Počitniška mobilnost Slovencev po epidemiji novega koronavirusa

AMZS je z raziskavo Počitniška mobilnost – vaše izkušnje, preveril ali – in če da – na kakšen način so spremenjene potovalne razmere in številne še veljavne omejitve spremenile način letošnjega poletnega dopustovanja Slovencev. V ta namen je zasnoval spletno anketo, v kateri je bilo mogoče sodelovati od 15. julija do 15. avgusta 2020, na vprašanja pa je odgovorilo skoraj 600 ljudi.

Rezultati raziskave Koronamobilnost, ki jo je AMZS opravil v prvi polovici maja letos, so nakazali, da bomo zaradi epidemije novega koronavirusa in izkušenj v času karantene tudi po odpravi ukrepov morda spremenili nekatere naše mobilnostne navade. AMZS se je zato odločil, da bo z novo raziskavo preveril, ali oziroma na kakšen način je letošnje poletne počitnice in dopustniške načrte (s)krojila epidemija novega koronavirusa ter s preprečevanjem okužb povezani ukrepi in omejitve.

Nova korona realnost vpliva na počitniške izbire

AMZS je z raziskavo Počitniška mobilnost – vaše izkušnje ugotovil, da je nova realnost vplivala na počitniške izbire dela Slovencev, še vedno pa je večina poletni dopust preživela tako kot prejšnja leta – v apartmaju ali kampu nekje ob hrvaškem morju, kamor so odšli z avtom. »Ker nimamo neposredne primerjave za enako obdobje lani oziroma v prejšnjih letih, se lahko opremo le na nekatere starejše raziskave, po katerih je v preteklosti poletni dopust v Sloveniji preživljala četrtina Slovencev. Letos je bilo malce drugače: po naši anketi, na katero je odgovorilo skoraj 600 vprašanih, je poletni dopust doma preživelo skoraj 36 odstotkov Slovencev, torej več kot tretjina. To je zagotovo več kot lani ali v prejšnjih letih, med razloge za to pa lahko štejemo tako zdravstvena priporočila kot turistične bone«, pojasni Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Raziskava je tudi pokazala, da Slovenci še vedno na počitnice najraje potujemo z avtom, ki se je že v času epidemije novega koronavirus izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti. Omejitve v javnem prevozu, bistveno manj letalskih povezav in omejitve potovanj v tujino so v avtomobile spravile še več Slovencev kot sicer – skoraj 85 odstotkov. A že na drugem mestu je z devetimi odstotki avtodom – še en zmagovalec letošnjih potovalnih in počitniških razmer. Prodajalci avtodomov letos poročajo o dobri prodaji, več dela kot sicer so imeli tudi izposojevalci.

Kot izpostavlja Logar, rezultati kažejo, da smo Slovenci še vedno zelo navezani na morje; letos je svoj dopust ob morski obali preživljalo skoraj 62 odstotkov Slovencev. S skoraj 6 odstotki so na drugem mestu gore oziroma hribi, kar je zagotovo malce večji odstotek kot prejšnja leta – znova zaradi priporočil o dopustovanju in omejitev pri potovanju. Pri nastanitvah smo Slovenci največkrat izbrali apartmaje (38,1 odstotka,), na drugem mestu pa z malce več kot 28 odstotki kampiranje, ki je letos v Sloveniji doživelo razcvet. Malo manj kot 14 odstotkov je dopust preživelo v hotelih – kolikšno zaslugo za to imajo turistični boni, AMZS v anketi ni spraševal.

Glede trajanja dopusta je iz odgovorov v spletni anketi AMZS mogoče sklepati, da si največ Slovencev za dopust vzame do teden dni časa – skoraj 40 odstotkov. Malce več kot 30 odstotkov dopustuje 14 dni, 10 odstotkov Slovencev pa do tri tedne. Več kot 7 odstotkov vprašanih si je za dopust vzelo več kot 3 tedne časa.

Tretjina vprašanih se je za dopust odločila na podlagi epidemioloških omejitev

Kako so letošnje razmere vplivale na naš poletni dopust, najbolje pokažejo odgovori na vprašanje »Po kakšnih merilih ste izbrali letošnji dopust«: 32 odstotkov vprašanih se je za dopust odločilo na podlagi epidemioloških omejitev, skoraj 55 odstotkov vprašanih pa se je za dopust odločilo po enakih merilih kot lani, torej brez vpliva letošnjih razmer.

62 odstotkov Slovencev je do svojega počitniškega cilja potovalo enako kot prejšnja leta, skoraj 30 odstotkov anketirancev pa je ocenilo, da je bila pot do cilja hitrejša kot prejšnja leta. Pet odstotkov Slovencev je opazilo več zastojev na mejah, trem odstotkov vprašanih pa se je potovanje zaradi omejitev podaljšalo.

Na koncu še nekaj o počitniški aktivnosti Slovencev: skoraj 30 odstotkov vprašanih je na dopust vzelo kolo ali električno kolo, 6 odstotkov pa skiro.

Avtor: AMZS

Tagi