Imam bolečine v kolkih – kako si lahko pomagam?

Kolčni sklep je spoj med medenico in stegnenico. Spada med kroglaste sklepe, kar pomeni, da nam njegova oblika omogoča veliko gibljivosti. Da je sklep stabilen, skrbi veliko vezivnih tkiv, sklepna ovojnica in hrustančna »strehica« (labrum), še pomembnejšo vlogo pa igrajo mišice, ki se priraščajo v neposredni bližini in izvajajo številne gibe.

Ker je sklep udeležen pri praktično vseh gibih nog – naj bo to med premikanjem ali sedenjem, je področje precej obremenjeno. Na žalost se večina izmed nas tekom življenja sreča z bolečinami ali poškodbami v kolkih, pa naj bodo težave kratkotrajne ali pa kronične. Kaj lahko takrat storimo?

Kako si lahko pomagam?

V pomoč nam je poznavanje osnovne anatomije kolčnega sklepa. Na sprednji strani se nahajajo upogibalke kolka, na zadnji strani so zadnjične mišice in zadnje stegenske mišice, nekaj mišic pa se na kolčni sklep pripenja iz notranjosti trebušne votline. Predvsem pa je pomembno, da se takrat lotimo načrtno začrtane terapevtske vadbe, kjer so vaje prilagojene našemu stanju.

Kadar je delovanje teh mišic približno usklajeno, gibanje poteka brez posebnosti, nemoteno. Kadar pa prihaja do neravnovesja v vleku mišic, pa lahko pride do bolečin ali pa celo do obrab v kolku, večinoma ko tako stanje traja dlje časa.

Takrat moramo ugotoviti, kaj je vzrok za nelagodje v kolčnem predelu – skoraj vedno gre za šibkost ene (ali večih) mišičnih skupin in/ali neoptimalen položaj medenice, kamor se pripenjajo vse mišice, ki so udeležene v gibanje kolčnega sklepa. V večini primerov gre za prekomeren nagib medenice naprej, kar vpliva na napetost v mišicah, ki se na medenico pripenjajo in tudi na sposobnost njihovega proženja.

Da zoper vzpostavimo optimalen položaj medenice moramo okrepiti zadnje stegenske mišice ter mišice trupa, nekoliko pa moramo sprostiti tonus mišic upogibalk kolka ter nekaterih hrbtnih mišic. Pomembno vlogo pri zdravju kolkov imajo zadnjične mišice. Njihova vloga je izteg kolka, kar se zgodi pri vsakem koraku oz. odrivu od tal, torej tudi pri teku in skokih. So tudi pomembni stabilizatorji sklepa. Kadar so te mišice šibke in »zaspane« (kar pri količini sedenja povprečnega človeka ni redkost) njihovo vlogo prevzemajo druge mišice. Včasih vlogo stabilizatorjev prevzamejo globoki rotatorji kolka, kar sčasoma vodi v bolečino globoko v zadnjici, lahko tudi v išias.

Za lažje razumevanje vsega, smo vam pripravili še video spletne terapevtske vadbe za kolke in kolena. Tako da le pripravite blazino in lahko malo povadite z nami:

Če potrebujete pomoč pri iskanju vzroka – in še pomembnejše – pri iskanju rešitev za vaše gibalne težave, si lahko še dodatno preberete naslednji ZAPIS s klikom tukaj.

Lepo pa ste seveda vabljeni, da se oglasite v Hiši na Travniku ali pišite na info@kinvital.si, kjer vam ekipa KinVital-a z veseljem priskoči na pomoč.

KinVital

 

Tagi