Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Zdravstveni dom Domžale

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki je v Sloveniji endemična. Bolezen ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni. Obolevnost za KME je v posameznih žariščih Evrope in tudi po državah zelo različna, Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME v Evropi.

V zadnjem desetletju je za KME v Sloveniji zbolelo povprečno 250 oseb letno. Povzročitelj bolezni je virus klopnega meningoencefalitisa.

Poleg cepljenja so pomembni tudi drugi zaščitni ukrepi. Če je mogoče, se izogibamo endemičnim območjem, sicer pa je pomembna zaščita pred vbodom klopa. Tako se zaščitimo tudi pred drugimi povzročitelji, ki jih prenašajo klopi. Na sprehodih in izletih v naravo se zaščitimo s primernimi oblačili, ki pokrijejo čim več kože (dolge hlače, dolgi rokavi, stisnjeni na zapestjih in gležnjih) in zaprtimi čevlji. Oblačila naj bodo svetla, da klope lažje opazimo in odstranimo. Na izpostavljeno kožo nanesemo repelent, ki z vonjem odganja klope, na oblačila pa permetrin. Po izpostavitvi oz. vrnitvi iz endemičnega področja natančno pregledamo vso kožo, predvsem mehke predele, tudi lasišče in morebitne prisesane klope čim prej odstranimo.

Obveščamo vas, da bomo v četrtek 7. marca 2024 v Zdravstvenem domu Domžale pričeli s cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu. Naročanje je možno od 28. februarja 2024 dalje.

Več informacij si lahko preberete na naslednji povezavi – Cepljenje KME

Polona Mežnar; Foto: Arhiv domžalec.si

Tagi