Kako smo volili v domžalskih volilnih okrajih in koga smo izvolili

Za nami je praznik demokracije – volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, na katerih smo se odločali komu bomo v naslednjih štirih letih zaupali vodenje države. Po preštetih 99,68% glasov je zmagovalka včerajšnjih državnozborskih volitev stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 34,54 odstotka glasov oziroma 41 sedežev v DZ. Sledi SDS z 23,53 odstotka (27 sedežev). V DZ se je uvrstila še NSi (6,85 odstotka), SD (6,65 odstotka) in Levica (4,38 odstotka). 

Na tokratnih državnozborskih volitvah se je v državni zbor prebilo pet strank, kar je najmanj doslej. Visok rezultat, ki ga je dosegla Golobova Svoboda, nazorno kaže, da so bile nedeljske volitve “referendum” proti aktualni vladi, saj je mobilizacija volivcev koristila Golobu in škodila Janši. Gibanje Svoboda so nadpovprečno podprli novi, dodatni volivci, zaradi taktičnega glasovanja pa se je k njim prilil tudi znaten delež glasov tistih, ki so pred štirimi leti podpri stranke k KUL, ki so tudi velike osmoljenke letošnjih volitev. SD in Levica sta poslabšali rezultat, LMŠ in SAB pa sta celo ostali pred parlamentarnim pragom. Rezultat je izboljšala NSi, saj je osvojila osem mandatov, enega več kot jih je imela v zadnjem sklicu državnega zbora.

Na državnozborskih volitvah je imelo po podatkih Državne volilne komisije volilno pravico 1.697.182 volivk in volivcev. Le-to pa je tokrat po preštetih 99,85% glasovnic, izkoristilo 1.183.036 volivcev (69,71%). Je bila pa volilna udeležba na domžalskem krepko višja, kot na državni ravni.

V 10. volilnem okraju, 4. volilne enote (Domžale I), ki obsega del občine Domžale, Lukovico in Moravče, je do 19. ure glasovalo 18.951 volivcev od 24.506 volivcev z volilno pravico (77,33 %). V 11. volilnem okraju 4. volilne enote (Domžale II), ki obsega del občine Domžale, Trzin in Mengeš, je do 19. ure glasovalo 17.489 volivcev od 22.805 volivcev z volilno pravico (76,69 %).

(Vir: DVK)

V obeh volilnih enotah se je za glasove volivk in volivcev potegovalo 19 različnih list. Poglejmo si katera lista je najbolj prepričala volivce in katere kandidate smo izvolili v hram demokracije. Rezultati so neuradni, saj mora Državna volilna komisija prešteti še glasovnice prispele po pošti. Ob tem je potrebno dodati, da so morali kandidati znotraj svojih list v volilni enoti dobiti čim boljši rezultat in tisti, ki je dobil več odstotkov znotraj svoje liste v volilni enoti, je imel tudi večjo možnost, da je bil izvoljen. Koliko poslancev pa je dobila vsaka lista v posamezni volilni enoti, pa je bilo odvisno od rezultata na državni ravni in na ravni posamezne volilne enote.

V volilnem okraju Domžale 1 sta bila izvoljena Rado Gladek (SDS), ki je prejel 3.888 glasov (20,69%) in Janez Cigler Kralj (NSi), ki je prejel 1.945 glasov (10,35%). Kljub temu, da je kandidatka Svobode Mateja Zupan Josipovič prejela 6.542 glasov (34,82%) se v državni zbor ni uvrstila, saj so jo znotraj 4. volilne enote prehiteli kandidati z njene liste z višjim odstotkom prejetih glasov.

(Vir: DVK)

V Volilnem okraju Domžale 2 je bila v državni zbor izvoljena Monika Pekošak iz Svobode, ki je prejela  6.903 glasov (39,70%). Rezultat stranke na državni ravni (35,54%) je presegla za 4,16%.

(Vir: DVK)

S prebivališčem v Domžalah je bil hram demokracije izvoljen tudi Jernej Vrtovec (NSi), ki je kandidiral v volilnem okraju Ajdovščina 2. volilne enote. Prejel je 2.238 glasov (14,81%) in tudi krepko presegel rezultat svoje liste na državni ravni.

Miha Ulčar

 

Tagi