Župan Moravč dr. Milan Balažic: “Termit onesnažuje tudi s svojimi izjavami za javnost”

Glede na včerajšnji odziv vodstva Termita na dopis Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), ki ga je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic predstavil javnosti, tako izjavo župana kot odgovor Termita smo objavili na našem portalu, se je danes odzval župan, ki je zapisal, da je zavoljo resnice dolžan izjaviti naslednje:

  1. Vodstvo podjetja Termit trdi, da okoljska škoda ni bila nikoli dokazana. Okoljska škoda je bila Termitu dokazana z nizom analiz, med katerimi je najbolj reprezentativna državna terenska raziskava iz julija 2019. Proti znanstvenim in strokovnim analizam vodstvo Termita lahko postavlja zgolj svoje blodne »trditve«.
  2. Vodstvo Termita trdi, da okoljska škoda tlom ni nastala. Spet se iz nas dela norca: ko ARSO ugotavlja izjemno povečane vsebnosti strupenih težkih kovin in formaldehida v izcednih in podzemnih vodah, se je potrebno vprašati, kako se ta voda navzame teh nevarnih snovi. Odgovor je preprost – ker izpira tla, vsa prepojena s strupenimi odpadki, ki jih je Termit desetletja družbeno neodgovorno zakopaval.
  3. Vodstvo Termita trdi, da bo v nadaljevanju postopka dokazalo, da ni nevarnosti za nastanek okoljske škode. Kar bomo mi vsekakor dokazali, je ravno nasprotno: da je grozljiva okoljska škoda že storjena, kar dokazujejo tudi posledice na zdravju in smrtnosti ljudi. Z eno besedo: gre za ekološki kriminal, ki ga je zavestno izvajalo vodstvo Termita.
  4. Koliko je vodstvu Termita do čistega okolja, izkazuje njihovo veselje ob tem, da jim ARSO (še) ni naložil celovite sanacije. V imenu Občine Moravče, ki jo vodim in zastopam, podčrtujem, da bo Termit moral izvesti sanacijo vseh jam, kopov in odprtih ran v Moravški dolini, ker sicer med nami nima več kaj iskati.
  5. Vodstvo Termita trdi, da je z županom Moravč v sporu. Napaka – z menoj niso v nikakršnem sporu. So pa v sporu z vso slovensko okoljevarstveno zakonodajo in evropskimi direktivami o varovanju narave. Predvsem pa so v sporu z zdravim razumom, ki nam nalaga dolžnosti do naših otrok.
  6. Vodstvo Termita v svoji izjavi zapiše, da si »želijo odslej energijo usmeriti v našo osnovno dejavnost«, s čimer priznavajo, da so se vsa prejšnja leta namesto z osnovno dejavnostjo (izkopavanje kremenčevega peska) ukvarjali z neko drugo temeljno dejavnostjo: z zakopavanjem strupenih in nevarnih odpadkov.

Prav žalostno je gledati to nesposobno in neodgovorno vodstvo Termita, ki vodi podjetje v propad. Krši zakonodajo, ustrahuje svoje delavce, lažira dejansko stanje, ne spoštuje odredb ARSO, z lokalno skupnostjo se ne pogovarja, hkrati pa zapravlja bogastvo za to, da župana že enajstič toži, ker opravlja svojo funkcijo v skladu z zakoni in statutom občine. To vodstvo je nevarno za nas vse. Lastnikom in delničarjem bi svetoval, da ga odstavijo, če nočejo propasti z njim vred. Roka pravice deluje počasi, a se ji bo težko izogniti. Za nas, ki tu živimo, ni alternative: Moravče bodo spet zelene – ali pa jih ne bo.

OBČINA MORAVČE
dr. Milan Balažic, župan

 

Tagi