Slamnikarski sejem kot tradicionalna domžalska prireditev se nadaljuje

V soboto, 3. junija 2023, med 10. in 17. uro bo v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale) ponovno dišalo po slami, saj se bo odvijal 9. slamnikarski sejem, ki iz leta v leto pridobiva na svoji odmevnosti in postaja prepoznavna domžalska posebnost..

Vsako leto prireditev (z dvoletnim koronskim premorom), ki jo organizirata Slamnikarski muzej v okviru Kulturnega domu Franca Bernika Domžale in Občina Domžale, pridobiva na svoji odmevnosti, slamnikarstvo pa postaja prepoznavna domžalska posebnost, s katero izkazujemo spoštovanje do naših prednikov in naslednikov, ki predstavljajo (in ohranjajo) skorajda že pozabljeno obrt šivanja slamnikov. To poslanstvo že 11. leto izpolnjuje Slamnikarski muzej s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem in drugimi projekti in dogodki, povezani z lokalno kulturno dediščino.

Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti bogata ponudba slamnikov in prikazi pletenja kit iz slame in šivanja slamnikov. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (letos bo z nami Slamarska sekcija HKPD MATIJA GUBEC TAVANKUT iz Srbije), bomo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo izdelkov iz naravnih materialov, z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti in eko izdelki.

Na sejmu bo potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi bodo Godba Domžale, Domžalske mažoretke in twirlice, Folklorno društvo Groblje, Pihalni orkester GŠ Domžale, Pevski zbor Radomlje, Domžalski komorni zbor in drugi; v okviru Društva Lipa Domžale pa bo potekal Pozdrav poletju, koncert citrarjev in kitaristov pod vodstvom Damjane Praprotnik z gosti.

Modna revija je ekskluzivna posebnost našega sejma, na kateri prikažemo nove in moderne smernice nošnje slamnikov in oblačil. Na njej bodo v več izhodih predstavljeni različni slamniki, ki niso le zaščita pred soncem, temveč tudi zelo lep modni dodatek. Nov koncept letošnje modne revije je predstavitev dela lokalnih oblikovalcev Lup.jeans in Odbite babite, v drugem segmentu se bodo predstavili študenti Fakultete za design in kot zadnji del revije bomo spremljali nove kolekcije uveljavljenih slovenskih modnih oblikovalcev, JKH identity, David Bacali in Bubalina design studio, vse izhode pa bodo povezovali slamniki Ana Cajhen. Idejno bomo predstavili dejstvo, da gre pravi slamnik na vsako poletno modno kombinacijo. Avtorica modne revije in oblikovalka slamnikov je Ana Cajhen.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše bo zabavno in ustvarjalno: Slamnikarski muzej – delavnice pletenja kit iz slame, ustvarjalne delavnice, družinska igra Štrbunk (nagradno tekmovanje) / Kup doživetij s Turističnim podmladkom OŠ Venclja Perka Domžale / Ustvarjalne delavnice z učenci OŠ Rodica / Grinijeva misija varovanja okolja – Prodnik d.o.o. / ŠAD Mavrica z lokostrelstvom, perjanicami in poslikavo obrazov / Tovarna milnih mehurčkov s Teatrom Cizamo.

Za konec pa ne pozabimo omeniti, da na tokratnem slamnikarskem sejmu izpostavljamo tudi Slamnikarski muzej, ki se v parku predstavlja z bogato ponudbo slamnikov, z rokodelskimi prikazi, ustvarjalnimi delavnicami itd. Slamnikarski muzej bo odprt za oglede ves čas prireditve s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem in občasno razstavo Kofutnikova domačija včeraj, danes, jutri. Obiskovalcem pa bodo na voljo tudi muzejski vodniki za individualna vodstva po muzeju in tematski poti Sprehod med tovarnami slamnikov v Domžalah.

Letošnja častna gostja sejma je dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije. Sodelovala bo v slavnostnem odprtju začetka sezone nošenja slamnikov z mag. Renato Kosec, županjo Občine Domžale, v spremstvu otrok iz Vrtca Urša.

Celoten program si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Spremljate nas lahko tudi na FB strani Slamnikarski muzej Domžale in Instagram @slamnikarskimuzej.

Vabljeni, da »slamnikarsko« soboto preživite v naši družbi!

Slamnikarski muzej Domžale

 

Tagi