Osvoboditev Igorja Banfija

»Ravnina, obzorje, figura. Razsežnost melanholičnih krajin prej in svetloba prostora sedaj. Vmes pa – Igor Banfi. Igorjeva občutenja so barve, horizont in svetloba, ki se na pitagorejski način počasi, ampak zares počasi rojevajo iz velikanske ravnine v intimen in nabit prostor med dvema figurama. Sprva je izbral prevladujoči ležeči format: nizke višine in izjemne dolžine, ki deluje kot okno – ne, bolj kot reža njegovega osebnega, mentalnega in čustvenega prostora. Na slikah gre za odnos med njegovim oziroma gledalčevim osebnim prostorom: to je prostor čustev in varne notranjščine, ki omogoča vpogled v naslikano zunanjost izpraznjenega, ogrožujočega in nevarnega sveta,« je v uvodu v odprtje razstave Igorja Banfija, sodobnega akademskega prekmurskega slikarja mlajše generacije, povedal akademski kipar Jurij Smole.

V Galeriji Domžale je v četrtek, 12. oktobra 2023, potekalo odprtje razstave akademskega slikarja Igorja Banfija. Na razstavi se predstavlja z deli iz svojega najnovejšega opusa, ki so nastala v zadnjih nekaj letih, govorijo pa o osamljenosti in melanholiji slehernika v sodobnem svetu. Za to priložnost je izbral šest svojih olj na platno velikih, galerijskih formatov in nekaj manjših formatov, na razstavljenih slikarskih delih pa obiskovalec začuti dramatiko svetlobe in teme, ko se mu v motrenju izluščijo še mnoge druge stvari: detajli, vzorci, in zgoščenine, ki v slikah zadnjega obdobja prehajajo v svoje nasprotje. Format razstavljenih del  se je močno zmanjšal in postal kvadraten, kot okno in prehod v svetlobo; »tako, kot jo vidimo na severu, ko nas brezkončen horizont in zabrisani meji med vodo in zrakom ter vodo in kopnim, povabita v meditativen sprehod z elementi stvarstva. Igor je tu izstopil/vstopil v drugo vsebino: če je bil prej še sam v prostoru z režo, je sedaj v dvojini, na svetlem, prepišnem modrem dnevu, lahkoten, skoraj lebdeč,« je dejal Jurij Smole.

Med drugim je na ogled slikarjevo delo Hoja po vodi, sprehod, list v vetru … Kot je dejal umetnik, je prepričan, da mora s svojimi deli poiskati neko temeljno soglasje s časom, v katerem ustvarja, in z družbenimi razmerami, ki mu vladajo. Nikakor pa pri tem ne želi stopiti na raven deklarativnosti, ampak se opira na samosvoj svet prispodob, ki jih je razvil pri iskanju osebne izvirnosti in v želji po poglobljeni izpovednosti. Zato toliko simbolnih prvin, zato toliko avtoizpovednosti. Med tistimi likovnimi sredstvi, ki v celoti podpirajo ta njegov izpovedni svet, je utišani in umirjeni kolorit, pri katerem le tu in tam izstopi kak izrazitejši barvni poudarek; po drugi strani pa je ena izmed temeljnih značilnosti njegova hoja proti čistemu abstraktnemu slikarstvu. V dokaj dinamičnem snovanju podob se slikarju v procesu snovanja slik pojavi vrsta naključnih spontanih potez, ki jih spretno vkomponira v sliko in z njimi doseže svojevrstne učinke.

Igor Banfi, rojen leta 1973, je sodobni akademski prekmurski likovni ustvarjalec mlajše generacije, ki nosi v sebi široko umetniško dušo, ki ga je zaznamovala že v zgodnji mladosti. Želja po izražanju skozi umetnost in nadvuševanje nad ustvarjanem je privrelo na dan že v gimnaziji, ko se je ukvarjal z ilustracijo stripov in časopisov, dokončno pa je dozorela pri študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1997 je diplomiral na oddelku za slikarstvo pri profesorju Andreju Jemcu, svoj podiplomski študij pa je zaključil pri profesorju Lojzetu Logarju leta 2000. Danes je umetnik, ki živi in ustvarja večinoma v Ljubljani, kar pa mu ne prepričuje, da bi se vedno znova vračal v svoj rojstni kraj med prekmurske ravnice, ki so postale v njegovem umetniškem snovanju motivna stalnica. Tako v svoja platna ujame tisto panonsko otožno dušo, ki živi s tamkajšnjo zemljo in ljudmi,  njegovo slikarstvo pa je polno osebno izpovednega in pristne doživetosti, ki je še toliko bolj občutna ravno zaradi umetnikove povezanosti z osnovnim motivom. Avtor razstave pozna to kar slika in kar se nam zdi morda še bolj pomembno, vidi in čuti to s svojim notranjim očesom.

In prav ta majhen intimen kvadrat, bivališče v katerem se dobro počutimo, je rešitev velikim formatom. Osvoboditev oseb in prostora skozi svetlobo.

V osvobajanje vabljeni tudi VI!

Razstava bo odprta do 2. novembra 2023 po urniku Galerije Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi