Kako ukrepati, ko pes poje rozine?

Rozine so za ljudi eden izmed najbolj zdravih posladkov. Za pse pa so rozine smrtno nevarne. V nadaljevanju si preberite, kaj se zgodi, če pes poje rozine in kako mu pomagati. 

Zagotovo ste se vprašali zakaj so rozine nevarne za vašega kosmatinčka. Znanstveini so naredili veliko preiskav, vendar niso odkrili katera snov, ki se nahaja v rozinah (in gROZDJU) škodi psom.

Prvi znaki zastrupitve z rozinami se pojavijo v prvih 24 do 48 urah po zaužitju. Seveda pa se čas spreminja od psa do psa. Začetna simptoma, ki kažeta na zastrupitev sta bruhanje in driska, kasneje pa se pojavijo bolečine v trebuhu, izguba apetita in dehidracija psa. Vse skupaj pa lahko vodi do hude okvare ledvic, anurije, motenega delovanja mišic in odpovedi ledvic ter na koncu pogin psa.

Kako ukrepati, ko pes poje rozine?

Ko se pojavijo prvi znaki zastrupitve z rozinami ali grozdjem, moramo nujno poiskati veterinarsko pomoč. Ukrepati morate hitro, saj boste s tem preprečili hujše posledice. Veterinar bo pri psu izzval bruhanje in odvzel kri, preko katere bo lahko preveril stanje njegovih ledvic. Če bo precenil, da je stanje psa še vedno kritično, se bo odločil za tekočinsko terapijo in s tem pomagal ledvicam, da izločijo strupene snovi.

Da bi se izognili zastrupitvi, poskrbite, da v bližini psa ni rozin ali grozdja. Psu pa raje ponudimo sadje, ki je primerno za njega. Več o sadju, ki je primeren za pse, pa si lahko preberete tukaj.

Vir: kuzek.si

Karin Božič Zupančič; Foto: PicsbyFran / Pixabay

 

Tagi