Po poplavah v Topolah: S skupnimi močmi in srčnostjo prostovoljcev opravili veliko delo

Zaradi obilnega deževja, ki je minuli konec tedna povzročilo številne poplave in zemeljske plazove, je bila na več območjih države razglašena splošna nevarnost. S katastrofalnimi poplavami so se soočali tudi v Občini Mengeš, kjer je poplavilo dobršen del občine, vključno s Topolami in Loko.

Na povabilo Janeza Koncilje, nekdanjega predsednika GZ Mengeš, smo si ogledali potek sanacije po poplavah v Topolah. V tej vasi je bilo poplavljenih veliko hiš, s protipoplavnimi vrečami in peskom pa so uspeli obvarovati industrijsko cono, v kateri se nahaja veliko podjetij, s čimer so preprečili večmilijonsko škodo.

Po vodni ujmi so se tudi v Topolah, tako kot drugje po opustošenih krajih  po Sloveniji oglasili prostovoljci, ki so nesebično ponudili svojo pomoč. Eden takih je bil tudi Anton Samotorčan iz Samotorice pri Horjulu, ki je na pomoč skupaj s sinom priskočil s svojo gradbeno mehanizacijo – bagrom, z njim pa je saniral poškodovane ceste v Topolah.

Po besedah Janeza Koncilje je Anton Samotorčan skromen prostovoljec z velikim srcem, ki sicer noče nobene publicitete, z veseljem pa je priskočil na pomoč prizadetim krajanom Topol. Tako je usposobil razrito cesto, ki pelje do športnega parka, saniral je dvorišče pri hiši, ki je bila najbolj poškodovana, odstranil naplavine iz kmetijskih površin … Lahko rečemo, da so v tem trenutku Topole, vsaj v tistem delu, kjer je bilo najbolj potrebno, sanirane. Seveda pa bo v kraju sanacija dolgotrajna, saj je poškodovanih veliko objektov, nekaj hiš pa ni več primernih za nastanitev. Obnova bo zahtevala tudi veliko finančnih sredstev. Pri tem seveda upajo na pomoč države. So pa bo besedah Koncilje zelo veseli, da so se odzvali številni prostovoljci, tudi iz Mengša, ki je bil zelo poplavljen. Tudi domačini iz Topol in Suhadol so dali na razpolago svoje traktorje in prikolice za odvoz odpadnega materiala, za kar se jim iskreno zahvaljujejo.

Jutri je nov dan in potrebno bo spet poprijeti za orodja in pričeti z sanacijo, da se pripravi infrastruktura in objekti za obnovo. Ob glavni cesti Mengeš – Moste so naredili velik kup odpadnih stvari. Koncilja je pohvalil tudi mengeškega župana Boga Ropotarja, ki se je dogovoril z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem za odvoz odpadnega materiala iz Mengša na Ljubljansko deponijo. Kdaj pa bo prišel na vrsto odvoz materiala iz Topol, pa še ne vedo. Po besedah Koncilje so poplavne valove že doživljali, sedaj pa so tudi poskušali z protipoplavnimi vrečami, a je bila voda premočna. V Topolah vedo, koliko časa gre val ob poplavah iz Komende in Most, da pride do Topol. To običajno traja dve in pol do tri ure. Ta val, ki je pridrvel ob zadnjih poplavah, pa je bil tako bliskovit in velik, da jih je dosegel že v slabi uri. Ponavadi gre poplavni val iz struge, ta val pa je šel frontalno čez polja in travnike, zato takšna hitrost, temu primerno pa je bilo tudi uničenje v Suhadolah in Topolah.. Žal mu je tudi za smrtno žrtev, ki so jo imeli v sosednji vasi.

Koncilja nam je zaupal, da so bili praktično odrezani od  televizije in interneta, ves čas pa so imeli elektriko, tako da so potopne črpalke lahko delale neprenehoma, po radiu pa so slišali, kakšno veliko gorje in smrtne žrtve je zadelo tudi druge kraje po Sloveniji. Na koncu pa si rečejo: “Skupaj smo, živi smo, delamo, da bo boljše in si na koncu s tem zadovoljen.” Te pa pretrese, najbolj ponoči, ko tuhtaš, da bi lahko bilo še hujše. Misliš na drugi dan, kaj je še za postoriti. Pred dvema dnevoma so imeli pri gasilskem domu na obisku direktorja podjetja BOSH, ki jim je doniral dva gasilska sesalca za mokro sesanje in tri manjše sesalce za mokro sesanje za gospodinjstva, za kar se mu tudi iz srca zahvaljujejo, saj so s tem pridobili veliko pomoč pri opravljanju svojega prostovoljnega dela.

Filipič Klemen, predsednik PGD Topole pa je za naš portal povedal, da so bili tudi v gasilskem domu deležni velike poplave, saj je bilo v njem več kot en meter vode, v kateri so izgubili veliki del opreme. Poplavilo je tudi agregat, ki je samo še za na odpad.  Prav tako je veliko škode na objektu in v notranjih stenah. Voda ni prizanesla tudi njihovemu vozilu, za kar bo potreben generalni servis. Za vozilo imajo kasko zavarovanje, za objekt, agregat, opremo, zaščitne obleke in starodobne črpalke, pa jim je zavarovalnica ocenila na samo 1.500 evrov, zaradi česar gasilce boli srce.  Za ljudi, ki se kot prostovoljci borijo za ostale državljane, pa bi zavarovalnica lahko imela kakšen poseben kriterij, so nam zaupali.

Več kot nam mestu je ta zapisa, ki ga je na družabnem omrežju napisal eden od uporabnikov: “Sedaj pa je končno prišel čas, da gremo ob koncu leta mi po gasilski koledar, ne pa da gasilci hodijo okoli.”

Gasilci PGD Topole so ob slovesu še povedali: “Poklicanost gasilcev k pomoči v nesreči sočloveka, je še vedno prva naloga vseh članov, zato naj nas druži naš, v Topolah že 75 let odmevajoč, pozdrav – NA POMOČ!”

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, PGD Topole; Video: Miro Pivar

Tagi