S podstrešja v dnevno sobo

V Radomljah je letos prvič zaživel Študijski krožek, ki so ga poimenovali »S podstrešja v dnevno sobo«. Gre za majhne skupine za neformalno učenje, kjer se zbirajo, učijo in družijo radovedni te s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega okolja, projekt opisuje mentor Anton Urbanija. Vsebino, potek in zahtevnost učenja si izbirajo sami, rezultate pa potrdi le njihova uporaba, zato je za tovrstno dejavnost vse več zanimanja.

Vsak študijski krožek ima svoje načine delovanja, v Radomljah so se odločili, da bodo zavržene predmete ponovno oživili in jih vrnili v vsakodnevno uporabo. Ti predmeti pa so resnično različni, smo spoznali na zaključnem srečanju skupine, kjer so ob kulturnem programu predstavili tudi svoje delo. Kot pravijo člani študijskega krožka, je ročno delo prava sprostitev za možgane, ki so skozi svoje delo obnovili 10 čudovitih predmetov. Vsak od udeležencev je namreč prinesel predmet, ki ga je obnovil. »To so predmeti, ki jih spominjajo na otroštvo, preteklost,« pravi mentor Anton Urbanija. Nekateri so si izbrali stol od pradeda, pa ogrodje lesene ure, pivnik, volovski jarem, kolovrat, kovček in nočna omarica. Skupina je bila zelo raznolika, najstarejši član Miha Velepec šteje kar 87 let. Projekt sicer sofinancira Ministrstvo za šolstvo in šport, Andragoški center, ki vodi in razvija projekt, pa skrbi tudi za usposabljanje vodij in mentorjev ter spremlja delovanja krožkov na terenu. V Sloveniji poteka več kot 300 tovrstnih krožkov. 

»Zahvala vsem, ki ste sodelovali pri projektu. Moram priznati, da so študijski krožki novost v naših krajih, zato si nisem predstavljal, kaj prinašajo. Presenetilo me je, da so brezplačni, da je način dela neformalen, a vse to doprinese k napredku in poživitvi kraja. V prihodnje upam,da bo tega še več, prav tako pa si želim, da se vključuje še več ljudi, ki se tako tudi povezujejo med seboj. V Radomljah je veliko društev, klubov, a ko se pojavi nekaj novega, to privabi tudi nove obiskovalce,« je na dogodku povedal predsednik Krajevne skupnosti Radomlje Metod Marčun. V kulturnem programu so nastopile tudi članice pevske skupine Panj iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah ter Moški pevski zbor Radomlje.  

Avtor: Mateja Kegel Kozlevčar; Foto: Marjan F. Levstek
Tagi