V septembru: V Grobljah kot nekoč in romanje k sv. Notburgi

Folklorno društvo Groblje Domžale ima veliko prijateljev ne samo doma ampak tudi v tujini, ki so vedno veseli njihovih nastopov. Tako so bili tudi letos povabljeni na druženje Slovencev petih dežel (Avstrija, Slovenija, Italija, Hrvaška in Madžarska), ki je bilo na avstrijskem Koroškem v bližini Pliberka v obliki tradicionalnega kmečkega praznika.

Prireditev se je pričela s sveto mašo, pliberškega dekana Ivana Olipa, po njej pa so organizatorji za udeležence in goste pripravili pogostitev in druženje, ki so ga popestrili s prijetnim kulturnim programom, ki ga je vodila Maja Smrtnik. V njem so sodelovali vokalni kvintet Ajda iz Prevalj Godbeno društvo iz Nabrežine pri Trstu in Folklorno društvo Groblje, ki je tudi tokrat s svojim programom, čudovitimi narodnimi nošami in usklajenostjo navdušilo vse prisotne.

Avgust je tudi za člane folklorne skupine pomenil kratek počitek, v katerem pa že razmišljajo o prireditvah, ki jih čakajo v jeseni Tako načrtujejo, da bodo že zadnji dan avgusta nastopili na prireditvi Podeželje v mestu na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, posebej pa predsednik društva, dr. Franc Hribovšek, ter člani in članice že sedaj vse ljubitelje folklornih plesov vabijo na 11. gala mednarodni folklorni večer “V Grobljah kot nekoč”, ki bo v Športni dvorani Domžale v soboto, 7. septembra 2019, ob 19 uri.

Mednarodni folklorni večer “V Grobljah kot nekoč” je lani prvič potekal v Športni dvorani Domžale.

Folklorni večer, lahko bi rekla kar pravi folklorni festival, so pripravili; dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Roman Lazar, Nevenka Unk Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani Folklorne skupine FD Groblje. Ob FS Groblje pri organizaciji sodelujeta tudi Občina Domžale, Turistično informacijski center in KS Jarše-Rodica. Poleg gostiteljev, Folklorne skupine Groblje, bodo nastopili: Godba Domžale, Otroška folklorna skupina KD Domžale, FS Cof Ljubljana, FS Prishtine, Kosovo, Pevci fantje LJUBLJANČANI. Folklorni večer bo povezovala Draga Jeretina Anžin.

Kot so obljubili ob prvem romarskem shodu pri sv. Notburgi v Grobljah v lanskem letu, tudi letos skupaj z Župnijo Jarše in Turističnim društvom Jarše – Rodica načrtujejo 2. romarski shod, zato si le rezervirajte 15. september 2019, za obisk te prireditve, za katero upajo, da bo postala tradicionalna.

V Grobljah bo tudi letos potekal romarski shod pri sv. Notburgi.

S svojimi obiski v domovih upokojencev skušajo popestriti jeseni življenja njihovim stanovalcem, s plesi v vrtcih in šolah pa navdušiti mlade za folkloro. Obenem se trudijo, da bi številčno povečali tudi plesalce folklorne skupine, zato vabijo nove mlajše odrasle posameznike ali plesne pare, da se jim pridružijo.

Ob nastopih na številnih prireditvah, kjer so povsod lepo sprejeti, je Folklorno društvo Groblje pripravilo predstavitveni DVD. Predstavitveni video si lahko ogledate spodaj:

Avtor: Vera Vojska; Foto: arhiv domžalca, Viljem Kaker; Video: Folklorno društvo Groblje

 

Komentarji uporabnikov
Tagi