Jaz

Ponovno se nam je oglasila pisateljica Nina Kosmač, ki nam je posredovala svojo novo pesem z naslovom “Jaz”. Pesem je napisana v prostem verzu in je iz iste zbirke, iz katere smo na našem portalu objavili že pesmi “Vi” in “Mi”. Nina pravi, da sicer še ne ve, če bo zbirka njenih pesmi kdaj izšla v obliki knjige, se pa zbirka teh pesmi imenuje “Mi, ki imamo zvezane oči”.

Nina Kosmač, pisateljica in vnukinja slovenskega romanopisca Cirila Kosmača, ki je pred dvema letoma izdala svoj prvi roman Utvare, na našem portalu objavljala tudi svoje poti v preteklost in obiske rojstnih hiš velikanov slovenske književnosti. Prvo Ninino pot v preteklost, ki smo jo objavili nedolgo nazaj, jo je popeljala v rojstno hišo njenega deda Cirila Kosmača v Slap ob Idrijci. V pripravi pa je že obisk rojstne hiše dr. Franceta Prešerna.

Nina ima veliko svojih objavljenih del v španskem jeziku, ker je v Španiji živela vrsto let. V Sloveniji so pod njenim mentorstvom udeleženci delavnice kreativnega pisanja lani izdali knjigo, ki se imenuje Razlito črnilo. Kmalu bo izšla še njena druga knjiga, ki jo je ilustriral koreograf in plesalec svetovne slave Rafael Amargo pod naslovom Srebrn Prah.

Jaz

Jaz, ki že zdavnaj sem umrla.
Jaz, sem tista, ki jo je žalost strla.
Jaz, sem tista, ki se iz tal nikoli več ne bo pobrala.
Jaz sem tista, ki življenja več noče, niti ga ne prenaša.
Jaz sem tista, ki dokler bo živela, bo vedno zvezana.
Jaz sem tista, ki bo vedno vmes med množico sedela in stala, negibna
in neuporabna.
Jaz sem tista, ki ve, da upanje samo še beseda je – za druge.
Jaz, sem tista, ki je svet ne mara.
Jaz sem tista, ki ve, da moja dejanja ne bodo večnosti učakala.

Nina Kosmač

Življenje in delo zvezdnikov literature

V soboto, 5. junija 2021, ob 19. uri bo na sporedu prvo Zoom srečanje na temo življenja in dela svetovnih zveznikov poezije in proze ter njihove trnove poti do uspeha. Zoom srečanja, ki jih bo vodila Nina, bodo potekala vsako soboto ob 19. uri, predvidoma pol leta. Nina vas lepo vabi, da se ji pridružite na Zoom srečanjih, saj bodo zelo zanimiva: “Pravijo, da mora biti življenje vseh pisateljev in pesnikov prežeta z žalostjo, lakoto ali dramo. Skupaj bomo potrdili ali pa ovrgli to tezo. Obravnavali bomo tuje, slovenske avtorje in pa tudi avtorje brez nagrad, ki so napisali vele uspešnice.”

Tagi