Špela Kaplja: Kako se ljubi reka

Srečanje pod slamniki

Avtorica knjige o trinajstih slovenskih rekah verjame, da so tiste, ob katerih si se rodil in odraščal, tvoje vile sojenice. Špela Kaplja je v svoji novi knjigi Kako se ljubi reka zajela prvinsko in hkrati božansko sporočilo. Po uradni izobrazbi je ekonomistka, a jo je življenje zavrtinčilo v drugačne vode. Izkušena pripovedovalka zgodb in vodja delavnic za vse starosti v društvu Terra Anima je zbiralka spoznanj in znanj, ki segajo tudi onkraj tega časa in prostora; vsaka reka ima svoj značaj, ki vpliva na prebivalce ob njej. V knjigi gre za ljubezensko zgodbo. V prvi vrsti za neukročeno, brezpogojno in prvinsko ljubezen med nebom in Zemljo, iz katere se morda rojevajo reke, iz njih mi in vse živo na Zemlji. Na osebni ravni pa gre za ljubezensko zgodbo med njo in reko. Za zgodbo, ki je Špelo Kaplja ozdravila vseh ran in v njej prebudila ljubezen do sebe. 

Ob svetovnem dnevu voda v torek, 22. marca 2022, je v Slamnikarskem muzeju v Domžalah v sklopu Srečanja pod slamniki potekal pogovor s Špelo Kaplja, avtorico knjige »Kako se ljubi reka«. Z varuhinjo narave in pripovedovalko zgodb se je o sporočilih in skrivnostih slovenskih rek pogovarjala Cveta Zalokar.

V svoje doživljanje in trinajstih slovenskih rek od Save do Dragonje je avtorica Špela Kaplja vpletla svojo osebno intimno zgodbo. Usodno jo je zaznamoval in hkrati poslal na nove poti tragični dogodek, ko je umrl njen dedek, ki je med prvimi izvirsko vodo natočil v plastenke za prodajo ter jo poimenoval Zlata kaplja. Špela Kaplja se je deset let srečevala z rekami, se pogovarjala z njimi in jih poslušala v sanjah. Zdravile so jo in spremljale na poti osebne rasti. O tem, o žabicah, ki letos zamujajo z selitvijo, malo zaradi hladnih dni, veliko pa zaradi dežja, ki ga letos noče in noče biti, o pogledu kopanja v rekah, celo ob izvirih, o drevesih in rastlinah, posedanju na bregovih rek in v njihovih skritih kotičkih in sporočilih, ki jih nosi voda, je tekla rdeča nit pogovora.

Pripovedovalka zgodb, raziskovalka rek in glasnica ter varuhinja narave Špela Kaplja se je ob tem ves čas spraševala, kako bi ljudem predala sporočilo o veličini rek. Napisala je knjigo »Kako se ljubi reka«. V knjigi pa je kar nekaj ilustracij, ki jih je prispevala ilustratorka Neja Meta Rojc, ki se je tudi udeležila pogovora v Slamnikarskem muzeju.

Knjiga Kako se ljubi reka nam odstira pogled na svet, kot smo ga poznali, izginja pred našimi očmi. Reke nosijo zlati ključ modrosti in nam pomagajo stopiti na pot soustvarjalcev Nove Zemlje. Knjiga Kako se ljubi reka je v prvem delu iskren zapis avtoričinega zdravljenja ter preobrazbe s pomočjo rek. Osrednji del knjige so Ljubezenska pisma rekam, intimni zapisi avtoričinih srečanj z rekami, ki predstavijo 13 slovenskih Velikih Dam: Idrijco, Dragonjo, Kamniško Bistrico, Savo, Sočo, Mostnico, Ljubljanico, Dravo, Kolpo, Muro, Krko, Savinjo in njeno domačo Rovščico. Ponudijo vpogled v skrivno svetišče reke in preko kratkih erotičnih zapisov razkrivajo, kako se ljubi reka. V načinu ljubljenja se odstira njihov energijski zapis, na kakšen način ustvarjajo svet in s kakšno kvaliteto nas bogatijo. Knjiga je vabilo h globljemu pogledu na reke, v katerem prepoznamo njihov pomen in jih ne le zaščitimo, temveč jih z rituali, podanimi tudi v knjigi, začnemo častiti. »Popotno besedo« knjigi na pot je napisal Anton Komat.

Špela Kaplja ima za sabo bogato zgodovino svojega delovanja. Je pisateljica, pesnica, pripovedovalka zgodb za Naravo in raziskovalka Rek, predvsem pa je glasnica sveta Narave. Rdeča nit njenih do sedaj izdanih knjig Pejmo drugače, priročnik za prostovoljno delo in odgovorni turizem; Onja; Indijanček na obisku; Kako ozeleni srce: Skrivnosti iz žabjega kraljestva; Gozdna knjiga – delavnice za otroke v gozdu, je ljubezen do naravnega sveta. Špela Kaplja s pripovedovanjem zgodb osvetljuje in približuje Naravo ljudem. Od domačega centra Terra Anima, kjer živi in soustvarja, jih je ponesla vse do pripovedovalskega festivala na Škotskem in festivala Eco film v Londonu. Odraslim in otrokom približuje naravo tudi z vodenjem ustvarjalno-pravljičnih delavnic. Svoj unikatni pečat je dodala mednarodnemu projektu “Here where I belong”, v okviru katerega je na Malti vodila delavnice in soustvarjala knjigo zgodb. O uporabi zgodb za približevanje narave je predavala na mednarodni konferenci Gozd – Najlepša in Najboljša učilnica, svoj pristop pa je na Tenerifih delila z mladimi prostovoljci, ki jih je učila, kako uporabljati moč zgodbe za osvetlitev pomena kitov in delfinov. Najraje pripoveduje in piše kar tam, od koder črpa navdih za svojo umetnost – to je v naravi, ob njeni najljubši reki – Kamniški Bistrici. Njene zgodbe zvenijo najbolj čarobno pod krošnjo stare bukve, kjer poslušalci lahko doživijo, da ob pripovedovanju zgodb postane živ ves svet naokoli.

Pogovorni večer je avtorica knjige Špela Kaplja zaključila z zgodbo, primerno dnevu. Pogovor si lahko ogledate v videu zgoraj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi