Vila Vipolže: Brda & Collio kot vinarsko-gastronomski festival

V soboto, 14. oktobra, bo idilična Vila Vipolže v Brdih gostila najprestižnejši dogodek za vinske poznavalce in ljubitelje kulinarike – vinsko-gastronomski festival Brda & Collio.

Osrednja zvezda tega čarobnega dogodka bodo vina iz priznanih vinskih okolišev Brd in Collio. Redka prilika, ki bo prvenstveno nazivala hkrati slovenski in italijanski vinorodi okoliš, bo odlična za pokušanje številnih vzorec vin. Na festivalu bodo imeli gosti priložnost okušati različne sorte, od osvežujočih belih vin do bogatih rdečih krepčilcev.

Na dogodku naj bi bilo možno uvideti etikete več kot 50-ih vinarjev. Iz Goriških Brd so napovedani vsaj Danilo Mavrič, Zalatel, Dobuje, Bregar, Medot, Zuljan, Bizjak, Jure Štekar, Marjan Simčič, Prinčič, Ščurek, Emeran Reya, Valter Sirk, Kristalvin, Vini Noue Marinič, Edi Simčič, Iaquin, Blažič, Nebo, Peršolja, Movia, Zarova, Čarga, Ronk, Silveri, Klet Brda, Reia, Pulec, Sosolič, Belica, Aljoša Sirk, Šibav.

Če bodo v Brdih poudarki na rebuli, malvaziji in šardoneju, pa je pri Colliu bolj pričakovati pinot grigio in pa sauvignon blanc, od katerih obe veljata za izjemno razširjeni sorti. Številne sorte vin bodo s tega območja ponujali vinarji Blazic, Korsic, Bolzicco, Paraschos, Draga Miklus, Kristian Keber, Pie di Mont, Villa Vassi, Cuessa, Luca Kren, Renato Keber, Humar, Marcuzzi, Mania, Tenuta Stella, Ronco Scagnet, Aleš Komjanc, Luca Racarro, Due Del Monte, Villa Zorzon, Simon Komjanc, Sturm in drugi.

Organizatorji napovedujejo specifične poudarke na posameznih jedeh; v ospredju naj bi bili butični siri vsaj štirih sirarn (Dobrote Metka, Kmetija Pustotnik, Domačija Čilčevi, Fattoria Gortani), čeravno bodo za brbončice izven sirarskih podvigov skrbele še številne, tudi priznane restavracije, kot so Bistro Štorja, Enoteca Majda, Fabrika&Konvin, Turizem Breg, Osteria agli Antenati, Osteria Caramella, Gostilna Termika, Kruh in Vino.

Nazadnje je Vila Viplože večji vinarski dogodek gostila v maju, ko je bil na sporedu sorodni festival Brda & Friends, na katerem se je zvrstila več stoglava množica vinskih pokuševalcev.

Festival obeta še drugo dogajanje. Tekom degustacij naj bi se namreč pri omenjenih ponudnikih prehrane pošteno vihtelo kuhalnice, saj se obetajo tudi kuharski šovi. Hkrati pa ni zanemarljivo dejstvo, da je po samem vinskem degustiranju, ki naj bi se zaključilo nekje ob 21. uri, v Vili Vipolže nadaljevala zabava z didžejem Adrianom Rojem, ki je na glasbeni sceni prisoten že več kot 40 let.

Dogajanje v Brdih se bo v soboto pričelo v zgodnjih popoldanskih urah. Začetek epopeje po vinarskih stojnicah se tako obeta za 14. uro.

Organizatorji zato vabijo v Brda. Trenutno znaša cena vstopnine, ki zagotavlja dostop do vsega festivalskega dogajanja 50 EUR, pri čemer se bo ta cena v soboto ustavila pri 60 EUR, tako da vam svetujemo čim hitrejši nakup, kolikor si želite vikend popestriti z vinskimi presežki.

Besedilo in fotografija: Rok Učakar Grašič, grafika: Vinoteka Brda

Tagi