Živa kultura v Domžalah: V virtualni družbi Knjižnice Domžale

Ob slovenskem kulturnem prazniku

Slovenski kulturni praznik ima dolgo zgodovino. Prva vseslovenska proslava ob obletnici Prešernove smrti sega v leto 1941. To je bil v času II. svetovne vojne praznik vseslovenske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. Kot praznik slovenske kulture se je 8. februar praznoval od leta 1945 naprej. Od osamosvojitve dalje ga praznujemo kot državni praznik in je dela prost dan.

Na ta dan pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani slovenski umetniki deklamirajo Prešernove pesmi. Na osrednji proslavi Prešernovega dne podelijo tudi najvišja priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja – Prešernove nagrade. Sklep o podeljevanju je ljubljanski mestni svet sprejel leta 1938, prve pa so bile podeljene že naslednje leto. Dobili so jih: Miško Kranjec za roman Kapitanovi, Alojz Gradnik za pesniško zbirko Večni studenci in Stanko Cajnkar za dramo Potopljeni svet.

Leta 1981 je Prešernovo nagrado za pesniško in dramsko delo prejel Dane Zajc, po katerem se imenuje naša krajevna knjižnica v Moravčah.

Ob kulturnem dnevu vas vabimo v družbo Boštjana Gorenca – Pižame in Roka Trkaja. Rok Terkaj oziroma Trkaj, kot je znan na glasbeni sceni, je z dr. Igorjem Saksido izdal zbirko otroških pesmi Repki. Zanjo je spisal in odrepal svoje obdelave pesmic, ob katerih so odraščale cele generacije, od Hude mravljice do Župančičevega Pisma. Kako začne reper pisati otroške komade? Posnetek pogovora bo na voljo od 5. do 8. februarja 2021, na FB profilu Knjižnice Domžale ali v videu spodaj:

Najmlajše pa vabimo k ogledu zgodbe o malem dečku Francetu, ki se je rodil v Vrbi na Gorenjskem. Brezčasna zgodba je posvečena spominu na največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Vabimo vas tudi k iskanju skritih besed v nagradni igri ALI VESTE?

ALI VESTE? – spletna različica miselne igre

Vabljeni v našo družbo!

Knjižnica Domžale

 

Tagi