V Tednu solidarnosti z e-doplačilnico v višini 0,17 EUR

Tudi letos v času od 1. do 8. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije z e-doplačilnico, ki nadomešča klasično doplačilno znamko in doplačilno nalepko v potniškem prometu. Na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije se bo na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije ob oddaji pošiljk še naprej doplačevalo 0,17 EUR, enak znesek pa bomo doplačevali tudi za vsako vozovnico v notranjem in mednarodnem prometu, le da bodo ta doplačila odslej potekala v elektronski obliki.

Slovenija je zvrhano mero solidarnosti izkazala že v začetku leta z nudenjem pomoči v Turčiji in Siriji, avgusta pa je v obilnem deževju, ki se je razbesnelo nad večji del Slovenije, bilo prizadetih okrog 10 tisoč gospodinjstev. Mnogi so ostali brez vsega in ob vsaki slabši vremenski napovedi strahoma pogledujejo v nebo. Slovenija je – kot že nekajkrat doslej – stopila skupaj.

Pri Rdečem križu Slovenije so z mrežo območnih združenj in s predanostjo ter požrtvovalnostjo srčnih prostovoljcev pomagali pri evakuacijah in urejanju začasnih nastanitev, dostavljali so ustekleničeno vodo, hrano in prehranske izdelke, čistila in razkužila, higienske pripomočke in potrebščine, razvlažilnike ter nudili prvo pomoč, prvo psihološko pomoč in laično psihosocialno podporo. S pomočjo donacij so zbrali 3,6 milijona evrov in 2,5 milijona že razdelili v obliki vrednostnih kartic različnih slovenskih trgovcev oz. v obliki finančnih nakazil. Razdelili so:

  • več kot 35 ton higienskih izdelkov in potrebščin,
  • več kot 110 ton hrane in prehranskih izdelkov,
  • več kot 150 tisoč litrov ustekleničene vode in napitkov,
  • skoraj 4 tisoč litrov razkužil in čistil,
  • 250 razvlažilnikov in drugih za življenje potrebnih izdelkov.

Pri Rdečem križu Slovenije so in bodo še naprej pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo, sploh pa najbolj ranljivim. Tudi temu je namenjen Teden solidarnosti, kajti sredstva, ki jih bodo v tem obdobju zbrali, bodo namenili prebivalcem Slovenije, ki jih prizadenejo naravne in druge nesreče, vsa sredstva pa so porabljena strogo namensko.

V skladu s pravilnikom se 30 odstotkov zbranih sredstev uporabi za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega (lokalna raven), 70 odstotkov zbranih sredstev pa je namenjenih za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega (nacionalna raven). Za pravilnost in transparentnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije.

Naj se dobro vedno vrne z dobrim.

Petra Petravič; Foto: Rdeči kirž Slovenije

 

Tagi