Urša, Kmetija Pr’ Potokar: “S koščkom domačega peciva je dan lepši”

Entuziazem, srčnost, veselje in pa izjemna želja po ročnem ustvarjanju slastnih piškotov s priokusom tradicije in pa domačnosti za številne priložnosti, je velika Uršina strast. Spremlja jo od otroških dni, vendar je bil potreben konkreten splet okoliščin, da se je opogumila, zaupala ter prisluhnila in se odzvala na spodbudne in opogumljajoče besede bližnjih, naj vendarle poizkusi narediti nekaj več od peke piškotov samo za bližnje.

»Že kot otroci smo bili vpeti v pripravo številnih praznovanj, kjer so bili piškoti ena izmed obveznih, torej nepogrešljivih elementov druženja in praznovanja. S peko piškotov smo pričeli že mesec prej in jih ob praznovanju Božiča ali Novega leta v dar poklonili starim staršem, sorodnikom in prijateljem. Prijatelji so me že od nekdaj spodbujali in nagovarjali, naj veselje za peko konkretiziram še kako drugače, naj se peke lotim bolj »profesionalno«, vendar sem se vedno branila, saj sem imela drugačne prioritete in si nisem predstavljala, da bi lahko to tudi dejansko počela«, prijazno obrazloži naša tokratna sogovornica in ob tem doda: »Za peko uporabljam zares dobre sestavine, ki so domačega ter lokalnega izvora, saj si resnično želim, da so piškoti kakovostni in dobrega okusa«.

Kmetija Pr’ Potokar, kjer si je Urša skupaj z možem Tomažem uredila domovanje in kjer lahko stranke kupijo tudi domača sveža jajca, sveže ali sušene jajčne testenine ter domače fino pecivo se nahaja na obrobju Ljubljane.

Torek, 30. 11. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo:

  • različne sorte jabolk (Fuji, Jonagold, Zlati delišes, Idared): cena za gajbico 15 EUR,
    eko jabolka Topaz – cena za gajbico 23 EUR, eko kaki Tipo, kivi …;
  • eko sladek krompir (NOVO), eko redkvice (NOVO), brokoli, cvetača, buče hokaido, fižol češnjevec, kislo zelje, krompir, paprika, por, sveže zelje, korenje, zelena, koleraba, rdeča pesa, čebula, česen, različne vrste solat (kristalka, endivija, radič, itd.);
  • jajca, mlevski izdelki (moke, kaše, kosmiči …);
  • suho sadje, marmelade, med, sokovi, jabolčni čips;
  • olje, kis;
  • mlečni izdelki;
  • izdelki iz aronije;
  • domače testenine s Kmetije Pr`Potokar;
  • Miklavževi piškoti.

⇒ od 8.00 do 18.00 ure ⇐

Degustacija domačega peciva s Kmetije Pr’ Potokar

⇒od 09.00 do 11.00 ure⇐

JARINA

Ulica 7. avgusta 9, Dob

Skrbno pripravljeni domači piškoti predstavljajo del bogate tradicije in dediščine, ki jo starejše generacije z veseljem prenesejo mlajšim, tudi s pomočjo vključitve le teh pri njihovi pripravi in peki.

Doma se je vedno veliko peklo, tako za praznovanje rojstnih dni, kakor tudi pomembnejših praznikov. Vsekakor je lažje, če z nečim odraščaš in si dejansko vpet v samo dogajanje, kar se je zgodilo meni. Enostavno in zelo spontano se stvari prenesejo naprej, čeprav ni povsem samoumevno. Sestra sprva ni bila navdušena nad peko, je pa sčasoma kar zapadla v to in danes si izmenjujeva recepte in pa ideje.

Verjetno se občuti razlika, če gre za izdelek, ki je bil narejen skrbno in z ljubeznijo, po starem, sicer nadgrajenim tradicionalnim receptom z domačimi lokalnimi sestavinami.

Ja res je. Tudi moje stranke pravijo, da se pozna, začuti, da gre za domače piškote.

Prednost peke domačih piškotov je vsekakor v večji svobodi izbire sestavin, kombinaciji le teh in pa eksperimentiranju, kajti, ko gre za ročno delo, je vsak izdelek malce drugačen. Unikaten. Poseben.

Seveda. Moji piškoti, ki so dostopni v manjših trgovinah, so del nekakšnega ustaljenega programa. Piškoti, ki jih prodajamo na kmetiji, pa niso nikoli del klasičnega asortimaja, ampak gre vedno za nekaj novega, drugačnega, saj lahko pri njihovi izdelavi več eksperimentiram.

Vsekakor je pri ročnem delu več svobode in pa možnosti izražanja lastne kreativnosti, saj ni tolikšne obremenitve, kot je v industrijski proizvodnji, kjer je potrebno neprestano zagotavljati količino.

