EkoReka – od kopalk do kina ob Pšati

Vljudno vabljeni na celodnevni dogodek EkoReka, ki bo v soboto, 18. junija, med 9:00 in 22:00 uro v Športnem parku Mengeš na travniku ob drevoredu, ki vodi do Hotela Harmonija. Dogodek organiziramo Zavod REVIVO, HD&H in AIA – Mladinski center Mengeš.

Kaj smo za vas pripravili?

Pridite spoznavati reko Pšato skozi oči raziskovalcev. Tako boste lahko iskali majhne skrite rečne živali iz reke Pšate, sestavljali puzzle, ustvarjali, poslušali zgodbe, si poslikali obraz, izmenjali oblačila, delili recepte in bili pri tem pozorni na količino uporabljene vode med kuho in se udeležili še številnih drugih aktivnosti, ki jih pripravljamo, ob tem pa se zabavali in se družili s sovaščani. Z nami bodo likovniki iz Likovnega društva Mengeš, ki vas vabijo, da se sprehodite skozi galerijo na prostem in si ogledate njihove motive obrečnih in vodnih živali reke Pšate. Na dogodku bo na ogled tudi razstava z naslovom Iz spomina Kamniške Bistrice. Vsi mladi pa vabljeni, da se kot ribe preizkusite na popotovanju in dričanju do izvirnega dela rek, preko številnih ovir in rečnih preprek na slavnem Ribjem poligonu. Kopalke in brisača so skoraj obvezne.

V večernih urah vas vabimo, da se udeležite okrogle mize o delu in prizadevanjih žensk v boju za naravo, sledil bo kino na prostem, v katerem bomo predvajali najnovejši slovenski dokumentarni film z naslovom Zgodba Save, idejnega vodja Roka Rozmana in režiserja Rožleta Bregarja. Filmu bo sledil pogovor o rekah in naraščajočih pritiskih nanje.

Kdo vse sodeluje?

Na dogodku bodo z nami sodelovali tudi Lokalna iniciativa 3h za Pšato, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic, skupina Za Savo, Mladi za podnebno pravičnost, Rod skalnih taborov, Ribiška družina Bistrica-Domžale, Gimnastični klub Leon, LeeWay Collective in drugi. Hvala vsem za pomoč in sodelovanje. Več informacij najdete na FaceBook strani projekta Tokovi prihodnosti.

Kam po EkoReki?

V ponedeljek, 27.6.2022, se nam ob 19:00 uri pridružite na otvoritvi razstave Iz spomina Kamniške Bistrice in reke Pšate, ki bo na ogled v AIA-Mladinskem centru Mengeš vse do četrtka, 14.7.2022. Na otvoritvi bomo spregovorili o spremembah, ki so se zgodile in se še dogajajo na reki Pšati. Na dogodku nas bo s svojim petjem razvajala Aleksandra Matan.

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.

Avtorji: D.H., E.H., B.T., P.P.

Tagi