V Domžalah na ogled skoraj 50 tisoč žuželk, med njimi tudi hrošček Simon

Največja razstava žuželk v Srednji Evropi – Svet žuželk

EGEA, Zavod za naravo se ukvarja z raziskovanjem, ohranjanjem ter promocijo narave in naravne dediščine. Že od ustanovitve zavoda pred sedmimi leti so imeli željo, da bi predstavili biotsko pestrost žuželk najširši javnosti. In v torek, 18. julija 2017, se jim je želja uresničila. Nad Baby centrom v Domžalah (Ljubljanska cesta 88) so odprli pestro razstavo skoraj 50 tisoč žuželk, ki so jih po skupinah razvrstili v več prostorih. Gre za največjo razstavo žuželk v Srednji Evropi.

Ob odprtju razstave je obiskovalcem Gregor Torkar, direktor EGEA, Zavoda za naravo med drugim dejal: "Ker živimo v času, ko narava vedno bolj pridobiva na pomenu, se je povečalo tudi proučevanje žuželk. Proučevanje žuželk se širi tudi v najbolj ogrožene predele sveta, ki je življenjskega pomena za žuželke. S tem so tudi ugotovili, da je veliko več vrst žuželk, kot so menili do sedaj. Danes vemo, da je na svetu že blizu 40 milijonov vrst žuželk. Vendar zadnje čase veliko vrst izginja iz našega življenjskega okolja, zaradi spreminjanja narave po meri človeka."

Koordinator razstave Stanislav Gomboc pa je pridodal: "Z namenom, da teh biserov narave ne bi pozabili ter da bi spoznali neprecenljive funkcije ekosistema, jih moramo v prvi vrsti spoznati in jim dopustiti vlogo, ki jim jo je dodelila evolucija. S tem namenom je bila zasnovana tudi učna razstava "Svet žuželk", ki jo želimo predstaviti čim širšemu krogu ljudi. Ljudje namreč te skupine živali kar prezrejo ali pa jih poznajo samo površno."

Razstavni prostori so locirani v centru Domžal nad Baby centrom. To je samo 5 minut od železniške ali avtobusne postaje, v okolici pa je na voljo tudi veliko brezplačnih parkirnih mest, (potrebna je parkirna ura v avtomobilu). 

Vsebino razstave je obiskovalcem v vodenem ogledu prijetno opisal Stanislav Gomboc, razstava pa je odlično razporejena po prostorih. Sredi avle so tri vitrine, kjer prikazujejo cvetoči celinski travnik, gorski travnik nad gozdno mejo in celinski listnati gozd. Vitrine so sposojene iz pokrajinskega muzeja v Celovcu. Ogledate si lahko tudi vitrine žuželk, ki so pravi gradbeniki kot so osirji, čebelnjaki, mravljišča in termitnjaki, v avli pa razstavljajo tudi člani razvojnega krožka pri žuželkah s polno in nepopolno preobrazbo žuželk. V naslednjih prostorih si še lahko ogledate različna življenjska okolja žuželk ter razlike med spoloma žuželk. Razstavljene pa imajo tudi največje žuželke in endemite, ki jih najdemo v Sloveniji in po svetu. Predstavljeni so največji metulji, hrošči, kobilice, bogomolke, pa tudi največje slovenske žuželke kot so jamamaj, veliki nočni pavlinček, žagarica, egipčanska kobilica, bogomolka, rogač in kačji pastir. Med endemiti je predstavljen tudi domžalski hrošček Simon, pravi hrošček in ne maskota. Tako si na razstavi lahko ogledate tudi fotografije in risbe žuželk, ki so jih narisali priznani umetniki, na koncu pa si lahko ogledate še sistemske skupine žuželk kot so metulji, hrošči, kobilice, kačji pastirji, stenice, kožekrilci … Poudarek je na predstavitvi pri nas živečih vrst, za primerjavo pa so razstavljene tudi žuželke iz tropskih krajev, posebno mesto v dvorani pa imajo plenilci žuželk, kot so nekatere vrste ptic, lisica, jež, plazilci in dvoživke. 

  

Da je razstava na ogled obiskovalcem, so najzaslužnejši posamezniki, ki so se po svojih najboljših močeh trudili za razstavo. To so Stanislav Gomboc – koordinator razstave, entomolog in ustanovitelj zavoda EGEA, akademski slikar in entomolog Žare Vrezec, fotograf Janez Glavač, entomolog Andrej Kapla, biolog, pedagog in ustanovitelj EGEA Gregor Torkar, podjetnik in ustanovitelj EGEA Marko Adžaga in fotografinja Branka Foršček. Organizator razstave je EGEA, ki so jo pripravili v sodelovanju s Koroškim deželnim muzejem. Material za razstavo pa so prispevali Stanislav Gomboc, Žarko Vrezec, Janez Glavač, Andrej Kapla, Gregor Torkar, Marko Adžaga, Danijela Kofol, Branka Foršček, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, Nacionalni inštitut za biologijo, INRA-Francoski inštitut za agronomske raziskave ter Koroški deželni muzej. 

Razstava bo za javnost odprta od srede, 19. julija 2017 dalje in sicer od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ob ponedeljkih in praznikih bo zaprto. Cena vstopnic: odrasli 6 eur, otroci 4 eur, skupine nad dveh otrok 3 eur. Organizirana bodo tudi vodenja po razstavi.

Več foto utrinkov si lahko ogledate:

Avtor: Miro Pivar: Foto: Karin Božič, Miro Pivar; Video Miro Pivar
Tagi