno Hribar Škrlec, Matica Lukšiča in Jako Laha.

Janus Kica bo v novi sezoni režiral črno komedijo Zahodni privez. To natanko štirideset let staro Koltèsovo dramo o trku družbenega vrha in dna, ki postopno preraste v sugestivno metafor postkatastrofičnega sveta, lahko brez pretiravanja označimo kot vizionarsko. V predstavi bodo med drugim igrali Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik ter Jana Zupančič.

Žanrsko najbolj zanimiva sta projekta režiserjev Jerneja Lorencija (Pohorski bataljon) in Žige Divjaka (Bodočnost). Prvi v sodelovanju z Dinom Pešutom, hrvaškim dramaturgom, pesnikom in pisateljem in ekipo pripravlja poskus rekonstrukcije z naslovom Pohorski bataljon. Režiser bo uprizoritev v izhodišču naslonil na zgodbo poslednjih dni Pohorskega bataljona. Vse to (tudi) z ambicijo gledališkega preizpraševanja mehanizmov in posledic strašne uničevalne vojne, ki ta hip divja v Evropi, v naši neposredni bližini. Žiga Divjak z ekipo pa napoveduje futuristični spektakel z naslovom Bodočnost, ki nastaja v sodelovanju z Beograjskim dramskih gledališčem.

Velika mednarodna koprodukcija

Bodočnost črpa navdih tudi iz romana Kima Stanleyja Robinsona z naslovom Ministrstvo za prihodnost, v katerem vročinski val ubije na milijone ljudi. Kot izpostavljajo ustvarjalci ”gre za ugledališčenje norosti trenutka, ki ga živimo, trenutka, v katerem bi zlahka zdrsnili v pesimizem ali defetizem, trenutka, v katerem je shizofrenija normalno stanje, trenutka, ko je optimizem pogumno dejanje.”

”V svoja teatrska jadra si želimo poloviti vse zgodbe tega sveta”

Oktobra 2023 na Veliki oder v režiji Jana Krmelja prihaja psihološki triler Razpoka, mojstrice ugank in nepredvidljivih obratov Rrose Sélavy. Mlada dramatičarka in scenaristka, ki je za svoje drame prejela številne ugledne nagrade ter sodelovala pri produkciji televizijskih serij Mularija, Nasledstvo, Twin Peaks in Dosjeji X, v Razpoki sledi resnični življenjski zgodbi o dveh okoljskih aktivistih, o paru, ki ga država nadzoruje od prvega zmenka in prvih poskusov spreminjanja sveta do nepojasnjene smrti.

Repertoar Velikega odra zaokrožuje znamenita Shakespearova komedija Kakor vam drago. V Ardenski gozd, prostor, kjer so mogoče vse vrste ljubezni in zvez, kjer ni potrebe po politiki, pretvarjanju, ni nerodnosti v jeziku, ni družbenih slojev, spol ni pomemben, ni omejitev, nas bo popeljal režiser Juš Zidar, ki je v lanski sezoni na Velikem odru režiral Idiota Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, pred nekaj leti pa črno komedijo Pijani Ivana Viripajeva.

Od kriminalne drame do komedij

MGL od leta 2020 ponuja tudi abonma Mala scena, ki vključuje štiri predstave na Mali sceni. Letos boste v njem našli kar dve komediji (Sosedje v režiji Tijane Zinajić ter Arzenik in stare čipke v režiji Nine Ramšak Marković), dramo (Zločin na kozjem otoku v režiji Alena Jelena), na račun pa boste prišli tudi ljubitelji kriminalne drame (Teci, Maša, teci v režiji Nine Šorak).

Jesenski vpis abonmajev bo potekal do 15. septembra pri blagajni MGL. Dijakom, študentom in upokojencem nudijo poseben popust.

Naročnik oglasa: MGL

 

Tagi