Za ohranitev tradicije in varnosti hrane

»Varna hrana danes, za zdravo prihodnost« je bilo vodilo letošnjega svetovnega dne varstva hrane, ki smo ga obeležili 7. junija, kar je bilo le nekaj dni pred nadomestnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je letos potekal 11. junija.

Projekt varne hrane je bil usmerjen v opozarjanje in osveščanje tako pridelovalcev in predelovalcev hrane, distributerjev, kakor tudi potrošnikov k vzdrževanju ter ohranjanju varnosti in pa kakovosti hrane. Namreč, izbor hrane ne vpliva samo na naše zdravje, ampak tudi na varstvo planeta in živali, s takojšnim ali posrednim dolgotrajnim spreminjanjem ekonomije, zato je prispevek vsakega izmed nas k pazljivem in pa odgovornem ravnanju s hrano še kako pomemben.

Zajtrk je že pregovorno eden najpomembnejših dnevnih obrokov, zato je še kako pomembno, da je kar se da polnovreden obrok. Telesu naj bi zagotovil ključna hranila, ki jih le ta potrebuje za začetek dnevnih aktivnosti. Namen izvedbe tradicionalnega slovenskega zajtrka je med drugim izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in šolajočo mladino ter širšo javnost o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora ter pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.

Torek, 15. 6. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo ponovno sveže češnje, sveže jagode, jagode za pripravo marmelade, sibirske borovnice, šparglji, bučke, mlado korenje, mlado zelje, mlad krompir, kumare ter ostala sezonska ponudba lokalnih pridelovalcev.

od 10.00 do 18.00
JARINA
Ulica 7. avgusta 9, Dob

V Zadrugi Jarina si želijo, da bi tako mladi, kakor tudi starejši imeli možnost poizkusiti bogastvo in polnost okusov živil pridelanih, predelanih in pa proizvedenih na ekološki način v Republiki Sloveniji in to ne le na različne svetovne dneve, ampak kar se da pogosto.

V mrežo dobaviteljev je tako združenih in povezanih več kot 80 pridelovalcev in predelovalcev iz cele Slovenije, ki skrbijo za ohranitev tradicionalnih ter pristno domačih bogatih naravnih okusov, saj verjamejo v njihovo za zdravje potrebno hranilno vrednost, ter bogastvo polnosti okusa. Prizadevajo si k spoštovanju, ohranjanju in nadaljevanju tradicije lokalno pridelane hrane.

Vsak teden bomo tako na portalu www.domzalec.si v sodelovanju z Zadrugo Jarina nadaljevali s predstavitvijo njihovih dobaviteljev, zato lepo vabljeni k spoznavanju pridelovalcev in predelovalcev, ki skrbijo za varno in kakovostno lokalno pridelano in predelani hrano na tleh Republike Slovenije.

Projekt Lokalno je zdravo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Zadruga Jarina

Tagi