Ono

Oglasila se nam je pisateljica in pesnica Nina Kosmač, ki nam je posredovala svojo novo predpraznično pesem z naslovom “Ono”. Nova pesem je napisana v prostem verzu in je zbirke “Mi – z zavezanimi očmi”, za katero Nina pravi, da ne bo nikdar izšla v knjigi. Na našem portalu pa smo iz te zbirke že objavili pesmi pesmi ViMiJazOnVedve, Vidva, Onadva in One.

Nina Kosmač, pisateljica in vnukinja slovenskega romanopisca Cirila Kosmača, ki je pred dvema letoma izdala svoj prvi roman Utvare, na našem portalu objavljala svoja literarna potovanja po poteh velikanov slovenske književnosti. Najprej jo je pot popeljala v rojstno hišo njenega deda Cirila Kosmača v Slap ob Idrijci, nedolgo nazaj pa je obiskala rojstno hišo dr. Franceta Prešerna.

Nina ima veliko svojih objavljenih del v španskem jeziku, ker je v Španiji živela vrsto let. V Sloveniji so pod njenim mentorstvom udeleženci delavnice kreativnega pisanja lani izdali knjigo, ki se imenuje Razlito črnilo. Kmalu bo izšla še njena druga knjiga, ki jo je ilustriral koreograf in plesalec svetovne slave Rafael Amargo pod naslovom Srebrn Prah.

Ono

Ono – tisto, ki proti človeškim pravicam, je storjeno.
Ono – tisto, ki do vojnega stanja nas je privedlo.
Ono – tisto, kateri nekateri fevdalizem imenujejo.
Ono – tisto, ki jaz imenujem sodobno tlačanstvo ali imperializem ter sužnjelastništvo.
Ono – tisto – zlo, za katero nekateri mislijo, da je bilo skupaj s svetovno zaroto – NEW ORDER – skovano.
Ono – tisto – neznano zlo, ki povzroča nešteto vprašanj, brez absolutnih resnic in odgovorov.
Ono – tisto – tragično zlo, ki osemurne delavnike v dvanajst urne – je spremenilo ter dvanajsturne delavnike v dvajseturne – to je tisto zlo.
ONO – tisto – zlo – nekateri ukrepe imenujejo. Ukrepi levo ali desno ali na sredo, vsi na ulici se strinjajo, da neučinkoviti in napačno podani so bili in so.
Ono – tisto- neznano – katero, ki ga nekateri imenujejo virusi, politiki ali tehnološki zarotniki.
Ono – tisto, ki nas straši, da smo tako podivjani kot konji s plašnicami.
Ono – tisto strahotno zlo – ki vzbuja nejevero v bodočo svobodo in prihodnost otrok.
Ono – tisto zlo, zaradi katerega nekateri osnovne pojme mešajo in googlajo, pa svoje resničnosti, ki v meglo hobotniških lovk in jarma zavita je, ne bodo.
Ono – tisto – katastrofalno zlo, ki do kolapsa medicinskega sistema in drugih struktur je privedlo.
Ono – tisto – čudno zlo, katerih posledic ne poznamo.
Ono – tisto – neznano zlo, ki sedaj vsem znano je, da je povzročilo tragedijo.
Ono – tisto – za katero v zgodovini in junaški poeziji nekateri začasne rešitve iščejo.
Ono – tisto poznano zlo – za kar nekateri fašistični bodoči Kardeljev komunizem, ki nas čaka smatrajo.
Ono – tisto – kolektivno in noro – samo to – bo povzročilo preživetje edinole norcev, zrušilo bo povprečje, normalo in rajo.
Ono – tisto – kar nekaj novega bo prineslo in kjer bodo preživeli samo anarhisti, gverilci, skrajneži, narcisi, fanatiki, zarotniki in idealisti.
Ono – tisto – to zlo – je zame le ključ, ki povzroči letalsko ali drugo katastrofo. Ono – tisto – kar je povzročilo zlo, ni več pomembno. Tisto – ono – zgodovinsko zlo – je vedno obstajalo in se je množilo in mutiralo. Tisto – ono – hobotniški plan – kot veda ekonomije – za preživetje – takšnih robotov, ki hranijo se s tujo nesrečo poznala sem jih čez 100.
Ono – tisto – tudi to – je vedno obstajalo, skupaj s kugo in gripo.
Ono – tisto – zlo zame ni samo eno in edino strašljivo.
Tisto – ono – proti kateremu se posamezniki borijo in mislijo, da je samo tisto – eno in edino in najvažnejše in preko triaže izbirajo manjše zlo – tisti zame srečni bojevniki so.
Tisto – ono – je sestavljeno zame iz več faktorjev.
Tisto – ono – nas je vse uničilo, živimo v zamegljeni temi potrošniške družbe, kjer zlo vse požre.
Ono – tisto – tisto zlo, je zame skupek več dejavnikov, ne pa samo eno in edino zlo.
Kadar odgovorov ni, pričarajmo si rešilno bilko in stopimo skupaj v neznano.
Ono – tisto, da oblast vsakega vedno spridi – tudi to nam je zgodovinsko znano.
Ono – tisto – nevarno in neznano – pa je vedno strah v kosti človeku pognalo. Tisto – ono – drugačno zlo je vedno obstajalo. Tisto – ono – za katero se ne ve, kar bo prineslo v prihodnosti – tisto – ono – je vedno neznano.
Ono – tisto katarzično – zlo, ki sedaj nam narekuje, da prihodnost je odvisna od x-faktorja in sreče – to je šele grozno. Tisto – ono zlo- s katerim sedaj skupaj stopamo vsi brez izjem v neznano.
Ono – tisto- prav to zlo- brezčutno in postapokaliptično zlo – povem ti eno – verjamem v robotske ljudi in znanstveno- fantastiko ter znanost, vendar prav zato, tudi še bolj zaupam človeškemu instinktu za preživetje in dobroti.
Ono – prekleto zlovešče zlo – zaupam ti le to, da, zato stopamo skupaj proti onemu in tebi, vsi mi kot v filmih, skozi meglo prihodnosti – z zvezanimi očmi.

Nina Kosmač

 

Tagi