Spreminjanje navad: Majhne spremembe – veliki rezultati

Pogovor o spreminjanju navad, ki je  potekal v okviru Mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, je v domžalsko knjižnico privabil lepo število obiskovalcev, ki so bili iz prve roke željni slišati, kako spreminjati svoje navade in zakaj začeti pri malih spremembah, ki lahko prinesejo velike rezultate? O tem so se ob izidu knjige Atomske navade pogovarjali z Boštjanom Gorencem – Pižamo in nevrologinjo doc. dr. Tino Bregant. Pogovor je vodila Cveta Zalokar. Vse zbrane pa je na kratko nagovorila Irena Miš iz založbe Miš.

V torek, 4. februarja 2020, je v Knjižnici Domžale potekal zanimiv pogovor o spreminjanju navad. Pogovor z Boštjanom Gorencem – Pižamo in nevrologinjo doc. dr. Tino Bregant se je v celoti posvečal načinu, kako se lahko vsak dan izboljšamo za en odstotek tako, da se znebimo slabih navad in pridobimo dobre. Gosta sta navajala najpogostejše napake, ki jih ljudje storimo pri spreminjanju navad.

Boštjan Gorenc – Pižama je povedal tudi nekaj svojih anekdot, med drugim o tem, kako je v dveh dneh prešel iz treh škatlic cigaret na abstinenčno črto, kako se je začel ukvarjati s športom, ko je hotel zgubiti nekaj kilogramov svoje telesne mase … Od nevrologinje doc. dr. Tine Bergant pa so obiskovalci izvedeli marsikaj o razvadah, kako jih brzdati, o vzgoji svojega naraščaja … Med drugim je gostja razložila, kako pridobiti motivacijo in voljo za spremembe, kako zgraditi močnejšo osebnost in kako verjeti v svoj uspeh ter kako pripravimo okolje, da uspeh pri spreminjanju navad lažje dosežemo.

Pogovor je nanesel tudi na knjigo Atomske razvade, ki je luč sveta ugledala pred kratkim. Knjiga bralca popelje in pouči, kako iz stanja, če slučajno skrene s poti svojih ciljev in navad ter kako kljub temu doseči cilj. Knjiga spremeni način razmišljanja o napredovanju in uspehu v človekovem življenju. Ponuja orodja in strategije, ki jih potrebujemo za spreminjanje svojih navad – tako ekipi, ki želi zmagati na prvenstvu, morda organizaciji, ki se želi repozicionirati v svoji panogi, ali pa posamezniku, ki bi rad prenehal kaditi, se trudi shujšati, morda zmanjšati stres ali pa doseči kakšen drug cilj. Knjiga dokaže, da je z  drobnimi spremembami možno doseči izjemne rezultate!

Sta pa gosta pogovornega večera dejala, da je ob prebiranju tovrstne knjige včasih treba prebrati tudi knjigo, ki ponuja čisto nasprotje. Tako se še lažje naučiš obvladovati razvade in navade, saj imaš pred sabo obe plati življenjskih izkušenj. Spreminjanje navad je proces, ki zahteva potrpljenje in predanost in pri katerem je dobro poznati »bližnjice.« Če se lahko vsak dan v letu dni izboljšate za en odstotek, boste ob koncu sedemintridesetkrat boljši. Če pa se boste vsak dan v letu poslabšali za en odstotek, boste na koncu skoraj na ničli. Navade so obrestne obresti osebnega napredka.

Od nevrologinje doc. dr. Tine Bregant so obiskovalci pogovornega večera izvedeli, da možgani razvijajo navade tako, da poskusimo in če ne uspemo, pridobimo izkušnjo ter nato poskusimo drugače. Na tem temelji človeško vedenje. Navade so miselne bližnjice, naučene iz izkušenj. Oblikovanje navad je izredno koristno, saj je zavest ozko grlo možganov. Pozornost lahko posveča le eni težavi posebej. Navade ne omejujejo svobode. Ustvarjajo jo. Pridobivanje navad v sedanjosti vam omogoča, da v prihodnosti lahko počnete več stvari po lastnih željah. Eden največjih izzivov pri spreminjanju navad je ohranjanje zavedanja, kaj pravzaprav počnemo. Sistem pokaži in povej potrebujemo tudi v privatnem življenju. Z njim kreiramo protokol, s katerim utrjujemo navade. Ocenjevanje lastnih navad je lahko malce bolj zapleteno tudi zaradi tega, ker sta izraza dobra in slaba navada nekoliko netočna. Dobre in slabe navade ne obstajajo. Obstajajo le učinkovite navade. Namreč učinkovite pri reševanju težav. Več v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi