Brejost pri mačkah

Bliža se jesenski čas in s tem tudi ogromno brejih muc

Vsi seveda obožujemo male mačje in pasje kepice, saj so neizmerno srčkan in nas razveseljujejo z svojimi norčijami. Vendar, če želimo srečne, zdrave in zadovoljne kepice se skrb za njih začne že pri njihovih mamah.

Zavedati se moramo, da brejost pri mačkah in psih ni ravno najbolj enostavna za njih, zato potrebujejo skrb in ljubezen. Sprejeti moramo, da breja mačka ali psica pomeni veliko odgovornost, ne glede na to ali je leglo načrtovano ali pa se je »ponesrečilo«. V takšnem stanju živali nikakor ne zapuščajo, saj nas močno potrebuje.

Seveda, neželeno brejost z lahkoto preprečimo z kastracijo in sterilizacijo. Z njo pa preprečimo tudi pogoste neželene in neprijetne bolezni kot so: piometra oz. gnojno vnetje maternice, tumorji reproduktivnih organov, razne nalezljive bolezni, pobegi, pretepi …, ki našega ljubljenčka oz. ljubljenko, če jih ne odkrijemo pravočasno lahko stanejo življenja.

Skrb za brejo mačko

Brejost mačk traja nekje med 60 in 65 dni (v nekaterih primerih lahko tudi 72).

V prvi tretjini brejosti mačkino telo nabira maščobe in pridobiva težo ter se tako pripravlja na mladiče, v zadnji tretjini brejosti pa je pridobljena teža neposredno povezana z rastjo mladičev.

Da bi mački omogočili zagotoviti vsa potrebna hranila za njo in mladičke, jo je potrebno kvalitetno hraniti, z hrano, ki vsebuje veliko živalskih beljakovin, ter bogato z maščobami. Seveda je pri tem potrebno paziti, da se mačka vseeno ne zredi preveč, saj debelost lahko povzroči težave pri kotitvi.

Na kvalitetno prehrano pa je potrebno gledati tudi po kotitvi, saj je pomembna za tvorbo mleka.

Pomembno za zdravje mačke in mladičkov je tudi, da mačko skozi brejost ter tudi po kotitvi veterinarsko nadzorujete, saj lahko pred, med ali po kotitvi pride do življenjsko ogrožajočih zapletov. Večina mačk bo sicer skotila brez zapletov a do njih vsekakor lahko pride, zato moramo biti vedno v pripravljenosti.

Kako pomagati mački pri kotitvi?

Če imamo doma brejo mačko, moramo biti poučeni in pripravljeni, da ji brez stresnih situacij pomagamo.

Pripraviti je potrebno primeren miren prostor (kosilnico, ki je lahko škatla, kletka, transportni box … primerne velikosti), da se mačka v njem počuti varno, v katerega namestimo oddaje ter plenične podloge, da ji je udobno.

Kako bomo vedeli, da se bliža čas kotitve? Nekaj dni pred kotitvijo se mačka popolnoma umiri, nato pa postane nemirna in začne iskati prostor za kotitev, se začne oglašati, praskati  ter vas spremljati na vsakem koraku.

Tik pred kotitvijo pa boste opazili rdečkast izcedek, začela bo presti, za tem pa sledijo popadki, ki so videti kot »valovanje« mačjega trebuščka, kmalu za tem pa se bodo pokazali znaki prihoda prvega mladička in njegove placente. Nikar se ne ne ustrašite, če bo mačka med kotitvijo glasna.

Interval korenja mladičev je običajno nekje med 10 in 60 minut. V kolikor je razmik med mladičkov daljši od 2 ur je nujen posvet z veterinarjem, saj se je mladič lahko zagozdil v porodnem kanalu.

Če mačka mladička, ki se je ravnokar skotila ne očisti sama ji je potrebno pomagati. Mladička ločimo od placente, mu obrišemo nosek ter izsesamo iz pljuč plodno tekočino, ter ga masiramo z lahko papirnatimi brisačami, da zadiha, ga osušimo in se začne premikati, nato pa ga damo mami.

Pozorni moramo biti tudi, da se izločijo vse placente oz. posteljice. Kolikor mladičkov je mačka skotila, toliko mora biti izločenih posteljic. V kolikor se katera od njih ne izloči se moramo posvetovati z veterinarjem.

Tokrat smo govorili o brejih mačkah, naslednjič pa nekaj več o brejih psičk.

Veliko veselja z vašimi kosmatimi prijatelji.

Avtor: Andreja Ručman Peklaj (My Paws); Foto: congerdesign / Pixabay

 

Tagi