Domžalsko galerijo krasi videz tipnega

Regijska tematska razstava 2021 Gorenjska

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je enako kot v minulih letih tudi letos ustvarjalcem ponudil nov in zanimiv ter v umetnosti pomemben in pomenljiv ustvarjalni izziv, tokrat povzet s sintagmo videz tipnega. V okviru razpisa “Regijska tematska razstava 2021 Gorenjska” je prispelo petdeset del, selektorica Saša Bučan pa je, upoštevajoč izhodišča in tematiko, izbrala štiriindvajset tistih, ki bodo sedaj dva tedna krasila prenovljeno domžalsko galerijo.

Odprtje Regijske tematske razstave 2021 Gorenjska, ki nosi naslov Videz tipnega in na kateri je razstavljenih štiriindvajset izbranih del, je v Galeriji Domžale potekalo v petek, 1. oktobra 2021. Na razstavi se je poleg avtorjev razstavljenih del zbralo lepo število ljubiteljev umetnosti. V kulturnem programu sta nastopila Katarina Marko (klavir) in Andrej Omejc (saksofon). Strokovno mnenje ob razstavi je podala Saša Bučan, uni. dipl. umetnostna zgodovinarka. Razstavo je odprla podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec.

V uvodu je Matej Primožič, vodja JSKD, območne izpostave Domžale povedal, da se v okviru umetnosti avtorji že stoletja posvečajo temu, kako svoje delo čim bolj približati gledalcu, kako s slednjim poiskati skupni jezik, družno misel, kako svoje misli postaviti na raven gledalčevega izkustva. To si umetnik v grobem prizadeva doseči na najmanj dva načina: z izražanjem ideje skozi temo, ki jo vzpostavlja skupaj z umetniškim delom, in s teksturo umetnine, pri čemer dotik obvelja za poglavitni človeški čut.

Organizacija regijske likovne razstave je zares poseben izziv, predvsem pa zanimiv vpogled v zelo raznolike rešitve ustvarjalcev, ki se prijavijo in oddajo dela v skladu z razpisom. Letos je bilo takšnih petdeset, selektorica Saša Bučan pa je, upoštevajoč izhodišča in tematiko, izbrala  štiriindvajset tistih, ki bodo dva tedna krasila prenovljeno domžalsko galerijo. Za jasnejše razumevanje razpisane tematike, so poleg predavanja pripravili tudi delavnico, oboje pa je izvedel Janez Zalaznik.

»Preden izbrana dela prispejo v galerijo, se zbirajo v pisarni JSKD, območne izpostave Domžale, ki se tako na dve leti spremeni v zbirališče poslikanih platen, skulptur, fotografij  in drugih umetnin. V času zbiranja del, razstave in vračanja  del je v pisarni čutiti posebno energijo, ki jih prispevki in njih ustvarjalci prinesejo s seboj. Že zgolj vonj vzbudi nekaj  posebnega, najrazličnejše zgodbe kreativnih rešitev pa  vse skupaj zaokrožijo v nekoliko konfunzo, a zelo izvirno občutje. V teh trenutkih ustvarjalcem zelo zavidam veščino  prenašanja idej v stvarnost. Zato prav vsem sodelujočim  iskreno čestitam, selektorici Saši Bučan pa se zahvaljujem za zahtevno izbiro za razstavo najprimernejših del,« je dejal Matej Primožič.

»Najbolj presenetljiv je bil zagotovo množičen odziv avtorjev in avtoric, ki so se lotili prikaza tipnega na fotografiji. Upodobili so zlasti teksture (pogosto fizične), kar je na fotografijo umestilo vizualno kvaliteto objekta in s tem živost, hkrati pa stvaritve dopuščajo neskončno možnih asociacij. Te v nas sklenejo in puščajo razmislek ter razumevanje posameznega dela in emocij, ki jih povezujemo s fotografiranim objektom ali delom tega,« je ob predstavitvi menja o razstavi povedala Saša Bučan.

Po njenih besedah je dotik nuja vsakega posameznika; dotik nas spremlja vse od naših najzgodnejših dni in res ga potrebujemo, če si to priznamo ali ne, skratka – ni nepomemben. »Dotik ohranja poglavitni pomen v vseh fazah življenja. Je prvi stik, s katerim je soočen novorojenček, je vedno prisoten, ko se rokujemo, tudi v objemu kot izrazu naklonjenosti, je nujna oblika tolažbe, je pomenljiv, ko ugotavljamo občutek materialnosti pri nas samih ali v naši okolici oziroma ob vsem tistem, kar nas obdaja. Ob tako bitnem pomenu, kot ga ima tip med ostalimi človeškimi osnovnimi čuti, ne morem mimo v tem trenutku aktualnih dogodkov, ki so mu ali pa mu vsaj skušajo odvzeti pomembnost – situacija epidemije se bohoti po celem planetu in nam vgrajuje strah pred boleznijo ali celo koncem, tako pa krati dovzetnost osnovnega čutila – dotika, torej stika, objema. Koliko bomo s tem ljudje izgubili, bo jasno kasneje, v času, ki prihaja. Morda pa se v našem jedru vseeno obdrži zavest o tej tako dragoceni potrebi posameznika in družbe kot celote.«

Mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale pa je ob odprtju razstave dejala,, da je sicer na tem področju laik, da pa so se izbrani avtorji potrudili in tudi laiku na razumljiv način približali svoja dela. Ob koncu krajšega nagovora je podžupanja odprla razstavo, ki bo na ogled do 15. oktobra 2021 in sicer vsak delovnik od torka do petka med 10. in 12. ter med 17. in 19. uro, ob sobotah pa med 10. in 12. uro.

Avtor: Miro Pivar; foto, video: Miro Pivar

Tagi