Simbolika prstanov – Kaj pa tebi pomeni prstan?

Skozi zgodovino so bili prstani vedno namenjeni simboliziranju nečesa, od predanosti, zvestobe in večnosti, do upodobitve božanstva. Danes pa je najpogostejši simbol prstanov, simbol ljubezni pri zarokah in porokah. V preteklosti pa so prstani odvisno od kulture in civilizacije simbolizirali še druge različne stvari.

Egipčanski prstani

Pred skoraj 5000 leti so starodavni Egipčani tkali papirus, rogoz in trst v ozke trakove, ki so jih nosili okoli prsta, ti so simbolizirali večnost. V starodavnem Egiptu pa je bila luknjica v prstanu tudi simbol nekega prehoda. Stari Egipčani so ženski podarili prstan, da bi kazal na njihovo nesmrtno ljubezen, z življenjem po smrti so se namreč precej ukvarjali. Lahko bi rekli, da je bil to na nek način predhodnik sodobnega zaročnega prstana.

Rimski prstani – Anulus Pronubus

V času rimljanov so bili prstani narejeni iz trajnejših in odpornejših materialov, kot v času Egipčanov. Večinoma so bili izdelani iz usnja in kosti. Kasneje iz železa. Rimljani morda niso bili tako romantični, kot egipčani. S pomočjo prstanov, imenovanih »Anulus Pronubus« (lat. zaročni prstani) so na nek način označili svoje ženske.

Irska – Prstan Claddagh

Claddagh Claddagh je dobro prepoznan kot tradicionalni irski prstan dvema rokama, ki držita oz podpirata okronano srce. Ta je bil izdelan od 17-ega stoletja, v obliki, povezani s irsko ribiško vasico Claddagh.

Ta prstan je simbol ljubezni in prijateljstva – na Irskem pa ga pogosto uporabljajo tudi kot poročni prstan. Lahko se tudi prenaša z družinskega člana na družinskega člana skozi generacije. Na tem prstanu roke označujejo prijateljstvo, srce simbolizira ljubezen, krona pa znak zvestobe.

Povzetek

Prstani so torej že od nekdaj nekaj pomenili. Tudi danes je tako. Prstan na ženski roki je lahko modni dodatek, po drugi strani pa znak poročenosti in zvestobe. Pri moških navadno prstan ni nakit, temveč sporočilo drugim ženskam, da je moški odločen za svojo izbranko.

Naročnik oglasa: SF1 Clips d.o.o.

 

Tagi