Lisice in Črtomir Frelih vabijo na dozo dobre volje in smeha

Mojstrski ciklus likovnih basni nam bo za letošnji mesec kulture in umetnosti predstavil slikar in grafik Črtomir Frelih.  V Galeriji Domžale so razstavili izbor risb iz umetnikove knjige Črtomirja Freliha “Lisice”, mali zaklad pametovanj v Bohinju – butik rekov, izrekov in razmišljanj po bohinjsko. To so prigode v risbah in grafikah, zato vas vabimo, da si vzamete čas za užitke pri ogledu razstave Lisice in druge zverine. V tej predstavitvi želi Galerija Domžale – predvsem pa umetnik Črtomir Frelih, vnesti v naš likovni vsakdan svežino, prepih, ritem in humor, ki se odvijajo tu med nami, tudi ko je kriza, kot je Covid-19. Iskrivi, prefrigani in jedki štosi naših vsakdanjih nesmislov, nam bodo lepšali čas z izborom del v virtualni galeriji, ko pa bomo lahko odprli vrata galerije, pa pridite na dozo dobre volje in smeha! Lisice in Črtomir Frelih vabijo!

Za Črtomirja Freliha sta značilna humoren pripovedni pristop in družbenokritičen pogled. Humor, satiro in družbeno angažiranost pa pripisujemo tudi liku lisice, ki se v slovenskem ljudskem izročilu pojavlja predvsem kot simbol pretkanosti in prebrisanosti, občasno pa tudi bistroumja in iznajdljivosti. Lisica je vsekakor arhetip, na podlagi katerega lahko izrazimo kritiko socialnih in etičnih razmer. Kot je v pogovoru z akademskim kiparjem Jurijem Smoletom dejal avtor razstave, so doma v Bohinju res imeli lisico, ki je najrajši jedla marelično marmelado, dokler prvič ni poskusila kure. Potem je tudi lisica baje hitro zginila.

Slikar in grafik in redni profesor za grafiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani Črtomir Frelih se, kot je dejal v pogovoru, s smešno platjo risanja ukvarja že dolgo časa, vsaj od srednje šole, sčasoma je za humoren način izražanja pridobil tudi teoretski interes. Zadnje čase se je širšemu občinstvu priljubil, kot pravi: »Z odmikom od običajnega likovnega premišljevanja o resnih vsebinah k resnemu likovnemu premišljevanju o smešnih stvareh.« Za humor Frelih pravi, da je  bistveno, da človek zna vsakdanje reči pogledati z drugega zornega kota, tako kot drugi še niso poskušali, najti reči, ki se ne ujemajo, razlike v predstavah, kar prinese humoren učinek. Trudi se, da bi bil njegov “lisičji” humor, ki izhaja iz bohinjsko pogojenega  konca komunikativen, razumljiv tudi za likovno slabše izobražene ljudi in da v likovni krajini, ki se je v 21. stoletju naravnih in generiranih likovnih impulzov zelo pomnožila in zgostila, nikogar ne bi užalil:

»Lisičje domislice so risarski sprehodi, odmik od običajnega likovnega premišljevanja o resnih vsebinah k resnemu likovnemu premišljevanju o smešnih stvareh,« je obrazložil akademski grafik in slikar Frelih. Na vprašanje Smoleta, zakaj lisice, pa je odgovoril: »Pri vseh narodih ima lisica pomembno mesto v bajkah, povestih, pravljicah. Zdi se, da je pri Slovencih tega še posebej veliko. Razlagam si, da majhen narod na križišču narodov ne bi uspeval, če bi se zanašal samo na svoje pozitivne lastnosti, marveč je bilo treba vključiti tudi druge, manj odobravane oblike vedenja. Seveda pa se s tem ni lepo hvaliti, zato na to občutljivo mesto raje postavimo drugega. V lisičjih zgodbah bi v resnici morali nastopati ljudje, če to ne bi bilo grdo, nemoralno, nespodobno ali celo nevarno …«  In tako lisice lahko povedo marsikaj, česar si sami ne moremo privoščiti. Nobene zvestobe ni v teh šalah in tudi nobene ideološke uporabnosti. »Če pa le sprostijo kakšno napetost, ugriznejo dolgčas, prelisičijo zlobo, potem si zaslužijo malo naše pozornosti. Ne čisto zadnji vir so spomini na zgodbe mojega očeta, sproti izmišljene za večerne potrebe, v katerih so lisice na svoje zvite načine pred spancem poravnale vse, kar se je čez dan skrivilo,« je na hudomušen način zaupal Frelih.

Sicer pa avtor razstave meni, da v svetu najrazličnejših kriz, ki prizadenejo tako naravo kot živali in ljudi, “antropocentrizem ne bo tako hitro popustil”, ker bi bili ljudje radi vodilni tudi pri tem, ko za seboj popravljajo škodo, poleg tega pa je človek v veri napredka moral ohranjati iluzijo, da je krona stvarstva in da je odgovoren za ves svet. Lisice pa se pač s človeškimi rečmi ne bodo preveč obremenjevale.

Pogovor s Črtomirjem Frelihom in njegovo virtualno razstavo si lahko ogledate v zgornjem videu. Sam ogled razstave v Galeriji Domžale pa bo odvisen od aktualnih koronskih ukrepov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi