Dan jagod Pr’ Matožet v Krašnji

Če je sonca ravno prav, je sezona jagod od aprila do julija. Ker imajo jagode poleg odličnega okusa tudi izjemno koristna hranila in vitamine, je zelo pomembno, da se jih zaužije čim prej, ko se jih nabere. Zato je zelo pomembno, da jih kupimo v naši bližnji okolici, saj le tako vemo, da jih je pridelovalec nabral zjutraj in da bodo zagotovo zadržale koristna hranila še dva dni po nakupu. No, dva dni zdržijo, če so seveda daleč stran od otroških rok in mogoče tudi kakšnih odraslih. Po dveh dnevih hrambe, jagode sicer ni potrebno vreči stran, imajo pa malo manj antioksidantov, vitaminov in mineralov.

V Črnem grabnu je kar nekaj pridelovalcev jagod, zato jih lahko v času zorenja kupite pri njih ali pa ob sobotah na Rokovnjaški tržnici v Lukovici. V nedeljo, 4. junija 2023, so na ekološki kmetiji Pr’ Matožet v Krašnji pripravili dan odprtih vrat s pestrim spremljevalnim programom. Ogledali smo si njihov nasad jagod, kjer tokrat ni bilo potrebno zvižgati ali se skrivati kot v tistih mladostnih časih, ko so se jagode rabutale, ampak smo jih lahko nabirali in jedli kot nam je srce poželelo. Le mama Minka je pred ogledom nasada jagod vsem pojasnila, kako jagode rastejo, se trgajo in kam gredo odpadki od jagod. Na tokratnem dnevu odprtih vrat jagod je bila na voljo pestra kulinarika, otroški kotiček, ogled dela preužitkaric, ki so pletle iz slame ter vse do obiranja slastnih jagod.

Če pogledamo malo v znanstvene vode in se posvetimo jagodam, ugotovimo, da se med kopico živil uvrstijo na izredno visoko tretje mesto; prehitita jih le črni ribez in mandlji. Ob tem velja dejstvo, da se količina antioksidantov v krvi z rednim uživanjem jagod občutno poveča. To pa ne ščiti le pred staranjem, temveč tudi pred številnimi boleznimi, od raka pa do popuščanja delovanja srca. Poleg izjemno antioksidantega delovanja jagod slednje zanimivo vsebujejo velike količine vitamina C. Jagode imajo mnogo več tega koristnega hranila kot citrusi, saj v povprečju vsebujejo kar dvakrat več vitamina C kot večina drugega sadja. Torej nam ni treba uživati kislih limon saj imajo enak, ali še boljši učinek sladke jagode. Za povrh so še tretji najboljši vir mangana, minerala, ki je ključen za optimalno delovanje živčevja. Ugotovljeno je, da jagode preprečujejo in zmanjšujejo škodljive vnetne procese v telesu ter da znižujejo raven sladkorja v krvi. Zaradi tega je jagode priporočljivo uživati, če se težko odrečete sladkarijam in predelanim ogljikovim hidratom, če trpite zaradi sladkorne bolezni, ali če vas mučijo vnetne bolezni, kot so artritis ali Crohnova bolezen. So pa v zadnjem primeru jagode učinkovite samo, če jih uživate redno, kar pomeni okoli trikrat tedensko. In gleda ne to, kako dobre so, to zagotovo ne bo težko.

V Črnem grabnu imamo jagode dobesedno na dosegu rok, saj se moramo odpravit le k Matožet v Krašnjo, k Vazarju v Trnjavo, k Vampret v Spodnje Koseze ali k Aniti Ani Pestator v Gradišče, kjer si lahko priskrbimo polno dozo koristnih vitaminov in drugih telesu koristnih snovi. Ob obilici jagod prav pride tudi kakšna kuharska knjiga, da ne bodo samo jagode s smetano. V ta namen so pri Kmečkem glasu, ki letos praznuje 80 let, izdali knjigo Shranjevanje sadja, jagodičevje iz domačega vrta, torte in tortice in jogurtove tortice z gozdnimi sadeži. Če boste slučajno kaj spekli po kakšnem kuharskem receptu iz knjig ali pa po svojem receptu, vam želim dober tek. Lahko pa nas seveda povabite na degustacijo.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi