V Tednu Rdečega križa različne meritve in posveti tudi v Kamniku

V Tednu Rdečega križa, ki se je začel 8. maja 2023 in bo trajala vse tja do 15. maja 2023, se bo v organizaciji območnih združenj po številnih krajih v Sloveniji zvrstilo ogromno zanimivih aktivnosti. V Kamniku bodo v četrtek, 11. maja 2023, v dopoldanskih in popoldanskih urah potekale številne meritve in posveti.

8. maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter seveda ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henry Dunant. Prav njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen tudi za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

V Sloveniji v skladu z Zakonom o Rdečem križu vsako leto od 8. do 15. maja poteka teden Rdečega križa, ko Rdeči križ Slovenije s 56-imi območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa pripravlja številne aktivnosti. In kot je letos v svoji poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč. Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.«

Rdeči križ Slovenije je pripravil seznam številnih trgovin in lokacij po celi Sloveniji, pred katerimi bodo za socialno šibkejše in ogrožene zbirali prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja ter higienske potrebščine.

V Kamniku različne meritve in posveti

V četrtek, 11. 5. 2023 bodo pred Mercator centrom Kamnik, (na Ljubljanski cesti 3D v Kamniku) v organizaciji Rdečega križa Slovenije – OZ Kamnik med 9. in 12. uro ter med 14. in 16.30 uro potekale številne meritve in posveti:

  • merjenje krvnega sladkorja med 9. in 12. uro, merjenje krvnega tlaka, saturacija kisika v krvi
  • nasveti zdravnika Ivanetiča, dr. med, specialista medicine dela, prometa
    in športa
  • nasveti dr. med. spec. krg. urologa Miskića, predstavitev zdravljenja
    prostate in ukrepi pri zdravljenju
  • nasveti glede zdrave prehrane (Center za krepitev zdravja Kamnik)
    Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana – Kamnik

Vljudno vabljeni, da obiščete stojnice in povprašate za nasvet ali mnenje.

Petra Petravič; Foto: Rdeči križ Slovenije

 

Tagi