Ko gresta z roko v roki kultura in podjetništvo

Le malokrat se zavemo, da je lahko za izdelek, ki ga uporabljamo, porabljenega veliko razmišljanja, iskric navdiha in idej ter ne nazadnje tudi skrb pri izdelavi. V okviru dnevov oblikovanja, ki so v Ljubljani potekali od 5. do 7. oktobra 2023, smo lahko videli mnoge zanimive stvaritve in med njimi tudi inovacije.

S posebno inovacijo so se izkazali v podjetju Homan iz Trzina, kjer so izdelali električni avtomobil za otroke. Prvenstveno je namenjen kot pripomoček, s katerim se otroci privajajo na vedenje na cesti. Čeprav pravijo, da je električni avtomobil podjetja Homan namenjen otrokom in mladim od osmega do 16. leta starosti, se z njim enostavno lahko popelje tudi odrasla oseba. Vozilo ima dve hitrosti: do pet kilometrov na uro in do 12 kilometrov na uro, kar ni tako malo, so zapisali v prijavi na okoljski razpis.​ Vozilo ima poleg nožne zavore še električno ročno zavoro, volan za obračanje prek zobate letve, luči za osvetlitev ter zavorno in vzvratno luč z opozorilnim znamenjem za vzvratno vožnjo. Poleg napihljivih pnevmatik in vzmetenega podnožja, večje udobje daje še vzmeten sedež z varnostnim pasom.

Kako gresta z roko v roki kultura in podjetništvo, smo se lahko prepričali v petek popoldne, ko je v okviru Tedna oblikovanja podjetje Homan svoje električne avtomobile za otroke predstavljalo med Starim trgom in Gornjim trgom v Ljubljani, saj so v goste povabilo Ženski pevski zbor Trzinke, da s petjem popestri dogajanje. In res so s tem popestrili dogajanje, saj se je pelo in vozilo ter vozilo in pelo. Na koncu pa so dekleta in žene sedla za volan in naredile krog ali dva. Navdušeni obiskovalci, gostje bližnjih lokalov in mimoidoči, so bili nad videnim navdušeni, kar je potrditev, da se da združiti kulturo in podjetništvo.

Avtor: DJD; Foto; DJD

Tagi