Dnevi cepljenja – Zdravstveni dom Domžale vabi k cepljenju proti Covid-19

Prihajajo novi dnevi cepljenja, ki bodo potekali med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. Nacionalni akciji cepljenja se je pridružil tudi Zdravstveni dom Domžale, kjer bodo cepljenje izvajali na južni strani zdravstvenega doma (modri kontejner). K cepljenju vabijo vse občane občin Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzine, saj boste s tem zaščitili sebe in svoje bližnje ter pripomogli k temu, da premagamo virus, ki je tako spremenil in omejil naša življenja.

Tako kot v vseh cepilnih centrih v Sloveniji, so se tudi v Zdravstvenem domu Domžale organizirali tako, da bi lahko čim hitreje cepili čim več njihovih pacientov, oziroma občanov. Pokrivajo območje petih občin – Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, skupaj 60.610 prebivalcev. “Naš cilj v začetku je bil, da bi cepili 60% oziroma 40.000 naših prebivalcev. Glede na sedaj znane podatke o širjenju virusa bi ta delež moral biti še višji, zato si želimo, da bi se za cepljenje odločilo vsaj 50.000 naših prebivalcev. Prepričani smo namreč, da je cepljenje najbolj učinkovit ukrep pri preprečevanju širjenja virusa in prav s tem ukrepom lahko prekinemo epidemijo in dobimo nazaj svobodo bližine, druženja, gibanja, potovanja … skratka življenja, ki ga poznamo od prej,” so pred začetkom dnevov cepljenja, ki bodo potekala med četrtkom in soboto, povedali v ZD Domžale.

Z namenom uresničitve tega cilja so v izvajanje cepljenja, pa tudi testiranja, v domžalskem zdravstvenem domu prerazporedili kar nekaj zaposlenih, predvsem iz področja preventive, zdravstvene vzgoje, referenčnih ambulant in patronažne službe: “Na tem mestu bi se vsem tem sodelavkam radi zahvalili za njihovo požrtvovalno delo, pozitivno naravnanost in številne predloge za izboljšanje celotnega procesa. Res smo veseli, da imamo tako dobre sodelavce.“

Tekom leta 2021 so v domžalski zdravstveni ustanovi organizacijo cepljenja večkrat prilagajali, večinoma so paciente na cepljenje naročali, da so imeli določen termin ter se tako izognili čakanju. Ob zadostni količini cepiv so začeli prakticirati tudi cepljenje za nenaročene. Pridružujejo se vsem nacionalnim akcijam cepljenja. Ta teden bo akcija cepljenja potekala od četrtka, 13. do sobote, 15. januarja 2022, od 8. do 20. ure, na južni strani ZD Domžale (modri kontejner).

Od začetka cepljenja dne, 27.12.2020 pa do sedaj so v ZD Domžale opravili okrog 71.500 cepljenj, z enim odmerkom cepiva so tako cepili skoraj 32.000 oseb, z dvema odmerkoma že skoraj 28.000 oseb in s tremi odmerki 12.000 oseb. Istočasno so opravili okrog 58.000 PCR testov in 162.000 HAGT testov. “Mnogo raje bi namesto testiranj izvajali cepljenje, saj nam testiranje ne prinaša zaščite pred prenosom virusa. Kot rečeno uvodoma, si želimo cepiti 50.000 naših prebivalcev, torej imamo še kar nekaj rezerve oziroma dela za dosego našega cilja. Mi smo pripravljeni, želeli bi si, da bi se tako odločili tudi naši prebivalci. Glede na vse hujše družbene posledice epidemije vseeno upamo in verjamemo, da je še čas da s cepljenjem umirimo situacijo v bodoče. Naj bosta vsaj pomlad in poletje umirjena!,“ so poudarili v ZD Domžale.

Cepljenje izvajamo v Športnem parku Domžale ali na lokaciji ZD Domžale, glede na potrebe po cepljenju in testiranju. Cepljenje izvajamo tudi na domu, za vse nepokretne bolnike.

Ob tem so dodali, da razumejo, da smo že vsi utrujeni od stalnega bombardiranja z informacijami in od pogostega spreminjanja raznih pravil in omejitev: “A zavedati se moramo, da je virus naš skupni sovražnik in le s skupnimi močmi ga bomo lahko premagali. Pri cepljenju gre hkrati za osebno zaščito in tudi za družbeno odgovornost. Vsaka necepljena oseba namreč pomeni prosto pot virusu za širjenje, vsaka cepljena oseba pa pomeni oviro, ki ustavlja virus.“ V ZD Domžale še poudarjajo, da je razlika v posledicah različne precepljenosti po državah več kot očitna, kar so ponazorili tudi z grafikami, ki si jih lahko ogledate spodaj.

Zato naprošajo vse, da ne odlašajte: “Pridite se cepiti, da zaščitite sebe, svoje bližnje in da skupaj premagamo virus, ki je tako spremenil in omejil naša življenja.” V ZD Domžale se lahko brez naročanja cepite vsak dan od ponedeljka do četrtka od 8. do 20. ure in v petek od 8. do 13. ure.

“Vsi zaposleni v ZD Domžale si želimo vrnitve v normalne tire, dovolj imamo obravnav po telefonu in preko elektronskih medijev, želimo paciente varno nazaj v naše ordinacije,” so še povedali v domžalskem zdravstvenem domu.

Miha Ulčar; Foto: ZD Domžale

Tagi