Verjetno imate prav. Moji piškoti so vsi narejeni ročno. Strojno poteka zgolj mesenje testa, ostalo pa je ročno delo. Resnično uporabljam same dobre sestavine. Pazim in skrbim, da uporabljam dobre čokolade in veliko dodatkov, kot so lešniki, orehi, etc. Včasih naredim tudi kaj iz pirine moke. Uporabljam zgolj maslo, kar pomeni, da margarine ali drugih maščob ne uporabljam. Gledam, da so sestavine, ki jih uporabljam, res domače. Moka je iz naše domače pšenice, kakor tudi jajca, ki jih znesejo kokoši na naši kmetiji.

Okusa in kakovosti resnično ne želim pokvariti z drugačnimi produkti, zato uporabljam poznane domače surovine. Tako vedno vem, kaj jem. S kakršnokoli menjavo, bi bilo nekaj na pol, kar je povsem brez veze.

Iz vaših besed veje spoštovanje tako do izdelka, kakor tudi kupca.

Če nekaj prodajam kot domač izdelek, se mi zdi pošteno, da uporabljam domače sestavine. Sestavine, ki so dobre.

Na moji dekliščini so mi dekleta pripravila preizkus s prepoznavanjem piškotov. Svoje sem takoj prepoznala. Z zaprtimi očmi. Stranke že nekaj let v božičnem času izbirajo piškote tudi za poslovna darila, saj sta jim všeč okus in kakovost.

Zanimiva ideja. Piškoti kot darilo za poslovne partnerje.

Imam že kar nekaj strank, ki rade izberejo manjše ali večje paketke piškotov. Odločijo se lahko za nakup dveh piškotov ali pol kg. Domači piškoti se mi zdijo lepo darilo, saj se podarja nekaj domačega, lokalnega in ne gre za stvari, ki bi sčasoma romale v koš. Marsikdo se v tem času odloči tudi za nakup testenin in to ravno s tem namenom.

So obdobja, ko piškoti malce bolj prijajo in so obdobja, ko so določene vrste piškotov bolj izpostavljene. Povedano drugače, morebiti je ravno zima tisti čas, ko so malce bolj izpostavljeni cimetovi piškoti, za razliko od spomladi, ko so zaradi valentinovega praznika bolj na udaru čokoladni.

Res je. Jaz se trudim temu prilagajat. Novembra in decembra bodo v ospredju bolj medenjaki, za Miklavža parkeljni in miklavževi medenjaki, ob večjih praznikih pa bodo na svoj račun prišle še potice.

So kakšni piškoti, ki so Vam še posebej pri srcu? Kakšni, ki jih raje pečete?

Težko rečem, ker se pri meni precej spreminja. Če so kupci čokoholiki, je morebiti zanje prava izbira čokoladni piškot z masleno kremo. Ljubitelji jih v trenutku zagrabijo. Pred prazniki izdelujem mini indijančke, v višino tja do 5 cm. V tem času je zelo težko bit inovativen, saj je ponudbe ogromno in vsak se na en način prilagodi.

Miklavževe medenjake in parkeljne ročno porišem, pri čemer mi seveda pomagajo tudi sorodniki. Že sam piškot je resnično dober. Nato ga še ročno porišemo in dodamo okraske. Izdelki niso nikoli isti in to je nekaj, za kar se trudimo. Preprosto uživam v tem, kar delam.

Sem res zahtevna in kljub temu, da smo vsi nekako vpeti v dogajanje, se zgodijo včasih kakšne prigode.

Kakšni so Vaši plani za prihodnje?

Trenutno razvijam sladice za decembrski čas, saj je v tem času več zanimanja. Po božiču pa sem bom z mislimi usmerila v pomlad. Spogledujem se z idejo, da bi morebiti začela peči peciva bolj na tedenski ravni, saj jih trenutno izdelujem bolj po naročilu. Res se trudim, da so izdelki sveži, saj ne želim prodajati »starih« piškotov, ker vem, da to ni to.

Sem pa opazila, da so določeni piškoti, ki so resnično »stare šole«, kar pomeni brez marmelade, čokolade, čisto navadni masleni piškoti, pri nas doma resnično največji hit. In če so po možnosti še malce bolj zapečeni, so še toliko bolj priljubljeni. Začetka sem bila glede njihove priljubljenosti skeptična, vendar sem se motila. Tudi naše navade so pri pečenju različne.

***********************************************

V torek, 30. novembra 2021, od 9. ure do 11. ure vabljeni na degustacijo domačega peciva s Kmetije Pr’ Potokar. Degustacija bo potekala na priljubljeni točki hrane letnih časov, stojnici Zadruge Jarina v Dobu pri Domžalah (Ulica 7. avgusta 9).

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv Kmetije Pr’ Potokar

Zadruga Jarina pod svojim okriljem povezuje številne lokalne pridelovalce. Vsak teden bomo na našem portalu predstavili enega izmed njih, zato lepo vabljeni, da jih spoznate še na drugačen način.

Tagi