Hišni ljubljenčki in poletje

Poletje je čas, ki ga vsi težko pričakujemo. Z veseljem načrtujemo številne aktivnosti ter dopuste, saj si želimo uživati v lepih toplih dneh tudi v družbi svojih stirinožnih prijateljev. Visoke temperature znajo predstavljat tudi težave, zato je vsekakor potrebna dodatna pazljivost.

Ker se živail ne potijo, se tudi ne morejo ohlajati na način, kot se ljudje, zato jim je pri tem potrebno pomagati ter jim tako olajšati najbolj vroče dni.

Nevarnosti, ki v teh vročih dneh prežijo na naše ljubljenčke

DEHIDRACIJA

V vročih dneh moramo poskrbeti, da imajo naši ljubljenčki na voljo vedno dovolj vode. Ljubljenčkom nastavimo več posodic s svežo vodo, avtomatske pitnike ali pa fontane. Seveda ne smemo pozabiti na pitno vodo niti takrat, ko gremo na sprehode, zato naj bo plastenka vode vedno z vami. Pomanjkanje vode lahko povzroči neprijetne nevšečnosti, dehidracijo pa povzroči lahko tudi premočno slinjenje. Pri hišnih ljubljenčkih prepoznamo dehidracijo po: vdrtih očeh, izgubi telesne teže, slabosti, temnem urinu, etc.

VROČINSKI UDAR

V najbolj vročem delu dneva je potrebno poskrbeti, da imajo naši ljubljenčki tudi zagotovljen prostor v hladnejšem prostoru. Prav tako je potrebno živalim, ki so na prostem, zagotoviti dovolj sence, priporočljive so hladilne blazine ali bazenčki, kjer se lahko ohladijo. Opomniti velja, da v najbolj vročem delu dneva svojih kužkov ne vodimo na sprehode. Ker se živali ne morejo potit, kot se lahko ljudje, se njihova temperatura kaj hitro lahko zelo poveča, s čimer se dvigne tudi njihov srčni utrip, razširijo se kapilare, kar lahko povzroči velike tezave. Vse to namreč vodi do pomanjkanja kisika v možganih ter posledično odpovedi organov, notranjih krvavitev, v najslabšem primeru lahko tudi smrt.

Zaradi tega v vročih poletnih dneh naših hišnih ljubljenčkov tudi ne puščamo v razgretih avtomobilih, četudi bi iz njega skočili samo za kratek čas.

(canva.com)

OPEKLINE

Tudi naše ljubljenčke lahko vroče sonce in razgreti asfalt opečeta. Ljubljenčke brez dlake je potrebno zaščiti s sončno kremo.

Pozornost pa je potrebno namenit tudi tačkam in blazinicam, saj jih razgreti asfalt, ki hitro doseže kar nekaj stopinj višje od temperature zraka, kaj hitro opeče. Prvi znaki, da so špice opečene so: šepanje, grizenje tačk, pordele blazinice, mehurji, etc. Če opazimo kaj od naštetega, je tačke potrebno takoj hladiti z vodo ali obkladki, v ekstremnih primerih pa je potreben takojšen obisk veterinarja. Kako lahko preverimo, če je asfalt prevroč, za špice naših kužkov? Nanj položimo zgornjo stran naše dlani in če po nekaj sekundah ne zdržimo več, je površina prevroča tudi za naše kužke.

Da bi se izognili neprijetnostim kot so opekline, je bolje, če namesto po asfaltnih površinah, ljubljenčke sprehajamo po travnatih ali gozdnih površinah.

KAM Z LJUBLJENČKOM MED DOPUSTOM?

Ker nas večina že komaj čaka, da se odpravimo na dopust, se pogosto pojavi težava kam in komu naj v varstvo prepustimo naše hišne ljubljenčke, če jih ne moremo vzeti s seboj? Če imamo možnost, lahko med našim dopustom za hišne ljubljenčke poskrbijo sorodniki in prijatelji, saj se nekateri najboljše počutijo v domačem okolju.

(canva.com)

V kolikor te možnosti nimamo, so primerne rešitve mačji in pasji hoteli, varstvo in oskrba živali na domu. Kaj pa v primeru, da svoje ljubljenčke vzamemo s seboj? Takrat bodimo pozorni, da se na pot odpravimo v hladnejših delih dneva, ter svoje potovanje prilagodimo potrebam naših ljubljenčkov.

Avtor: Andreja Ručman Peklaj, Foto: canva.com

Andreja Ručman Peklaj je velika ljubiteljica živali, po izobrazbi veterinarski tehnik, ki je marca letos v središču Domžal odprla trgovino za male živali Mypaws – moje tačke. Na Domžalcu smo jo predstavili v prispevku z naslovom Na Domžalcu dobrodošla dragocena novost v rubriki Hišni ljubljenčki.

 

Tagi