Slepi in slabovidni planinci gredo na Triglav

V odboru inPlaninec pričakujejo, da se bo julijskega vzpona na Triglav, ki ga bodo izpeljali 18. in 19. julija 2023, udeležilo 17 slepih in slabovidnih planincev, ki jim bo na poti do vrha pomagalo okoli 40 posebej usposobljenih spremljevalcev, planinskih vodnikov in drugih prostovoljcev.

Med udeleženci vzpona bodo tudi osebe z okvaro sluha, nevrorazlični in otroci. Na poti pa se jim bodo pridružili tudi znani alpinisti. Vsak dan so bliže štartu, narašča pa tudi pričakovanje. Gre namreč za najtežji izziv, ki so si ga slepi in slabovidni planinci, ki v akciji Odločen korak že tri leta nabirajo žige Slovenske planinske poti, zadali. Vzpon na Triglav.

Prostovoljski projekt, ki ga izvajata odbor inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »Karel Jeraj«, se bo zaključil 23. septembra na Debelem Rtiču, ko obeležujemo slovenski dan športa in mednarodni dan znakovnih jezikov. Ta dan bo praznično obarvan še z obeležitvijo 70. obletnice Slovenske planinske poti in 130. obletnice Planinske zveze Slovenije. Praznovali pa ga bodo tudi z odtisom zadnjega žiga.

Slepi in slabovidni planinci se bodo povzpeli tudi na Triglav

Petra Petravič; Foto: Planinska zveza Slovenije

 

Tagi