V MGC Bistrica se pripravljajo na Tradicionalni slovenski zajtrk

MGC Bistrica se bo tudi letos pridružil osrednjemu dogodku dneva slovenske hrane, ki ga od leta 2012 obeležujemo vsak tretji petek v novembru. V petek, 17. novembra 2023, bodo stanovalcem ter varovancem oskrbovanih stanovanj za zajtrk ponudili Tradicionalni slovenski zajtrk (kruh, maslo, mleko, med in jabolko) in se tako pridružili pobudi ozaveščanja o kakovosti in pomenu lokalno pridelane hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) je bil prvič organiziran leta 2011, pobudnik projekta pa je bila Čebelarska zveza Slovenije z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Slogan pod katerim bo potekal letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!« Letošnje leto je tudi mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.

Pet glavnih živil, ki sestavlja Tradicionalni slovenski zajtrk:

  • kruh,
  • maslo,
  • med,
  • mleko in
  • jabolka ali drugo lokalno sadje.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k sodelovanju vsako leto povabi vrtce, osnovne šole ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. K pridružitvi so lepo vabljene tudi druge institucije, javni zavodi, podjetja in pa starši, ki si želijo otrokom približati pomen kakovostne, lokalno pridelane domače hrane, da si na Dan slovenske hrane privoščijo slovenski zajtrk.

V MGC Bistrica podpirajo tradicijo slovenskega zajtrka, sočasno pa se zavedajo pomena kakovostne hrane, ki si jo zaslužijo tudi starostniki, zato so njihova vsakodnevna prizadevanja po nudenju kakovostnih obrokov razširjena čez celo leto.

Kakovosten, svež in okusen obrok si lahko za malico v službi ali doma pripravite s hrano, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah. Z uživanjem lokalno pridelane hrane boste tudi vi podprli lokalne pridelovalce in čebelarje.

Projektu se lahko pridružite tudi z izpostavitvijo letošnjega tematskega plakata, ki prikazuje Bogato in ubogo sestro je nastal izpod rok ilustratorke gospe Ančke Gošnik Godec.

Opazili ga boste tudi v avli MGC Bistrica nad mizo, kjer so položeni številni izdelki, ki jih stanovalci MGC Bistrica ustvarjajo pod mentorstvom delovnih inštruktorjev.

Avtor: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica, MKGP

Tagi