Cvetličarne in vrtnarije spet odprte, dovoljena tudi gradbena dela

Na podlagi Odloka o o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je včeraj Vlada RS sprejela na dopisni seji, so od danes lahko poleg prodajaln z živili, bencinskih servisov, lekarn in nekaterih drugih prodajaln odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so tudi gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Vlada je s spremembo tega Odloka med izjeme, za katere ne velja začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, uvrstila tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ker imajo v tem času veliko pridelkov (npr. sadike zelenjave, sadja, okrasnega cvetja), ki so vezani na sezonsko prodajo in je bilo v vzgojo teh rastlin vloženih veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo.

Med izjemami so tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

V Domžalah je z današnjim dnem svoja vrata odprla Cvetličarna Omers, ki bo obratovala s skrajšanim delovnim časom in sicer med delavniki od 9. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

Svoja vrata je z današnjim dnem odprla tudi Cvetličarna Slovnik v Ihanu, ki bo obratovala s skrajšanim delovnim časom in sicer med delavniki od 8. do 13. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pri tem opozarjajo, da je potrebno upoštevati namen Odloka, ki je v veljavi izključno in v prvi vrsti zato, da se čim bolj zavaruje zdravje in življenje ljudi v boju z epidemijo virusne okužbe COVID-19. Zato je tudi nujna dosledna uporaba tako zaščitne opreme (maske, rokavice …), kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. V zvezi z obiski vrtnarij, drevesnic in cvetličarn je treba dosledno upoštevati, da če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.

Prepoved obratovanja ob nedeljah velja za vse prodajalne, razen lekarn in bencinskih servisov, torej tudi za tiste, ki lahko sicer svobodno določijo obratovalni čas.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi